PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11669}

Wielka ucieczka

The Great Escape
1963
7,8 30 tys. ocen
7,8 10 1 30101
7,5 26 krytyków
Wielka ucieczka
powrót do forum filmu Wielka ucieczka

Witam,
Jestem świeżo bo kolejnym oglądaniu filmu... zauważyłem nieścisłość w sekcji ciekawostki, jednak gdy próbuję zgłosić jedną z nich do usunięcia, formularz wymaga ode mnie podania źródła... a moim źródłem są własne oczy :) Wie ktoś jak normalnie zgłosić to do usunięcia omijając absurdalny wymóg?

Ciekawostka:
"Po kradzieży motocykla, Hilts ukrywa się za budynkiem i czeka aż minie go niemiecki oddział. Kiedy Niemcy znikają, przyczepa dla pasażera znajduje się po drugiej stronie motocykla."

W rzeczywistości:
W scenie gdy Hilts ukrywa się za budynkiem i czeka aż minie go patrol, położenie przyczepy (kosza) nie zmienia się zarówno w motocyklu jadącym w patrolu (zawsze jest po lewej stronie), jak i w skradzionym motocyklu Hiltsa (bo w nim w ogóle jej nie ma - Hilts porusza się motocyklem bez kosza). Jest jeszcze trzeci motocykl ale on również nie posiada przyczepy. Innych motocykli w omawianej scenie nie ma, nie mówiąc już o zmieniających położenie przyczepach.

Także ciekawostka jest kompletną bzdurą

ocenił(a) film na 7
Feldwebel

A właśnie, że położenie przyczepy się zmienia! Specjalnie przewijałem kilka razy ten fragment, żeby się upewnić. Po rozpoczęciu pościgu wszystkie motory mają przyczepy po prawej stronie kierowcy (jeden z nich rozbija się o drewniane barierki). Po schowaniu się Hiltsa za budynek na drugim planie widać drogę, po której poruszają się motocykle i samochody. Jeden z tych motocykli ma już kosz po lewej stronie kierowcy. Ciekawostka jest więc prawdziwa. Niedopatrzenie to możnaby jedynie wytłumaczyć, że po rozpoczęciu pościgu pokazany był inny motor (ten akurat miał kosz po prawej stronie), niż ten który pokazany był po schowaniu się Hiltsa za budynek (bo ten akurat miał kosz po lewej) - nie ma dowodu, że był to ten sam motor:) Pzdr.