PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 66109
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

Powiedzieć stary użyj II ładunków pomogę ci to wtedy na pewno sku***eli zajebiesz i ocalisz dzięki temu wiele istnień i wiele miast jak nasza Warszawa czy Poznań naprzykład ahhhh szkoda naprawdę szkoda że gnoje byli chronieni ale na pewno nie przez Boga jak tłumaczono to ocalenie

ocenił(a) film na 6
ninja_4

Śmierć Hitlera nic by nie zmieniła, pozostawało zbyt wielu ludzi wiernych jego ideom: Himmler, Goebbels, Göring. Podjęli by walkę z ekipą von Stauffenberga. Gdyby Hitler wtedy zginął być może dziś żylibyśmy w zniewolonym kraju. Jak by nie patrzeć Hitler sam doprowadził swoją Tysiącletnią Rzeszę do upadku. A propos upadku, polecam film "Der Untergang" ;)

ocenił(a) film na 9
Flammen

Samo zabicie hitlera nic by nie dało lecz udany zamach stanu i aresztowanie by napewno jakieś zmiany przyniosło ale do tego były potrzebne dwa ładunki we wilczym szańcu

ocenił(a) film na 9
ninja_4

Swoją drogą szkoda że nigdy nie dokonaliśmy zemsty na tym człowieku bo wcześniej zdołał sie zabił

ja osobiście powiesiłbym go żywego, nagiego na palu na rynki w berlinei z wypaloną gwiazda dawida na piersi tak by upokorzyć gnoja

ocenił(a) film na 6
ninja_4

Myślę, że taka zemsta nie przyniosłaby nikomu satysfakcji.

ocenił(a) film na 9
Flammen

A ja myślę że przyniosłaby każdemu satysfakcje bo Hitler to nie był zwykły zbrodniarz a głaskanie takich ludzi po głowach jest dla mnie nie pojętne a najgorsza karą nie jest śmierć a upokorzenie i to całej lini

ocenił(a) film na 6
ninja_4

Właśnie tak zrodził się nazizm: z chęci zemsty. Nie mówię, że to dobrze, że zbrodniarze wojenni pozostali bez kary, ale poprzez zabijanie ich w wymyślny sposób stalibyśmy się dokładnie tacy jak oni.

ocenił(a) film na 9
Flammen

A co dożywocie czy 20 lat więzienia starczy ??? Weź przestań bo nazizm sie zrodził zemsty ale ta zemsta była bez postawna w przeciwieństwie do tej którą my ich powinniśmy obdarzyć

ocenił(a) film na 9
ninja_4

To nawet nie tyle zemsta ale sprawiedliwość !!

ocenił(a) film na 6
ninja_4

Wierzysz w coś takiego jak sprawiedliwość??? Bo ja nie. Co byśmy nie zrobili to i tak nie zwróci życia milionom wymordowanych ludzi.

ocenił(a) film na 6
Flammen

Mnie bardziej boli, że zbrodniarze radzieccy nigdy nie zostali osądzeni. Niemcy mieli Norymbergę.
Przynajmniej większość została stracona:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Proces_norymberski

A co z ZSRR? Gdzie osądzenie Stalina, gdzie osądzenie tych wszystkich morderców...? Katyń... Szkoda gadać...

ocenił(a) film na 9
enlisa

Większość ??? Podam ci pewne liczby przy Auschwitz pracowało około 70 tys osób z czego 7 tys to byli SS-mani po wojnie sądzono 1700 osób do odpowiedzialności pociągnięto przez politykę głaskania po głowie zaledwie 700 osób a to tylko jeden obóz jedno miejsce na mapie Niemieckich i oczywiście także ruskich zbrodniarzy

ninja_4

Podejrzewam że jesteś Polakiem, a Claus von Stauffenbergerg raczej przyjacielem naszej nacji nie był, co więcej twierdził że Polacy to "lud, który dobrze czuje się tylko pod batem." Tak więc nie wiem czy chętnie by z Tobą rozmawiał i czy byłby równie podekscytowany wizją ocalonej Warszawy. Pzdr.

ocenił(a) film na 6
Friden

Zgadzam się z przedmówcą. To że von Stauffenberg chciał zabić Hitlera nie zmienia faktu, że był również Niemcem. Wojna toczyłaby się dalej, a Polacy i tak by ginęli. Kto wie, może dziś nas już by nie było, a tak Hitler rozwalił swoją Trzecią Rzeszę i teraz żyjemy w spokojnym świecie.
A co do zbrodniarzy radzieckich to rzeczywiście żaden nie został osądzony i to oni (moim zdaniem) bardziej skrzywdzili Polskę.

ocenił(a) film na 1
Flammen

Pokój obejmowałby tylko Aliantów. Niemcy dalej walczyli by z ZSSR (śmierć Adolfa zatem byłaby bardzo nie na rękę Stalinowi)
Pomorze, Śląsk również byłyby w rękach Rzeszy, t.j. proletariat Czech i Moraw oraz Austria.
Tak więc nie wiemy do jakich zrywów narodowościowych/krwawych walk doszłoby na terenie obecnej Polski gdyby Adolf zginął. Warto o tym pamiętać bo to nie kto inny jak Polska stała na drodze Nazistów do ZSRR- i na odwrót.

ocenił(a) film na 6
jantar20123

Dokładnie. I jak to zawsze w historii Polski bywało, zostalibyśmy sami na placu boju, a Alianci cieszyliby się, że mają już problem z głowy. A Polacy niech się wykrwawiają, bo w końcu to im najlepiej wychodzi.