PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 65829
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

Podobnie, jak wcześniej Niemcy woleli zrobić imitację Wilczego Szańca zamiast nakręcić najważniejsze sceny filmu w prawdziwym miejscu wydarzeń - w kompleksie w lesie w Gierłoży pod Kętrzynem oraz na byłym lotnisku wojskowym w Kętrzynie. Mają za to u mnie potężnego minusa. Pozdrawiam wszystkich kinomanów!

Bociek_O_le

dla mnie największym minusem był brak chociażby namiastki niemieckiego akcentu u postaci

ocenił(a) film na 9
lukimodrzew

Jakby to kręcili Niemcy tak jak Upadek to film by był zapewne jeszcze lepszy, ale nie można się czepiać takich szczegółów, aktorstwo na prawdę na wysokim poziomie Tom Cruise rewelacyjnie, czuło się klimat spiskowania, niepewności, zagrożenia. Świetny film godny polecenia.

ocenił(a) film na 5
Bociek_O_le

Tam wszystko jest rozwalone

giovanni50

W Wilczym Szańcu? Byłam tam dwa tygodnie temu, fakt, większość bunkrów została wysadzona przy ucieczce stamtąd, ale okolice piękne, a w filmie strasznie mnie raziły choćby takie drobiazgi jak drzewa w morskozielonym odcieniu (patrz ujęcia z lotu ptaka).

ocenił(a) film na 5
Invisse

Ja byłem 11 lat temu ze znajomymi
Tam jest taki mały cmentarz
Moim zdaniem powinni go przeniesc w inne miejsce

giovanni50

Nie wiem, prawdę mówiąc, o jaki ci chodzi - teraz tam łażą przewodnicy (7zł od łebka) i oprowadzają po trasie długości około 1 km. Dalej się nie zapuszczałam.

ocenił(a) film na 5
Invisse

Korzenie drzew wbijają się w nagrobki

Bociek_O_le

nie byłoby sensu kręcić w ruinach... w czasie wojny wilczy szaniec był niemal nowym obiektem i na pewno nie przypominał tego co jest tam teraz... uważam, że lepiej że kręcili to w jakiejś rekonstrukcji

Bociek_O_le

Taa, już widzę jak wyglądałaby ta zabytkowa miejscówka po przejściu ekipy fimowej prosto z Hollywood - kilometry taśmy leżące między drzewami i ruiny Szańca zasypane kartonikami z Mc'Donald'sa.