PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 65854
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

"Pomijając przekłamania historyczne" - takie ciekawe opinie się pojawiają na tym forum. Ciekawe (a może powinienem napisać - fałszywe), bo film jest uważany przez historyków (zarówno krytyków, jak i zwolenników dzieła Singera) za wręcz wzór minuta po minucie tego co się działo w trakcie przeprowadzania zamachu stanu przez von Stauffenberga. Jedynym przekłamaniem jest to, że Stauffenberg nie pisał pamiętników (początek filmu) i prawdopodobnie to, że zacięcie się przy goleniu nie było jego faktyczną wymówką, żeby wymienić poplamioną krwią koszulę (a de facto - przygotować ładunki wybuchowe w odosobnionym miejscu) - reszta się zgadza.

To, że nie jest powiedziane, co robił przed udziałem w spisku (czyli przed 1942) nie jest przekłamaniem, bo film nie jest biografią samego pułkownika, tylko opisem wydarzeń z przygotowań i zamachu na Hitlera. I pod tym względem oddaje wszystko wzorowo. Wystarczy trochę poczytać, zamiast od razu stwierdzać, że jak opowiada o oficerach Wehrmachtu, którzy chcą zabić Hitlera to od razu jest niemiecką propagandą.

Na końcu też prawda - tego rodzaju spisków na życie Adolfa było minimum 15 (niektórzy historycy twierdzą, że nawet blisko 50). To, że nie uczą tego na lekcjach historii w podstawówce nie oznacza, że jest od razu kłamstwem. Proponuję poszukać w różnych źródłach, jeśli ktoś mi nie wierzy. Powiedzmy na stronach Wybiórczej i Rzepy - obie jak ogień i woda, ale dokładności historycznej filmowi nie odbierają, mogą się co najwyżej kłócić co do pobudek, które doprowadziły Stauffenberga do spisku, czy jego wcześniejszych poczynań, ale to już inna bajka.

Sam film świetny. Mimo wiedzy historycznej, czyli znajomości większości fabuły - trzyma w napięciu do samego końca. Gorąco polecam.

PS Ciekaw jestem, czy o spisku Canarisa teraz też zrobią?

ocenił(a) film na 8
Martinez

Proponuję jeszcze w angielskiej wersji Wikipedii zerknąć na podrozdział - Historical accuracy http://en.wikipedia.org/wiki/Valkyrie_(film). Są tam opinie historyków zebrane z różnych artykułów o Walkirii. Okazuje się, że z filmu usunięto nawet niektóre fragmenty, bo bano się, że ludzie w niektóre fakty nie uwierzą, jak, np. w to, że po odniesieniu ran pułkownik odmawiał przyjmowania morfiny, bo bał się uzależnienia. Specjalne sportretowano też Carla Friedricha Goerdelera (miał być kanclerzem Niemiec) na skonfliktowanego wewnętrznie, podczas gdy w rzeczywistości miał być moralniejszym człowiekiem, oddanym bez wahania sprawie.

ocenił(a) film na 8
Martinez

Wikipedia nic nie znaczy,każdy może tam zamieszczać swoje "rewelacje"/

ocenił(a) film na 8
Martinez

Nie tylko ze względu na groźbę uzależnienia Stauffenberg nie przyjmował morfiny, ale również dlatego, że chciał cały czas być świadomym tego co się z nim dzieje. Był wzorowym oficerem sztabowym, niezwykle utalentowanym, odważnym o czym świadczą zapiski oficerów i żołnierzy którym przyszło się z nim zetknąć. Poświęcony całkowicie służbie, patriota myślący o dobru swojego kraju.

ocenił(a) film na 8
Martinez

Są przekłamania.Gdy Stauffenberg wrócił do Berlina po nieudanym zamachu,ukazane zostało w filmie,że większość niemców dzierżąc te pomarańczowe karteczki z wizerunkiem "wrony" staneło za nim murem.Jaki to dobry naród...wszyscy staneli za dobrym Staufim,nie za tym złym Adolfem.Szkoda tylko,że w rzeczywistości przytłaczająca większość cały czas była wierna Hitlerowi,a Stauffenberga bardzo szybko aresztowano.

ocenił(a) film na 8
Ready2

Wikipedia oczywiście sama w sobie znaczy niewiele, ale opiera się na artykułach, książkach, które opisują fakty. A żaden problem wejść w źródła cytowane przez wiki. Tam wszystko jest.

