PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

No i macie. "W ciemnosci" padło w starciu z takimi Irańczykami. Jak to świadczy o wpływach "żydowskiego lobby" w Hollywood, którego sile udowadniano wszem i wobec, tu, ówdzie, wszędy i owędy? A tu: Żydzi nie przyznali "sobie" Oscara!
Ale tak sobie myśle, że znajdą się tacy, którzy tę przegraną Holland zitnnerpretują właśnie jako DOWÓD na dominację żydowską w świecie. Prawda? ;)

hauser

Moim zdaniem tego typu filmy się już przejadły...Holland chciała jak Polański na oklepanym schemacie zgarnąć Oskara a tu niespodzianka;]

ocenił(a) film na 6
r0hnin

No. Niespodzianka. Przeciez niedawno uparcie udowadniano, ze wystarczy podjąc temat Holoocaustu, zeby zgarnąć Oscara. A tu taki zawód. Żydzi teraz powinni zapłacic nam odszkodowanie.

ocenił(a) film na 7
r0hnin

Nic podobnego. Po prostu "Rozstanie" jest znakomite i z calym szacunkiem dla Agnieszki Holland, ale jest po prostu bardziej przekonywujace niz jej film. Zabawne jest natomiast to, ze o obu filmach czesto wypowiadaja sie ludzie, ktorzy ich nawet nie widzieli, nie wiedza wiec co ze soba porownywac, wiec wyciagaja jakies dziecinne wnioski.

ocenił(a) film na 6
per333

To jest naprawdę dość proste, jak budowa cepa:
Polak - dobry, Żyd - zły. Reszta to pochodne.

per333

Ja widziałam obydwa. Rozstanie jest o lepsze z prostego względu że jest szczere. W ciemności jest nieszczere, wykalkulowane i nudne. Prędzej czy później mimo polityki wokół tego filmu przegrało z rozsądkiem. Farhadi pochodzi dla Akademii ZNIKĄD. Iran (wróg) , film bez zadęcia, bez pompy. Pani Holland była już dwa razy wcześniej nominowana i jest Żydówką. Cała polityka plus temat filmu wskazywały zdecydowanie na nią. Stąd zwycięstwo Farhadiego jest podwójne - to zwycięstwo nad polityką i zwycięstwo filmowe.

ocenił(a) film na 6
c_lod

Ale żeby tak Żydzi sami sobie taką krzywdę zrobili? Dziwne to takie.

hauser

Wczytaj się w post. Wygrał film a nie polityka.

c_lod

co nie znaczy, że w przyszłych latach nie wróci stare podejście.

ocenił(a) film na 6
c_lod

Ale sam wygrał? Czemu Żydzi nie zagłosowali ochoczo na antypolski film Żydówki? Niepojęte.

hauser

Bo gdyby zawsze wygrywali żydzi byłby to festiwal filmów żydowskich a na tym by pieniędzy nie zarobili. Zauważ jednak, że dostał nominację, to już jest dużo.

ocenił(a) film na 7
kuksaniec

Hauser sobie kpi z retoryki antysemickiej, obecnej rowniez na tym forum. Zreszta przyznam, ze ciezko z niej nie kpic.

użytkownik usunięty
per333

R0hnin ma rację: no ileż razy można oglądać to samo? "Lista Schindlera" zdobyła kupę nagród, więc powstały jakieś "Wojny Variana", "Dzieci Ireny Sendlerowej" i jeszcze jakieś tam. Nie można negować zdolności aktorskich, czy reżyserskich twórców tych filmów, ale są one (filmy) po prostu wtórne. Polański też nakręcił "Pianistę" PO "Liście..." - czemu nie przed? Adaś Miauczyński mówi: Przez całe życie byłem drugi... - no i niech ktoś nie doceni Koterskiego - swoje lata ma i Polaków zna...

ocenił(a) film na 9

Tak jakby przed "Lista Schindlera" nie powstawały filmy o tej tematyce, w tym również oscarowe.

