PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1056}

Wieczna miłość

Immortal Beloved
1994
7,5 5,7 tys. ocen
7,5 10 1 5706
7,2 5 krytyków
Wieczna miłość
powrót do forum filmu Wieczna miłość

Za muzykę...

ocenił(a) film na 8

Nie ukrywajmy, że jeśli ktoś nasłuchał się w życiu techno czy trance to taki film będzie dla
niego niezbyt wielką atrakcją.

Oldman zagrał zjawiskowo.

A poza tym, film trochę na siłę cukierkowy, chociaż....

ocenił(a) film na 9
efc_2

Czy ja wiem, czy on tai cukierkowaty.
Przekaz filmu jest niesamowity i bardzo ciekawy. Historia rewelacyjnie ukazana.
Oldman zaskoczył mnie tutaj i to strasznie, zagrał fenomenalnie. A muzyka Ludwika wpleciona między scenami, przyjemność dla ucha.

ocenił(a) film na 6
Kacorek89

Oldman to instytucja - zawsze gra zjawiskowo... czy tutaj, czy w Leonie Zawodowcu, Batmanie, Sid & Nancy...
a muzyka? to akurat nie zasluga tworcow filmu. mnie osobiscie lekko jednak znudzil, pomimo muzyki i Oldman'a.

ocenił(a) film na 7
efc_2

"Nie ukrywajmy, że jeśli ktoś nasłuchał się w życiu techno czy trance to taki film będzie dla
niego niezbyt wielką atrakcją"

co za ignorancka wypowiedź. posługujesz się dokładnie taką samą ignorancją wobec techno, jak dresik z remizy w stosunku do muzyki poważnej. dla informacji: techno to jedna z najważniejszych szufladek muzyki elektronicznej i ma naprawdę wiele twarzy, nie tylko tę, którą zapewne kojarzysz :)

Tu jest przykład dobrego techno
https://www.youtube.com/watch?v=pJMq1bZdEq4

Co do filmu, to skupia się on głównie na wątku miłosnym i traktuje przez to kwestie geniuszu Beethovena i jego psychiki lekko po macoszemu, ale i tak warto obejrzeć. Chociażby dla sceny, jak grają IX symfonię

ocenił(a) film na 8
elevatemelater

Techno zawsze to będzie tylko techno, ale nie muzyką.

efc_2

Muzyka to najbardziej abstrakcyjna ze sztuk. Muzyka jest różna od popu, rocka poprzez jazz czy właśnie dobre techno. Kim jesteś by określac co jest muzyką a co nie. Dzisiejsza muzyka współczesna ( także tzw. powazna ) daleko odeszła od kanonów klasycznych co nie oznacza że nie jest muzyką to po prostu nowy obszar poszukiwań w sferze dźwięków. Można słuchac różnej muzyki i w każdej znaleźc coś ciekawego. Beethoven był głuchym genialnym kompozytorem , geniuszem był Mozart czy Bach ale to nie umniejsza wielkości współczesnych twórców na polu innego doboru dźwieków bo muzyka to nie tylko system dur-moll, polifonia i kontrapunkt. Wszystko może byc muzyką jeśli ktoś potrafi tworzyc sztukę. Stare pojmowanie muzyki z minionych wieków się wyczerpało teraz ludzie poszukują nowych form wyrazu i to tylko kwestia gustu i otwartego umysłu. Podobnie w malarstwie jest pewien kanon i współczesne dzieła.

ocenił(a) film na 8
armarange

Muzyką określam wydobywanie dźwięków za pomocą instrumentu lub ludzkiego głosu. Niczego poza tym. Wszelkie dance, trance, techno i inne wynalazki są otumanianiem i odmużdżaniem, a nie muzyką.

Wystarczy poczytać, jaki wpływ na umysł, myślenie, postrzeganie, pamięć ma muzyka klasyczna, wtedy wszystko staje się jaśniejsze.

Tak jak w malarstwie. Dobry przykład. Kiedy komputer zaczyna za ciebie malować, to żadne to malarstwo, tylko sztuka elektroniczna. Więc nie wrzucajmy techno i innych tym podobnych wynalazków do kategorii muzyki.

Gdyż zaprawdę wielka to ujma...

efc_2

>bry przykład. Kiedy komputer zaczyna za ciebie malować, to żadne to malarstwo, tylko sztuka elektroniczna.

Ten przykład jest beznadziejny, bo techno robią LUDZIE za pomocą KOMPUTERA. :)

PS pisze się odmóżdżaniem :)

efc_2

To człowiek decyduje jak dźwięki generowane komputerowo aranżować i jaki ma być kształt utworu. Komputer to tylko narzędzie. Nie masz pojęcia o współczesnej sztuce jak widać i bardzo ograniczone horyzonty . Można kochać Beethovena i muzykę elektroniczną. Dużo tracisz ograniczając się w ten sposób a wychodząc z fałszywych założeń. Trudno. Bez odbioru.

efc_2

ps. Ja kocham Beethovena i muzyka elektroniczna mi w tym nie przeszkadza ani żadna inna. Kwestia wyrobienia się , osłuchania w różnych gatunkach muzyki. Świat muzyki jest piękny i niczym nie ograniczony, to najbardziej abstrakcyjna ze sztuk. Ogranicza go tylko nasza wyobraźnia. Widać że mało jej masz.