Pełna zgoda (co do faktów), ale w filmie scena nie jest do końca taka, jak ją opisujesz - już widać od początku, że Fromm się sprzeciwia (choć w rzeczywistości Fromm zaczął się sprzeciwiać dopiero, gdy zorientował się, że plan nie wypali), że jego adiutant jest przerażony, a spotkanie z karteczkami jest tylko i wyłącznie spotkaniem samych spiskowców, co zresztą jest dosyć logicznie i precyzyjnie wyjaśnione. Jasne jest, że w budynku znajdują się inni - niekoniecznie zamieszani w spisek oficerowie, którzy odwrócą się od Stauffenberga, gdy okaże się, że Hitler żyje.

Tu o zamachach na Hitlera - http://members.iinet.net.au/~gduncan/assassination_attempts.html

A tu bardzo szczegółowo opisany niemiecki ruch oporu i plan zamordowania Hitlera z 20 lipca -

http://en.wikipedia.org/wiki/German_Resistance#To_the_bitter_end

http://en.wikipedia.org/wiki/20_July_plot#Films_based_on_the_plot

Miłego czytania

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Osgiliath88

Osgiliath88 nie obraz się,ale Twoja matka to szmata i daje dupy za snickersa.Chyba się nie obraziłeś?? :D Kurwaaa trochę kultury!! XD

Ready2

Rezydent widać źle interpretowałeś niektóre odnośniki. Sam fakt obrazy rodziny, a nie mojej osoby ukazuje Ciebie w pryzmacie kundla który szczeka za ogrodzeniem, bo wie że nie poniesie konsekwencji za swoje ataki.

Reasumując dzieciaku, wracaj do piaskownicy i nie pouczaj mnie kundlu bo brakuje Ci przez ten pokaz do mnie bardzo dużo.

ocenił(a) film na 8
Osgiliath88

:) ja wiem czy to jest mantra amerykańskich historyków? Hmmm podobnie piszą o niemieccy (polecam książkę T. Kniebe). A zresztą sporo rzeczy o Stauffenbergu dowiadujemy się nie z dzieł "jakichś" historyków ale ze źródeł, bo sporo się tego zachowało :) Pozdrawiam i panuj nad językiem

Getos

Ale wiesz o tym, że ta książka jak i o podobnym tytule w wydawnictwie bellona to tylko kaczki promocyjne. Dla osób które zainteresują się filmem a potem niuansami.

Następnie ta książka, ma masę błędów co do godzin i dat. Również przeinaczane są niektóre fakt odnośnie poszczególnych dowódców. Chyba coś nie tak, nie?

ocenił(a) film na 8
Osgiliath88

Ja tylko Ci pokazuję, że to co piszesz że amerykańscy historycy tylko tak piszą, to nie jest prawdą, tutaj pisze w tym samym tonie Niemiec. No nic pewnie i tak się nie dogadamy jeżeli będziemy negować każdą pozycję książkową bo jest albo napisana przez Amerykanina, albo jest kaczą promocyjną :) pozdrawiam, prawdy chyba na 100% się nie dowiemy bo von Tresckow, Stauffenberg, czy też Olbricht już nie żyją. Miejmy swoje oceny a co do filmu popatrzmyna to co się kręci i przyklepnijmy że lepszy taki film, który coś historycznego pokazuje niż jakieś tam głupawe komedyjki.

ocenił(a) film na 8
Martinez

Swoją drogą uważam za dosyć dziwne to,ze A.H. wyszedł cało z tylu zamachów.Może to faktycznie opatrzność ;D a może niemiaszki cos namieszali,próbując się wybielić,że to niby tyle razy próbowali go zneutralizować,a naprawdę były może ze 3 zamachy.Niewiem,ale ogólnie sformuowanie "niemiecki ruch oporu" mnie śmieszy.
I nie lubię tego narodu,bo mieszkałem tam kilka miesięcy i wiem,ze traktują Polaków z pogardą.Niemieckie świnie.

Ready2

Jakby dzieci czytały to by wiedziały, że zamachów było bardzo dużo na jego życie. Jeszcze za czasów gdy przemawiał przed zwykłymi bojówkami. Ostatnio naliczono około 60 zamachów na jego życie.

Z zamachu wyszedł cało ponieważ, stół [który był pokaźnych rozmiarów] przejął większość uderzenia i na dodatek zmniejszyło siłę otwarte okna.
Gdyby plan był wykonany tak jak powinien czyli w bunkrze który jedynie miał dopływ powietrza przez wentylacje to by spotęgowało.

Polaków, większość narodów traktuje z pogardą nie za II WŚ. Widać, jaki z Ciebie polak i fascynat historii jak kompletnie nic nie wiesz.

Tak samo twój kolega, który wierzy krytykom i wikipedi [która jest tworzona w większości przez kretynów twojego pokroju]. Już się nie dziwię, dlaczego tylko kretynów szanuje Bielskich jak uwierzyło produkcji "Opór".

