PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 65835
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

Czemu ten film ma taką nazwę? O ile mi wiadomo to słowo Walkiria pochodzi z mitologii nordyckiej, więc jakie jest z tym powiązanie? Tylko takie, że "ładnie" brzmi czy jest w tym wiekszy sens? Proszę o sprostowanie :)

Ironprince

plan zamachu na zycie Hitlera nosił nazwe "operacja Walkiria", wiec jednak jakies powiazanie jest :)

użytkownik usunięty
Roman

DOkładnie "Walkiria" to był plan, zaaprobowany przez hitlera, który przewidywał przejęcie władzy w niemczech przez wojskowych w razie "tarć wewnętrznych, problemów wewnętrznych" w niemczech.

ocenił(a) film na 7
Ironprince

Jak sam napisałeś, słowo to pochodzi z mitologii nordyckiej. A do jakiej rasy zaliczają się germanie? Bingo!

Jeden z mitów o walkiriach posłużył za kanwę dramatu muzycznego Ryszarda Wagnera Walkiria (Die Walküre), stanowiącego drugą część tetralogii Pierścień Nibelunga (der Ring des Nibelungen).

Ryszard Wagner to też Niemiec...

ocenił(a) film na 7
Ironprince

Valkyrie to statek powietrzny rasy Terran w grze StarCraft, który może nawalać tylko w inne statki powietrzne.

Jak wiemy, jeden z zamachów na Hitlera to zamach bombowy na samolot, więc mamy kolejne powiązanie.

Maskaradore_

Dziękuję wzystkim za sprostowanie.

<krótki>

Maskaradore_

z tym statkiem to tak na wyrost troszke ;) wiec Battlecruiser majac range Commodore nawiazuje do commodore 64?;)

ocenił(a) film na 7
biver01

to był taki mały dżołk, hehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ocenił(a) film na 6
Ironprince

Szczerze odpowiedz na moje pytanie.

Oglądałeś Max'a Payne'a, prawda?:D

r_osa4

Tak, oglądałem Max'a i właśnie z tym mi się skojarzyło. Były tam niby te latające i właśnie to mnie zastanowiło, jakie jest powiązanie z hitlerem :D

Ironprince

a nawiązanie jest takie że w mitologi walkirie zabierały dusze pokonanych wojowników do walhalli, no a reasumując bomba miała go zabrać na tamten świat :D

excommunication

Coś jak harpie w mitologii greckiej z kolei nie ? W każdej religii politeistycznej były kobiety - demony zauważyliście ?

ocenił(a) film na 6
MilesQuaritch

Bo kobiety to ogólnie rzecz biorąc... demony:P :D

ocenił(a) film na 7
r_osa4

temat maturalny: famme fatale - stare jak świat...

Wiadomo, że kobiety są złe - w większości nie potrafią kochać (szczególnie te piękne i inteligentne), chyba, że swoje dziecko.

Ironprince

Walkiria to także nazwa opery Wagnera, którą lubił hitler :O xd

Ironprince

wytłumaczenie jest tak naprawdę jedno i bardzo proste; nie chodzi o mitologię, samoloty ani nic innego. "Walkiria" to było hasło wywoławcze spiskowców. Na to hasło miało wybuchnąć powstanie w Berlinie i innych miastach, których działali spiskowcy.

aaako

Walkirie - w mitologii skandynawskiej i starogermańskiej kobiety-demony które zabierały dusze poległy wojowników do Walhalli - krainy gdzie wojownicy owi cały czas spędzali na ucztach i bitwach , po korych sie odradzali . Niezłe , co ?

W Maxie Paynie , filmie na podstawie popularnej gry komputerowej , też występuje motyw Walkirii( nazwa specyficznego narkotyku , po ktorym rzekomo można je było dostrzec ).

W mitologii greckiej ich odpowiednikiem były harpie , złe i okrutne nimfy które zastawiały na herosów i wojowników wiele pułapek .

Dziękuję ;D