PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 66110
6,1 29 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

15 zamachów na Hitlera i ani jeden się nie udał hahaha Żaden z tych bohaterskich oficerów nie miał odwagi przystawić mu pistoletu do głowy i zabić. Nikt nie chciał poświęcić życia żeby ratować swoje ukochane Niemcy. Kenedyego rozwalił jeden czubek z strzelając z amatorskiego karabinka hahahahaha.
Ten film to kolejne fałszowanie historii. Najbardziej mnie śmieszy podkreślanie że Staufenberg chciał zamknąć obozy koncentracyjne. Najwięcej osób odznaczonych tytułem sprawiedliwy wśród narodów jest pochodzenia polskiego. Ale to oczywiście nas ma się za największych antysemitów. I to o bohaterskich Niemcach robi się filmy a nie o Polakach. Taki instytut Filmowy powinien uzbierać ze 100 milinów zatrudnić Cruisa i pokazać kto miał jaja i honor podczas wojny.

ocenił(a) film na 7
bentam

słuszne słowa, zgadzam się w 100 % !!!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty
bentam

Jakby ktoś poświęcił życie i wysadził się żeby zabić Hitlera dzisiaj nazywany byłby terrorystą.

ocenił(a) film na 7
bentam

Jeżeli chodzi o to że "nikt z nie chciał poświęcić życia żeby ratować swoje ukochane Niemcy" jak to napisałeś, to sie mylisz...Było kilka prób zamachów samobójczych (jak np: 21 marca 1943 przez Rudolfa Christopha von Gersdorffa lub w listopadzie 1943 przez Axela von dem Bussche-Streithorsta). Staufenberga natomiast nie można nazwać nieudaczniekiem ponieważ wykazał wiele odwagi i poświecenia w przygotowaniu i wykonaniu operacji Walkiria. W Niemczech uznawany jest on jak i inni członkowie tego zamachu za bohaterów. Fakt jednak pozostaje taki że to Polska była najbardziej poszkodowana i to Ona wznosiła większość protestów więc z tym się chyba wszyscy zgodzimy??? :)

bentam

O ile mi wiadomo to bylo tych zamachow okolo 30stu...faktycznie zaden nie byl udany,,,i j ak tu nie wierzyc w Boga :)

ocenił(a) film na 10
J_C_WELLS

Zamachów było ponad 40, zdaje się, że 42, coś około tego... Nie pamiętam już. Niektóre były dopięte na ostatni guzik, jak na przykład zamach Georga Elsera... To nie 'nieudacznictwo' Niemców, ten naród jest znany ze swojej dokładności, ja bym tu zwaliła winę na okoliczności i szczęście Hitlera... Nic dziwnego, że niektórzy są twierdzenia, że Hitler zaprzedał duszę diabłu ;]