PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124098}
7,6 223 tys. ocen
7,6 10 1 223268
7,8 65 krytyków
Wesele
powrót do forum filmu Wesele

pokazane typowe wiejskie wesele, wszedzie łapówy, zdrady, pijaństwo i chamstwo. Oczywiście nie ma co generalizowac, nie wszedzie tak jest, ale film bardzo dobze pokazał obraz polskiej prowincjii rzecz jasna w sposób (troche) przejaskrawiony.

Pan_Diament

Z tym, że film dobrze pokazał obraz polskiej prowincji to bym polemizowała. Grubo przesadzone. I ciągle utrwala się ten błędny stereotyp "polskiej wsi". Może jeszcze są takie miejsca, ale zapewne trudno je znaleźć ze względu na niewielką liczbę.

ocenił(a) film na 8
madziulka1988

masz racje film jest przesadzony, ale pokazuje troche prawdy. I wcale nie uważam że tak jest wszędzie. "Wieśniaki" mieszkają także w miescie bo wieśniak a mieszkaniec wsi to całkiem cos innego.

użytkownik usunięty
Pan_Diament

Ja byłem na paru weselach i za każdym razem widziałem to co w tym filmie, czyli wóda, wóda i jeszcze raz wóda.

Pan_Diament

Reżyser chyba celowo skupił się na portretowaniu cech ludzkich uznanych przezeń za negatywne. A ściślej- lekko je wyolbrzymił, a przede wszystkim- skumulował w mikroświecie pokazanym na filmie. Dzięki temu zabiegowi owa rzeczywistość sprawia wrażenie groteskowej, a nie realistycznej. Wprawdzie po karykaturę jako styl portretowania świata sięgali artyści oficjalnie wysoko cenieni (z polskich- choćby Gombrowicz czy Mrożek), jednak nasuwa mi się pytanie, czy wyolbrzymianie negatywnych cech kosztem innych nie tworzy stereotypowego, a więc- fałszywego- obrazu świata.

Adam Rogowski