PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 66109
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

Najpierw film o żydach którzy mordują Polaków ale nikt o tym nie wspomina, a teraz film o Niemcach którzy w razie wykonania "Walkirii" chcieli by granic z 1914 i zatrzymania zbrodniarzy wojennych. Po co kręcić film, który nie obrazuje niczego? poza tym, że nie wszyscy Niemcy byli prawymi nacjonalistami, co w cale nie oznacza, że byli dobrzy, bo Polacy pierwsi poszli by na odszczał. Plusem jest rzeczywiście to że nie naginał ten film historii. Mamy chyba pecha do tej kinematografii, mnie tylko zastawiania to, dlaczego w tak istotnym temacie nikt się nie kwapi dotknąć tematu Polski i nakręcić film np. o największej w historii Europy armii podziemnej(AK), czy działaniach Polaków poza granicami (np. Bitwa o Anglię, Monte Cassino).

ocenił(a) film na 10
brozer

Osobiście Walkiria mi się podobał ale na film o AK bym się zgodził.Lecz Drogi brozerze czy ktoś dzisiaj pamięta o Polsce?

ocenił(a) film na 7
brozer

Mój drogi, jeśli chodzi o Opór to proszę cię, zechciej zauważyć, że nie był to film mający na celu pokazanie tych doprawdy nielicznych krzywd których Polacy doznali od żydów. Poza tym o ile dobrze pamiętam akcja toczy się na Białorusi, a jedyny Polak (oprócz Bielskich, którzy byli chciałam przypomnieć, Polakami wyznania mojżeszowego)ginie zastrzelony przez Niemców po uprzednim uratowaniu Bielskim tyłków. Walkiria? nie uważam żeby nie "obrazowała niczego" obrazuje nie mniej niż więcej tylko historię operacji Walkiria, jak najbardziej godną zobrazowania. Jaki związek z tym ma czego zażądaliby Niemcy a czegoby nie zażądali? Idąc w stronę gdybania, pomyśl o ile mniej ludzi straciłoby życie gdzyby wojna zakonczyla się wcześniej? O granicach z 1914 roku nie mogliby marzyć, bo w 1944 roku staly juz na przegranej pozycji, więc wątpie czy w tym względzie coś by się zmienilo. Zresztą, nawet jeśli to cóż nam do tego.
Jeśli zas mowa o tym ze Polska historia jest świetnym materiałem na film to owszem, jest. Musisz jednak pamietać, że mało kto za granicą zna dokładnie naszą historię. Jeżeli masz o to pretensje do doprawdy współczuję, bo sam, jak widać z Twojego poprzedniego posta z historią jesteś na bakier. Zamiast narzekać ze nikt nie chce kręcić o nas filmów powinnismysami się za to zabrać, albo jesli braknie funduszy na realizacje kosztownego przedsiewziecia jakim niewatpliwie jest film historczny, spróbować zainteresować zgranicznych producentów.