PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6419}

W paszczy szaleństwa

In the Mouth of Madness
1994
7,0 18 tys. ocen
7,0 10 1 18327
8,1 20 krytyków
W paszczy szaleństwa
powrót do forum filmu W paszczy szaleństwa

Poziom strachu - zero!!!!!!!! tu nie ma NIC strasznego ._.
fabula calkiem, ale wykonanie.....n/c.
4/10

ocenił(a) film na 8
SiD_8

Nic strasznego? A może uważasz, że straszne filmy to tylko te, w których morderca biega za ofiarami i zabija? Otóż nie. A "Omen"? A "Duch"? A "Egzorcysta"? Mógłbym podać jeszcze wiele przykładów. Poza tym ten film wzoruje się na Lovecrafcie. Tu strach budowany jest na podłożu psychologicznym, a nie, że ktoś wyskakuje zza rogu i krew się leje. Jest to film niemalże oniryczny i perfekcyjnie chaotyczny (pozytywnie). Widzi czuje się zagubiony, niepewny, zdezorientowany. Czuje się tak, jak główny bohater: osaczony i bez szans. Sen przenika na jawę, mamy zapowiedź czegoś w rodzaju apokalipsy, co później niedosłownie, ale się wypełnia. W tym filmie można się wielu rzeczy przestraszyć. A i krwi można tam sporo znaleźć, jeśli już o to ci chodzi. Końcówka zaś jest genialna. Z tego co widzę, ty tego niedostrzegłeś. Obejrzyj film jeszcze raz, tym razem uważniej, to zmienisz zdanie.

SiD_8

moim zdaniem ten film to raczej thiller psychologiczny bardziej niz horror. Chociaz moze okreslenie thiller nie jest najlepsze. W kazdym razie mnie nie przestraszyl. Jest napewno lepszy od "Lśnienia", ktore bylo dla mnie strasznie nudne ( motyw murzyna, ktory przez pol filmu jedzie na pomoc a jak juz dojezdza to ginie).

Daje plusy za fabule niestaty ode mnie nic wiecej. Najwyrazniej sie nie znam.

ocenił(a) film na 8
SiD_8

Dzięki za szczerą i kulturalną odpowiedź. Pa.