PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 66109
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

W sumie się dziwię że nie robią u siebie jescze takich kwaitków typu święto narodowe , jak to chcieli niemcy skończyć wojne albo nadawanie szkołom lub ulicom nazwy "Reichstrasse 20 Juli".
Albo... jestem zbyt naiwny i już to zrobili(z Hoepnerem bynajmniej pewna szkoła nosi jego imię)

"rocznica zamachu"-na końcu było że takich zamachów było 15,nie wszystkie były udane (np.ta bomba w butelce alkoholu),ale ten był największy i ostatni

użytkownik usunięty
Pawel_Ziomek_pl

wiem że było kilkanaście zamachów , ale ten Niemcy rozdmuchali niemal do święta narodowego.

ocenił(a) film na 9

Nie tacy dobrze bo mieli równie poważne grzeszki co ich koledzy ale chwali sie im zamach no i to częściowo ich rozgrzesza ale tylko częściowo

ocenił(a) film na 1
ninja_4

Ale co tu chwalić ? Poczytaj sobie tu trochę o prawdziwych intencjach Stauffenberga.

http://www.filmweb.pl/topic/1173252/9%5C10.html

ocenił(a) film na 9
jantar20123

W sumie czytałem że tak naprawde ratował skóre chciał dla siebie śląska wielkopolski z Poznaniem i gdańska a do tego był ogromnym zwolennikiem siły roboczej i antysemitą ale to nie zmienia faktu że źle sie stało że zamach nie wypalił

ocenił(a) film na 1
ninja_4

Gdyby zamach doszedł do skutku Śląsk oraz Pomorze byłyby być może do dzisiaj w rękach Rzeszy, a walki z ZSRR toczyły by się nadal. Planowano sojusz jedynie z zachodem.
Nie mamy pojęcia do jakich strat doszło by przy tym na terytorium Polski.

Dlatego wbrew pozorom powinniśmy się cieszyć że stało się jak się stało.

ocenił(a) film na 9
jantar20123

Wiesz że przesadzasz ??? Gdyby doszło do zamachu to wojna by sie skończyła a Niemiecki Śląsk czy pomorze nie koniecznie było by ich

I faktycznie aż skacze z radości że największe zło tego świata przeżyło i że doszło np do Powstania Warszawskiego

ocenił(a) film na 1
ninja_4

Warunki zawieszenia broni wg Stauffenberga:

"W maju 1944 r. Stauffenberg proponował: utrzymanie przez Niemcy Austrii oraz Kraju Sudeckiego, autonomię Alzacji i Lotaryngii, przyłączenie Tyrolu (do Bolzano), granicę wschodnią Niemiec wg stanu z 1914 r. Stauffenberg swą ofertę wysuwał jedynie do Aliantów Zachodnich, operacje wojskowe Niemiec na Wschodzie miały trwać dalej. Odmawiał także wydania niemieckich zbrodniarzy wojennych Aliantom."

Może i tak może i nie. Wszystko wskazywało na to że teraz szprechałbym do ciebie po niemiecku.

T.J. pisałem walka z ZSRR trwała by nadal, w duzym stopniu na terytorium Polski- więc gdybając tak dalej pomyśl kolego: Ile takich "powstań warszawskich" moglibyśmy jeszcze doświadczyć ?

ocenił(a) film na 1
ninja_4

Stalin miał na sumienie 2 razy wiecęj ofiar niż Adolf- to tak apropo największego zła świata.

ocenił(a) film na 9
jantar20123

Ja to wszystko wiem i naprawdę myślisz że jednooki dostałby Austrie i każdy inny kraj który by zechciał ? :-| a więc sie mylisz
a jeśli porównujesz Stalina miedzy Hitlerem i mówisz jeszcze że Hitler w porównaniu z tym pierwszym nie był aż taki zły to pozostaje mi tylko pogratulować ;)

I ruscy byli wtedy uważani za wyzwolicieli i wszędzie tam gdzie sie pojawiali byli traktowani jako bohaterowie a wiec gdyby Niemcy zaprzestaliby z działaniami wojennymi to byłby koniec i byśmy mieli nieco piękniejszy świat bo nie wyobrażalny jest fakt ile miast legło w gruzach w ostatnich latach wojny i to boli

ocenił(a) film na 1
jantar20123

Na wstępie: Nigdy nie wybielałem Adolfa. Był despotą, mistrzem demagogii oraz fanatycznym tyranem. Despotą który przez swój chory fanatyzm pozwalał swoimi SS-mańskim psom z Głównego Urzędu Bezpieczeństwa Rzeszy na masowe mordowanie żydów, jeszcze przez ponad 1,5 roku po Stalingradzie, miast od razu uczynić z nich tanią siłę roboczą, która tworzyła by dla niego kolejne czołgi i samoloty.
Tylko trzeźwo myślącemu WVHA czyli Głównemu Urzędowi Gosp. i Adm. SS, możemy "zawdzieczać" że odciągnął tych pierwszych od masowego mordowania w imię ideologicznych przesłanek.

"Jednooki" nie objął by sam pełni władzy, nie byłby nawet "wice szefem" 3 Rzeszy. Urząd szefa państwa (wg planu "Walkiria") miał otrzymać Generał Ludwig Beck. Carl Friedrich Goerdeler objął by zaś urząd kanclerza Rzeszy.

To właśnie Goerdeler tworzył plany pokojowe wysyłane rządowi brytyjskiemu, w których domagał się granic Niemiec z roku 1914 i przyłączenia Austrii. Opisując swe zamierzenia domagał się również "utrzymania w rękach niemieckich przeznaczenia Polski". Pisał: "Polska może uzyskać rekompensatę za Prusy Zachodnie i Poznań poprzez unię państwową z Litwą. Dzięki temu obydwu krajom pomoże się w uzyskaniu dostępu do morza.[...] Poza tym istnieje możliwość , by Polska dzięki portom niemieckim włączyła się do handlu światowego"- cytat z Wiki.

Kolego czy ty umiesz czytać ? Stauffenberg swoją ofertę wysuwał jedynie do Aliantów Zachodnich(!), operacje wojskowe Niemiec na Wsch. miały trwać dalej. Odmawiał także wydania niemieckich zbrodniarzy wojennych Aliantom. Nie muszę dodawać że śmierć Adolfa, byłaby w tym wypadku bardzo nie rękę Stalinowi.