Zgadzam się z recenzją, film ma świetną obsadę aktorska. Trochę muszę polemizować z krytyką Cruise'a, myślę że wypadł faktycznie dobrze. Owszem jego postać faktycznie nie była bez wad, ale pomyślmy racjonalnie... Stauffenberg może i nie przepadał za Słowianami, jakie miał o nas zdanie wiemy, ale byłoby (choćby z mojej strony) hipokryzją krytykować go za poglądy, które przynajmniej ja i znaczna część społeczeństwa wyznaje w stosunku do chociażby Rosjan, Rumunów czy ludzi innej orientacji seksualnej. Prawda jest taka, że chciał zrobić to co było dl jego kraju i narodu najlepsze(przy okazji też dla Europy), był więc patriotą.
Często słyszę opinię, że ten film wybiela Niemców? Właśnie nie wybiela, po prostu pokazuje tą grupę, która chciała obalić Hitlera Czy należy więc krytykować twórców za to, że pokazali ich z nieco lepszej strony? Rany Boskie, kogo mamy wybielać jak nie ludzi, którzy chcieli obalić zbrodniarza i zakończyć wojnę, żeby uratować swój naród? Spójrzmy na to obiektywnie.
Ogólnie rzecz biorąc film mnie ujął wykonaniem, muzyką, grą aktorską, wszystkim. Może jednak było trochę za dużo patosu, ale nie uważam tego za wadę.
BTW, nie wszyscy Niemcy byli źli. Było wielu, którzy po cichu działali na szkodę nazistów. Nie wszyscy też dopuszczali się zbrodni wojennych.
Dokladnie - a kogo mamy wybielac. Byłam pod wielkim wrazeniem po wyjsciu z kina. Sadzilam, ze to kolejna historia o wojnie oraz kolejna tak samo nudna fabula, tymczasem akcja trzymala w wielkim napieciu. Zainteresowanie filmem wzmagal fakt, iz byl oparty na faktach. Naprwade trudno mi bylo powrocic do normalnej rzeczywistosci, refleksje nasuwaly sie jedna po drugiej. Nie wszyscy Niemcy byli z Hitlerem, widzimy tu przyklad ludzi, ktorzy poswiecili swoje zycie, zeby ratowac tylek innym, calej Europie, i to wlasnie ich powinno sie wybielac. A jezeli chodzi o gre aktorska Cruise'a to musze takze sie zgodzic, ze wybrnal on bardzo dobrze, pozbyl sie wizerunku - ze tak to ujme- "grzecznego chloptasia", ktorym byl dla mnie wczesniej. Profesjonalnie. Pozdrawiam.
A ja całkowicie się z wami zgadzam. Film wiernie ukazuje historię. Mimo, iż i tak wiemy co się zaraz stanie, czujemy jakbyśmy w tym uczestniczyli. Ocena 9/10.
Co do poglądów Stauffenberga, to kiedy na początku wojny był jeszcze "gorliwym" nazistą - nie lubił Polaków. Ale z biegiem lat wszystko zaczęło się zmieniać (kiedy zobaczył politykę Hitlera i te masowe mordy w obozach).
Jestem z Wami. Nie można oceniać całego narodu na podstawie decyzjii zapadających u góry. To tak jakby wszystkich Polaków postrzegano np za złodziei samochodów.
a film był naprawdę swietny i nie wiem czy bardzo wiernie oddał historię bo jej szczegółów nie znam, ale wiem że to był naprawdę fajny sensacyjny.
Ja też dołączam do grona. Bardzo dobry film, trzymający w napięciu. Super gra aktorska. Film daje dużo do myślenia.
Poszłam do kina dla towarzystwa męża ( gdyż nie koniecznie lubię tematy wojenne), a po filmie jestem pod wielkim wrażeniem.
Nawet jeśli były naciągnięcia historii dla potrzeb filmu, to mi to nie przeszkadza. To nie był film dokumentalny!!! Super dramat jak dla mnie 9/10 Polecam!!!