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Może i tak, akurat dla mnie "Lista..." jest najbardziej znanym filmem na ten temat

ocenił(a) film na 9

Bo jest, nie tylko dla ciebie. Chodzi mi tylko o to, że wcale nie od "Listy" zaczął się ten "podgatunek" filmowy. Filmów o tej tematyce nie powstaje więcej po "Liście" niż powstawało przed nią, a z twojego komentarza odniosłem wrażenie, iż myślisz, że tak jest.

użytkownik usunięty
Sqrchybyk

Powtórzę:Może i tak, akurat dla mnie "Lista..." jest najbardziej znanym filmem na ten temat. Nie jestem omnibusem - jeśli ty wiesz więcej na ten temat, to gratuluję. Ja może wiem więcej na inny, więc razem wiemy całkiem sporo...

ocenił(a) film na 6
c_lod

Pani Holland jest Polką. Rozumiem jednak, żę prymitywni ludzie zawsze muszą siać ferment.

irish23_faurepavane

Owszem, Polką, ale żydowskiego pochodzenia (jej ojciec Henryk Holland, działacz komunistyczny, pochodził z żydowskiej rodziny). Stwierdzam tylko fakt. Innym faktem jest duża obecność producentów filmowych żydowskiego pochodzenia, którzy - co naturalne - życzliwszym okiem patrzą na filmy opowiadające o ich grupie wyznaniowej/narodowej.

r0hnin

Jaka tam niespodzianka. Bo komuś się wydawało, że wygra Oscara? Wiśniewskiemu też się kiedyś wydawało, że wygra Eurowizję. I nakręcał tym pomysłem ludzi. Wyszła z tego kupa :) Ale, jak ktoś już tu zauważył, w zalewie polskich filmów, których nawet Polacy w Polsce nie mają za bardzo ochoty oglądać, sam fakt znalezienia się wśród 5 nominowanych jest ogromnym sukcesem.

A może Agnieszka Holland by wygrała, gdyby przed rozdaniem nagród zmieniła narodowość np. na północnokoreańską?

hauser

Temat Shoah w Holywoodzie wyszedł z mody. Teraz na topie są filmy twórców "prześladowanych" przez reżimy. Polacy są jedynym narodem który ma problem ze zrozumieniem tego prostego mechanizmu, od dwóch miesięcy w mediach podniecają się jak głupi z bateryjki a teraz jest wielkie halo. A nie ma o co bo Rozstanie to znakomity film.

Ps. Pewnikiem było że tzw. "żydowskie lobby" zagłosuje na film którego twórca stoi w opozycji do znienawidzonych przez nich Mahmuda Ahmadineżada i Ali Chemeineiniego

ocenił(a) film na 6
Elmo_Is_Dead

A... Bo, ze mogliby zaglosować na dobry film, to raczej niemożliwe, prawda?

hauser

Nie w Holywood.

ocenił(a) film na 6
Elmo_Is_Dead

Bo to nie prawdziwi ludzie, jak my?

hauser

Oni są nieśmiertelni.

ocenił(a) film na 9
Elmo_Is_Dead

Czemu zatem rok temu wygrała Dania? W tym z pewnością również jest jakieś drugie dno...

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Dania wygrała, żeby Żydzi mogli mówić, że nie, wcale nie rządzą swiatem. Tylko dziecko by się na to nabrało.

ocenił(a) film na 9
hauser

Też tak kombinowałem... Zapewne również z tego powodu nigdy nie wygrał Izrael, przegrywając w tym roku po raz dziesiąty.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Żydzi sa cholernie sprytni.

hauser

To dowód na to, że jesteś Żydem?

ocenił(a) film na 6
kowalsky20

Jasne. A twoja niemotowatość jest niczym glejt aryjskości.

hauser

Bzdury. "W lepszym świecie" wygrało, żeby czasem statuetka do lepszego "Pogorzeliska" nie trafiła. Bo jeszcze ktoś uwierzy, że muzułmanie mogą być ofiarami. A rok wcześniej Oscara dostał dość przeciętny "Sekret jej oczu", bo jego głównym konkurentem był Niemiec Haneke. Widzisz, ewidentnie coś jest na rzeczy.

ocenił(a) film na 6
Mikez

No przecież mówię: spisek.

ocenił(a) film na 9
hauser

Prawda ;-) Już się to dzieje.

hauser

to zależy na czym zależy żydom - bo jeśli już analizować nagrodę dla Rozstania z pozycji politycznych, to jest to ewidentnie przeciw tym, którzy w Iranie rządzą, a więc ajatollahom i ahmadineżadom rozmaitym fundamentalistom, bo sam film bynajmniej nie lukruje kulturalnych wzorców panujących w tym kraju.

społeczeństwo irańskie jest młode, coraz bardziej amerykanizujące się, Teheran zalany jest talerzami do odbioru telewizji satelitarnej i mówi się, ze jeśli ajatollahowie padną, to z powodu MTV prędzej niż zbrojnego powstania.

