Czemu ten film ma taką nazwę? O ile mi wiadomo to słowo Walkiria pochodzi z mitologii nordyckiej, więc jakie jest z tym powiązanie? Tylko takie, że "ładnie" brzmi czy jest w tym wiekszy sens? Proszę o sprostowanie :)
plan zamachu na zycie Hitlera nosił nazwe "operacja Walkiria", wiec jednak jakies powiazanie jest :)
DOkładnie "Walkiria" to był plan, zaaprobowany przez hitlera, który przewidywał przejęcie władzy w niemczech przez wojskowych w razie "tarć wewnętrznych, problemów wewnętrznych" w niemczech.
Jak sam napisałeś, słowo to pochodzi z mitologii nordyckiej. A do jakiej rasy zaliczają się germanie? Bingo!
Jeden z mitów o walkiriach posłużył za kanwę dramatu muzycznego Ryszarda Wagnera Walkiria (Die Walküre), stanowiącego drugą część tetralogii Pierścień Nibelunga (der Ring des Nibelungen).
Ryszard Wagner to też Niemiec...
Valkyrie to statek powietrzny rasy Terran w grze StarCraft, który może nawalać tylko w inne statki powietrzne.
Jak wiemy, jeden z zamachów na Hitlera to zamach bombowy na samolot, więc mamy kolejne powiązanie.
z tym statkiem to tak na wyrost troszke ;) wiec Battlecruiser majac range Commodore nawiazuje do commodore 64?;)
Tak, oglądałem Max'a i właśnie z tym mi się skojarzyło. Były tam niby te latające i właśnie to mnie zastanowiło, jakie jest powiązanie z hitlerem :D
a nawiązanie jest takie że w mitologi walkirie zabierały dusze pokonanych wojowników do walhalli, no a reasumując bomba miała go zabrać na tamten świat :D
Coś jak harpie w mitologii greckiej z kolei nie ? W każdej religii politeistycznej były kobiety - demony zauważyliście ?
temat maturalny: famme fatale - stare jak świat...
Wiadomo, że kobiety są złe - w większości nie potrafią kochać (szczególnie te piękne i inteligentne), chyba, że swoje dziecko.
wytłumaczenie jest tak naprawdę jedno i bardzo proste; nie chodzi o mitologię, samoloty ani nic innego. "Walkiria" to było hasło wywoławcze spiskowców. Na to hasło miało wybuchnąć powstanie w Berlinie i innych miastach, których działali spiskowcy.
Walkirie - w mitologii skandynawskiej i starogermańskiej kobiety-demony które zabierały dusze poległy wojowników do Walhalli - krainy gdzie wojownicy owi cały czas spędzali na ucztach i bitwach , po korych sie odradzali . Niezłe , co ?
W Maxie Paynie , filmie na podstawie popularnej gry komputerowej , też występuje motyw Walkirii( nazwa specyficznego narkotyku , po ktorym rzekomo można je było dostrzec ).
W mitologii greckiej ich odpowiednikiem były harpie , złe i okrutne nimfy które zastawiały na herosów i wojowników wiele pułapek .
Dziękuję ;D