PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 66109
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

"Walkiria",hmmm.Miałem przyjemnośc oglądać ten obraz z moją maturalną klasą i(nie) chwaląc się to ja wybrałem tytuł na który się wybraliśmy do kina ponieważ mieliśmy wolną ręke,i klasie się spodobał mój pomysł:)
Hehe,ale dość tematu wyjścia,co do samego filmu.POdobał mi się,wystawiłem mu 7/10,wahałem się pomiędzy 8/10 ale do ośmiu jednak troche zabrakło.Fabuła ma podstawowy minus którego takiego filmu nie sposób obejśc,wiadomo jak się skończy,jak kto zna choć troche historii oczywiście.Mimo tego napięcie występuje,nawet wtedy kiedy teoretycznie wiemy co za chwilę się wydarzy a to zasługa dobrej reżyserii Singera.Jak na film wojenny mamy t bardzo mało akcji,z wyjątkiem sekwencji otwierającej.Nie ma co się jednak dziwić bo film nie przedstawia operacji "overlord" ani a ataku na Pearl Harbor.Jest to opowieść o planowaniu zamachu,jego wykonania i komplikacjach wewnętrznych wśród niemców i to przekazuje świetnie.Zdjęcia są takie jak być powinny,nie ma tu jakichś fajerwerków ale przyjemnie się to ogląda.
Teraz sprawa która jest głównym powodem kontrowersji i myśle że po części negatywnych opinii wielu osób czyli......tak,Tom Cruise.Osobiście mam w dupie to czy jest scjentologiem i na co pozwala a na co nie pani Holmes,szczerze mam to w dupie bo choć tego nie pochwalam to interesuje mnie to jak aktor wywiązuje się z pracy na planie,wg mnie Cruise zagrał dobrze,nie wybitnie,nie olśniewająco ale dobrze.Może nie przyciąga tak bardzo do ekranu płci żeńskiej bo z jednym okiem to co on może:)Ale dobrze wciela się w dobrego Niemca:)
Osobiście lubie go jako aktora bo filmy z jego udziałem stoją u mnei wysoko w rankingu.Film nie dostał wyższej oceny bo brakuje mi tu jakiejś ponadprzeciętnej kreacji i zawiera pewne przekłamania historyczne,np to że Stauffenberg był nieskazitelny jak tutaj.Ponadto irytował mnie aktor grający Hitlera,mogę się mylić ale czy Hitler bez przerwy wyglądał i zachowywał się jakby był ciągle pijany czy naćpany?!Jeśli się myle to trudno ale z tego co wiem to tak nie było.
Reasumując polecam ten film nie jako książke historyczną ale sprawnie zrealizowaną i dobrze zagraną rozrywke,przy okazji możemy podumać nad tym "dlaczego ta jebana noga od stołu??" 7/10 ode mnie.Pozdro

damek1690

Ogólnie zgadzam się z przedmówcą. Dobra gra aktorów (dla mnie w szczególności Nighy i Kretschmann, Cruise również nieźle wypadł), zdjęcia, umiejętnie budowane napięcie, piękna muzyka. Kino może nie z najwyższej pólki, ale z pewnością wybija się ponad przeciętność. Ode mnie solidne 8/10 i pewny kandydat do zasilenia listy moich DVD.

PS. Hitler faktycznie wypadł blado. Cóż jeżeli robi się film krystalizujący wcale-nie-tak-świętego Stauffenberga to wypadałoby Hitlera przedstawić jako zimnokrwistego drania, tak by widz nie miał wątpliwości, że faktycznie należy mu się bombka. Tymczasem ten z "Walkirii" sprawia wrażenie człowieka który nie bardzo wie gdzie się znajduje i co właściwie robi (szczególnie było to widać podczas sceny podpisywania "Walkirii"). Ale to jedyny zgrzyt w obsadzie. Poza tym, naprawdę warto wyłowić ten film z zalewających nasze kina pierdół.