jaki więc cel polityczny mógłby przyświecać amerykańskiej prestiżowej nagrodzie dla twórcy z Iranu za film, w którym jest
Iran codzienny i nieuszminkowany, Iran bliżej sytuujący się Iranu, który codziennie jest na cenzurowanym w zachodnuch
mediach niż Iranowi jaki chcieliby widzieć sami fudamentaliści islamscy [uporządkowanemu, spokojnemu, praworządnemu, moralnemu itd, itp] ?

wg mnie, odpowiedź może być tylko jedna : Oskar dla tego filmu, krytyki porządków w Iranie,może wyłącznie być symbolicznym
poparciem Zachodu dla przemian demokratycznych, które chciałby on w Iranie zobaczyć, wyrazem poparcia dla opozycji, wsparciem
dla mlodzieży irańskiej, która chce żyć w innej rzeczywistości niż ta islamska, patriarchalna, kryjąca w sobie szereg patologii.

więc, z pkt widzenia naszkicowanego powyżej, w założeniu ze jest on w miarę racjonalny - lobby żydowskie w Hollywood zrealizowało swój polityczny cel :], przy załozeniu, że faktycznie taki cel mu przyświecał. dołożyło cegiełkę do starań o demokratyzację Iranu za pomocą nagrodzenia filmu krytykującego irańską rzeczywistość społeczną.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Janko_Muzykant

Może i tak, ale to i tak cały świat dyma Polaków, więc z dwojga złego lepiej być Żydem a najlepiej Amerykańskim Żydem, który dawno temu wyjechał z Polski ;p

hauser

Tak w ogóle ktoś wie czy Więckiewicz to Żyd tak jak Pani reżyser? Polacy powinni wiedzieć czy go lubić czy nie.

ocenił(a) film na 6
kowalsky20

Ale, ale... zapomniałeś dodać, ze sam jesteś Żydem. Polacy powinni wiedzieć z kim dyskutują - lub nie - na forum.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
Wojtalek

Mnie wydaje się, że zazdrość to jeden z elementów składowych tej mikstury.

Wojtalek

Ja nie jestem katolikiem tylko protestantem. Mi też coś zarzucisz?

Wojtalek

Pulitzer akurat był węgierskim Żydem ;p

hauser

Chyba sam możesz być Żydem i się o to martwisz. Ja na pewno nie. Urodziłem się w Finlandii. Mam wręcz białe proste włosy na całym ciele, bardzo jasną karnację skóry i błękitne oczy, cechy jakie trudno u mieszańców w Polsce znaleźć. Polki pytają się czy farbuje włosy, że mam taki jasny blond a ja na to, że nie. One chciałyby mieć taki kolor, ale przeciętny polak jest zmieszany z pejsatymi i musi się farbować na blond ja mam taki naturalny i nie muszę tego robić. Absolutnie nie wyglądam na Żyda ani nim być nie mogę. Wyglądam mniej więcej tak http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcStCEONVjM7I4WAco74gRgt8n2EBpkdIUyy8vMnJ 0PIT180I0YV_Q0Vu9X7aQ jeśli to są cechy żydowskie to gratuluje ci wiedzy.

ocenił(a) film na 6
kowalsky20

Chwalipięta. Po prostu jesteś Żydem dobrze zakamuflowanym. Brak wyraźnych i jednoznacznych cech żydowskich właśnie o tym świadczy.

hauser

Tylko, że w Finlandii nie ma i nie było praktycznie Żydów w przeciwieństwie do Judeopolonii gdzie co 4 osoba była Żydem niezakamuflowanym a 80 procent ludności jest z nimi zmieszana. Niestety nie ma czegoś takiego jak czyści Polacy. Tu raczej każdy ma niestety jakiegoś Żyda w rodzinie. To jedyny taki kraj w Europie. Strach tu wprowadzać swoją krew.

ocenił(a) film na 6
kowalsky20

Strasznie mi ciebie żal.

hauser

A jakieś argumenty?

ocenił(a) film na 6
kowalsky20

Takie, które przemówiłyby do człowiweka, któremu ludzie mylą sie z hodowlą bydła?

hauser

To podaj jakieś uzasadnienie np. historyczne.

ocenił(a) film na 6
kowalsky20

Ale uzasadnienie czego? Walorów moralnych i intelektualnych ustaw norymberskich? Tu chyba ty masz pole do popisu.