PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 66109
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

9/10

ocenił(a) film na 9

Każdy wyciąga z filmu tyle, ile potrafi. Osobiście podobał mi się ten film ze względu na pokazanie tego, że ludzie potrafią się sprzeciwić tyranowi i dążyć do osiągnięcia pokoju. Pomyśleć, że jednostka jest odpowiedzialna za życie milionów ludzi, za gwałty, za bezczeszczenie ciał nawet po śmierci... Nikt tak jak Hitler nie zasługiwał na śmierć. Gre aktorską oceniam wysoko, gdyż tematyka filmu jest ciężka. Fabuła oczywiście 10/10 - bo prawdziwa.

Andurion

Właśnie nie do końca. Zrobienie z tej persony bohatera to kiepska próba wybielenia Niemiec i szukania bohaterów. Prawda była taka, że ten spisek nie był po to by ratować naród niemiecki tylko ratować własny tyłek przed klęską. Poza tym Stauffenberg był zbrodniarzem wojennym co jakoś w tym filmie jakoś nie zauważyłem. Zauważyłem za to podniosłe tony i sugestia jakoby był bohaterem. Sorry ale nie był. Dążył do władzy wszelkimi środkami. Hitler był mu nie na ręke więc chciał się go pozbyć. Jakoś jak wkraczał do Polski nie miał nic przeciwko mordowaniu ludności cywilnej.

ocenił(a) film na 4
samael1984

Dokładnie. Film wg mnie całkiem nieźle zrobiony (przemilczam tutaj grę aktorską Cruise'a), ale za to przekłamanie i wybielanie nie potrafię wystawić jednoznacznej oceny.