PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

no Holland pokazala na co ją stać, to jest film polski czy żydowski?
Jak zawsze kupa seksu na początek, to juz u niej norma a później Więckiewicz w roli cwanego polaczka który okrada żydów

ocenił(a) film na 6
szukajek

Na pewno w czasie wojny każdy ma wszystkiego pod dostatkiem i pyta się innych, czy czegoś nie potrzebuje... Byliśmy okupowani, ale też "mamy swoje za uszami."

ocenił(a) film na 3
JanuszQ

to pomysl kolego jak to sie ma do światowej opinii o polakach, jak się ten film ma do amerykańskiego filmu wysławiającego czarnoskórych pilotów... chociażby
Oni potrafią zrobić filmy wysławiające swoich bohaterów a my co?

ocenił(a) film na 7
szukajek

Ja proponuje zacząć walkę o dobre imię obywateli naszego kraju od siebie i miedzy innymi dbania o własny język, poprzez na przykład nie robienie tak perfidnych błędów ortograficznych. Co do kwestii materialnych, to bohater pieniądze brane od Żydów wydawał na ich utrzymanie. Teza o jego wzbogacenia sie na pomocy innym chyba średnio ma sie do rzeczywistości, nawet tej pokazanej w filmie.

ocenił(a) film na 3
denrike

wiesz może i masz racje z tą ortografią, tylko że ja nią nie kręcę przekłamanych filmów i nie zniekształcam historii. ale z pewnością z nadzoru kuratorium tysiące świetnie wyedukowanych gimnazjalistów i licealistów w ramach zajęć pójdzie do kin a ich rodzice nabiją zyski i obroty naszej wspaniałej kinematografii

ocenił(a) film na 7
szukajek

Szanowny, a na czym polegało to zniekształcenie historii?

ocenił(a) film na 6
szukajek

Co mi po tej opinii? Nigdy nie byliśmy na równi traktowani. Weź pod uwagę fakt, że na uroczystości po obronie WB polskiej eskadry<jeśli się mylę, to nazwijcie to bardziej fachowo> nie zaproszono i zapomniano o zasługach. Dobra, kończę offtop, bo to ma być dyskusja o filmie.

ocenił(a) film na 3
JanuszQ

no niestety mylisz się polska eskadra była jako jedyny polski oddział zaproszona na defiladę ale chłopaki odmówili bo nie zaproszono innych polskich oddziałów angielscy generałowie nie chcieli wkurzyć stalina, ale akurat to nie ma się nic do tego co przedstawiono w tym mizernym filmie

ocenił(a) film na 7
szukajek

Ageres zadał proste pytanie, na czym polegało przekłamanie, ja się do tego pytania przyłączam. Po obejrzeniu filmu i zestawieniu go z Twoim pierwszym postem, nasuwają mi się dwa wnioski:
1. Facet brał pieniądze od Żydów, wydawał je na jedzenie dla nich, później oferował swoją usługę za darmo, jak się przekonał (i jak jego żona w jednej z pierwszych scen mówi), że Żyd to taki sam człowiek jak on.
2. Autorzy filmu nad wyraz wydatnie pokazali, że nasz bohater został odznaczony przez Izrael.

Pytam więc, jak obraz miał być pokazany, mówiąc wprost gość za darmo, a potem nawet dopłacając do biznesu pomaga Żydom, za co później powstały Izrael go odznacza... co tutaj jest nie tak?