PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 66109
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

Las w Wilczym Szancu był liśćiasty a w filmie iglasty.

ocenił(a) film na 8
kondor62

Mieszkam w pobliżu i jest to las mieszany :)

ocenił(a) film na 6
wothan

W filmie widziałem tylko iglasty

ocenił(a) film na 7
kondor62

Ale np. plac gdzie zbierała się Armia Rezerwowa z Berlina, wyłożony kostką typu Pol-Bruk :D nie jestem pewny czy w tamtych czasach stosowano takie rozwiązanie

Grzegiii

Stosowano o wiele wcześniej.

ocenił(a) film na 7
KLAssurbanipal

Masz jakieś materiały na ten temat? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Wydaje mi się że w tamtych czasach nie była dostępna kostka, którą znamy choćby z dzisiejszych chodników czy parkingów.

kondor62

A ten facet co go niby nazywano Claus von Stauffenberg to tak naprawdę jest Tom Cruise ;)

ocenił(a) film na 6
polukr

Taaaa jasne.

Krenciolek

Słowo daje..Dziadek mi mówił...był zesłany na roboty przymusowe do gospodarstwa Stauffenbera i jak razem oglądaliśmy film to mówił mi ze to nie on ;)

polukr

pff, mysleli ze wcisna nam kit ;/

ocenił(a) film na 6
kondor62

Nomm...to coś w tym stylu jak to, że Nel w nowej wersji "W pustyni i w puszczy" była ciemnowłosa, a w książce było napisane, że była blondi.

kondor62

W filmie jest ukazana scena gdy Stauffenberg pisze dziennik. Pismo którym się posługuje jest kursywą humanistyczną, jako człowiek wychowany przed dojściem nazistów do władzy, powinien posługiwać pismem neogotyckim pisanym, które to zapewne musiano mu wpoić w szkole. Narodowi socjaliści w 1941 roku zakazali używania tego pisma jakoby pochodzącego od Żydów. Powszechnie jednak posługiwała się nim niemiecka arystokracja i niemal wszyscy którzy kształcili się przed 1933.