Piekny film. Jest aktualny w kazdej chwili. Poobejzeniu zastanawiamy sie czy ludzie otaczajacy nas sa prawdziwi? Czy tylko graja ... . Duzo by tu gadac:) polecam obejzec-koniecznie:)
Tak tak tak! Ja jestem wielkim miłośnikiem "Nad Niemnem", a "Wierna rzeka" to jak "Nad Niemnem 1/2".
No to widzę,ze mamy to samo odczucie.Je tez uwielbiam "Nad Niemnem",podobnie jak "Wierną rzekę"Pozdrawiam.
Nareszcie obejrzałam jakiś polski film, który opisuje wydarzenia historyczne bez nadmiernego patetyzmu i (na szczęście!) bez silenia się na przesłodzone, rustykalne widoczki z uroczym dworkiem szlacheckim w tle. W końcu nasza historia to nie tandetny obraz olejny z wiejskiego jarmarku tylko gra światłocieni na miarę XVII wiecznych flamandzkich mistrzów. W każdym razie takie jest moje zdanie i dlatego nie przepadam za filmem "Nad Niemnem", a twierdzenie, że "Wierna Rzeka" to "Nad Niemnem 1/2" uważam za krzywdzące dla tego pierwszego filmu. Cieszę się jednak, że ktoś jeszcze docenił reżyserię Chmielewskiego, bo sądząc po ilości osób wypowiadających się na forum można by pomyśleć, że nad filmem zawisło jakieś fatum :) Pozdrawiam!