PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 65830
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

Chcę w tym miejscu tylko podpowiedzieć wszystkim, którzy opluwają von Stauffenberga, że nie można negować wszystkich Niemców tylko dlatego, że są (byli) Niemcami.

Von Stauffenberg był co prawda w młodości monarchistą i gorąco wierzył w odrodzenie się wielkości Niemiec (jakbyście byli Niemcami - też byście zapewne chcieli ich odrodzenia). Początkowo nie należał do przeciwników nazizmu, lecz nabrał wątpliwości po pogromie Żydów w "noc kryształową" (czyli już w 1938r) i osobistych doświadczeniach. Również żarliwy katolicyzm von Stauffenberga podsycał w nim przekonanie, że Hitler to wcielenie zła, a reżim nazistowski jest dla Niemiec hańbą i wiedzie je do katastrofy. Od 1936 r. von Stauffenberg studiował w Akademii Wojennej w Berlinie, a dwa lata później przeniesiono go do sztabu generalnego. Podczas kampanii polskiej i francuskiej wyróżnił się jako oficer sztabowy w 6 Dywizji Pancernej generała Hoepnera. Od czerwca 1940 r. był w Naczelnym Dowództwie Armii Lądowej. Całkowita utrata złudzeń nastąpiła podczas kampanii sowieckiej, na widok brutalności SS oraz masowej zagłady Żydów, Rosjan i jeńców wojennych.

Ten film, jest jaki jest. Amerykańska produkcja... Niemniej pokazuje ten wątek historii wojny dosyć rzetelnie i moim zdaniem, uczciwie.
Daję 7/10.

ocenił(a) film na 7
crimson1

Można jeszcze zacytować słowa odezwy von Stauffenberg'a. Wg. mnie to bardzo patriotyczna mowa:
„Führer obiecywał nam życie w pokoju i dobrobycie. Nie dotrzymał słowa. Kraj chyli się ku upadkowi, a dokonania Hitlera i SS są hańbą dla niemieckiej armii.

Wielu żołnierzy brzydzi się tym, czego pod dowództwem Hitlera dokonuje wojsko. Jesteśmy przeciwni mordowaniu cywilów, torturom i znęcaniu się nad więźniami, a także eksterminacji Żydów. Nie mogę dalej patrzeć na to, co dzieje się w mojej Ojczyźnie.

Nie tylko ja. Wielu dzielnych patriotów chce działać. Hitler jest nie tylko wrogiem innych narodów – jest wrogiem Niemiec.

Tak dłużej być nie może…”