Na koniec, mam nadzieje, że zdechniecie albo natraficie na osobę, która zamiast argumentów słownych będzie was okładała pięściami za głupoty które płodzicie.

Osgiliath88

Nie ma co, rozwalają mnie ludzie tacy jak Osgiliath88, którzy uważają, że są najmądrzejsi i zjedli wszystkie rozumy, a tak naprawdę są tylko i wyłącznie nic nie wartymi śmieciami, którzy potrafią tylko obrażać innych, a sami nie mają wystarczająco mocnych argumentów żeby przeforsować swoje zdanie. Tak naprawdę ostatnio Wikipedia została porównana do Encyklopedii Brytanica pod względem ilości haseł i ich poprawności i Wygrała!! Chciałbym zauważyć, że to jest film który ma dla kogoś zarobić pieniądze, jeżeli miałby być naprawdę naukowy przedstawiający poprawnie wszystkie fakty dotyczące jego tematyki pokazywany byłby nie w kinach tylko na discovery i trzeba mieć do tego dystans a nie od razu obrażać innych. Osobiście mam nadzieję, że ludzie tacy jak Osgiliath88 (i tu nie będę się zniżał do jego poziomu) Pomrą i znikną wszyscy awanturnicy pajace jego pokroju...

ocenił(a) film na 8
Osgiliath88

Dziecko (to po nicku i tonie Twoich postów wnioskuję) skąd w Tobie tyle agresji? Dziecko myśli, że wszystkie rozumy postradało? Jakbyś przeczytał uważnie mój post to zauważyłbyś, że wikipedia była punktem wyjścia do dalszej dyskusji (zresztą dodałem, że nie tylko ona - lecz książki przede wszystkim, artykuły historyków, badaczy tejże epoki, czy wykłady na Uniwersytecie, ale to chyba nie dla Ciebie). O jej dokładności nadmienił inny forumowicz. A na podstawie m.in. tejże wikipedii podałem identyczne z nadmienionymi przez Ciebie fakty, więc WTF? Nie czytałeś do końca?

Mi chodziło tylko o poważną dyskusję o tym, że istniało coś takiego jak niemiecki ruch oporu, że owszem nie byli tam ludzie kryształowi, ale jednak chcieli coś zmienić i że film w dość wierny sposób to ukazuje.

A druga kwestia jest taka - podkreślę raz jeszcze, że oczywiście zgadzam się z tym co napisałeś. Wszystkie fakty (może z tymi 60 zamachami przesadziłeś, bo potwierdzono jedynie 15, ale niektórzy owszem liczą, że było ich nawet do 50), które podałeś ja podałem wcześniej lub podaje ta znienawidzona przez Ciebie wikipedia. Zerknij do linków jeśli mi nie wierzysz. "Opór" to oczywiście zakłamana propaganda - tu też pełna zgoda.

Więc generalnie mówimy o tym samym, ale w inny sposób. Proponuję czytać ze zrozumieniem.

Jednak wydaje mi się, że ukrywając się pod anonimowością internetu, wyładowujesz jakąś niezrozumiałą dla mnie kompletnie agresję, czytasz (jeśli w ogóle) fragmenty postów lub specjalnie nie zauważasz, że piszemy o tym samym, bo dążysz do konfrontacji. Mama Cię nie kocha, masz jakieś kompleksy, koledzy Cię w klasie bili, na studia się nie dostałeś, ojciec Cię bije? Może porozmawiaj o tym z jakimś psychologiem, zamiast obrażać innych ludzi? Wyświadczysz nam wszystkim przysługę.

ocenił(a) film na 8
Osgiliath88

Some researchers have speculated that if the briefcase had been in a slightly different location, the bomb might have done its job. It was supposedly placed behind a very thick leg of the heavy oak conference table. The leg apparently deflected the blast and prevented the force from reaching Hitler. This thesis is supported by the fact that others seated in different positions were killed or more seriously injured than Hitler.

To samo o czym piszesz Osgiliath88 z wikipedii, żebyś już szukać nie musiał, choć nie wiem, jak z angielskim stoisz

Martinez

haha dobre :D

za krótki <br/> <br/>

ocenił(a) film na 9
Martinez

Czy ja wiem? Z tego co mnie wiadomo to chociażby podczas ucieczki Clausa z Wilczego Szańca, panowie wyrzucili w las druga bombe a nie cążki ( czy cholera wie co to ), i Stauffenberg sam wyszedł zadzwonić, a nie dzwonili do niego. Takie pierdoły, ale widze o pierdoły sie czepiacie :)
ale co ja tam wiem.. ;)

ocenił(a) film na 4
ashoa_2

W filmie wyrzucili WPIERW bombę, potem cążki.