PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=424416}

Walkiria

Valkyrie
2008
6,8 66 tys. ocen
6,8 10 1 65830
6,1 38 krytyków
Walkiria
powrót do forum filmu Walkiria

z jakiegoś psychola zrobili bohatera !;/

daria012

Zgadzam się ;) Bardzo nie lubię Tomka, że tak ładnie to ujmę, i dlatego automatycznie daję niższą ocenę dla filmu bo ciężko się oglądało, a tematyka mnie interesuje więc obejrzeć trzeba było ;).

Pozdrawiam.

TheNaturat_2

...........................
xD nie chodzi mi o aktora xD
............................

daria012

psychola ?
co masz na myśli ?

Ambiance

Clausa von Stauffenberg..................

.

daria012

Co w nim psychicznego? Opaska na oku?

Pikuslaw

ahh pewnie chodzi o to, że był inwalidą, tak ? inwalida=psychol. jeez. on był jednym z nielicznych, którzy próbowali zabić hitlera. a to naprawde dowodzi psychiczności no nie ? bo powinno sie go wielbić tak ? <sarkazm>

Ambiance

Cóż, propaganda robi swoje. Zanim ktoś się wypowie powinien znać temat. Na historię się nie uczęszczało, oglądało jedynie TV i rezultaty mamy jak powyżej. Podobnie dziś jest ze światem arabskim - uważa się Arabów za bandę dzikusów; nikt jednak nie ma pojęcia że islam jest wspaniałą religią a poezja arabska tworzona jeszcze przed Chrystusem jest jedną z najdoskonalszych form tego gatunku. Tak samo nikt nie ma pojęcia czym naprawdę jest islamski fundamentalizm. Równie dobrze możemy przyznać że Polska jest pełna moherów (bez wyjątków!) i to stanowi o jej złu...

użytkownik usunięty
Ambiance

a wiesz ty może dlaczego próbowali zabić hitlera i jakie mieli w związku z tym plany...? bo jeśli uważasz, że zakończenie wojny to bardzo się mylisz.

Chcieli zakończenia wojny ale z zachodem.
Liczyli na to że po rozejmie na zachodzie i południu wyślą wszystko na czerwonych i ich pokonają ale w 44 już było za późno.

użytkownik usunięty
Lwie_Serce

Czyli nie mieli w planach zakończenia wojny jako takiej, ale jedynie zmianę sytuacji na frontach - czytaj zamknięcie zachodniego.

A oni chcieli zachować austrię i czechy???

użytkownik usunięty
Lwie_Serce

oni? wyrażaj się precyzyjniej...

SPISKOWCY!!! niby kto inny.

użytkownik usunięty
Lwie_Serce

Nie podniecaj się tak, bo coraz częściej mam wrażenie, że rozmawiam z dzieckiem. Zachodnie i południowe granice Rzeszy według propozycji Stauffenberga z maja 1944 r. zakładały, że Niemcy zatrzymają Austrię i Kraj Sudecki, a Alzacja i Lotaryngia będą autonomiczne.

Ja piszę jak mówię a nie piszę jak w internecie.
Dla mnie duże litery to głośniej a nie krzyk.

Pikuslaw

Już wiem! Był psychiczny bo chciał zabić Hitlera! Oj Daria, Daria... xD

ocenił(a) film na 4
Pikuslaw

.- co do tego tematu..to niedawno w internecie przeczytałam ze niby ta postać którą gra Tom Cruise to był mężczyzna który tak samo wydawał rozkazy jak inni żeby zabijać ludzi i nagle coś mu odbiło i chciał zabić Hitlera... czy tak jakoś ....
- i o to ci chodziło panno dario?

ocenił(a) film na 7
21_

Gosc mial stosunek do Polakow taki ! ROBOLE ! Uznawany współcześnie Stauffenberg w demokratycznych Niemczech za bohatera narodowego, był konserwatywnym nacjonalistą. Jego poglądy względem niemieckiej wojny na Wschodzie i przeciwko Polsce były zgodne z ideologią niemieckiego nacjonalizmu o długiej tradycji, który nie ograniczał się wyłącznie do ideologii nazistowskiej. Podczas kampanii 1939 roku wyraził szereg rasistowskich uwag na temat polskiego społeczeństwa oraz zadowolenie z użycia pracy niewolniczej przez Niemcy. W liście do swojej żony Niny pisał m.in.: Ludność to niesłychany motłoch, tak wiele Żydów i mieszańców. To lud, który czuje się dobrze tylko pod batem. Tysiące jeńców wojennych posłuży nam dobrze w pracach rolniczych[4]. Poglądy te nie ograniczały się do prywatnie wyrażanych opinii, lecz znalazły miejsce także w założeniach programowych spiskowców Stauffenberga. W książce "Germans against Hitler. 20 July 1944", jaką napisali Erich Zimmermann i Hans-Adolf Jacobsen, omówione są cele jakie stawiali sobie po zwycięstwie, współtowarzysze Stauffenberga oraz on sam. Należały do nich warunki, pod jakimi rozpoczęłyby się negocjacje z Aliantami. Spiskowcy domagali się panowania nad ziemiami polskimi, zamieszkanymi przez miliony Polaków, takimi jak Wielkopolska z Poznaniem, Górny Śląsk i Pomorze Gdańskie, co potwierdzał podany przez Stauffenberga punkt ósmy, głoszący m.in. Granice Rzeszy z roku 1914 na wschodzie

użytkownik usunięty
Pikuslaw

Idź się uczyć historii... ręce opadają jak się czyta wypociny domorosłych znawców tematu. Powiem ci coś palancie: dziękuj Bogu, że ten zamach się nie udał, bo może tylko dlatego nasz kraj jeszcze istnieje a ty możesz wypisywać brednie po polsku.

Pikuslaw

"Psychol" to jedno z niewielu słów, jakie to dziecko umie zapisać. Nie pytaj już więcej, bo widzisz, że dziecinka się zaplątała.

ocenił(a) film na 6
TheNaturat_2

no tak brawo, zanizac ocene filmu bo ma sie jakies osobiste urazy do aktora...

w filme to chyba raczej jego gre powinno sie oceniac, prawda ?

ocenił(a) film na 8
huru

Pikuslaw smieszy mnie twoj tok myslenia

jaki zwiazek ma piekna poezja arabow do tego, ze robia sobie nawzajem pranie mozgu i wysylaja swoich dzieci do szkoly z tnt w plecaku?

4fun4game

Przez tzw. szum medialny? Bierze się paru ekstremistów i od razu kalkuje zachowanie na całość świata arabskiego. A to wszystko po to, by usprawiedliwić politykę USA, bo tak jest wygodniej. To jak z niemiecką propagandą dotyczącą 'polskich terrorystów' w czasie drugiej wojny. Pomyśl trochę a nie czepiasz się dokładnie tego, co widzisz.