PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=841602}

Wiking

The Northman
2022
6,7 55 tys. ocen
6,7 10 1 55452
6,8 72 krytyków
Wiking
powrót do forum filmu Wiking

to pierwszy film jaki z spod jego ręki obejrzałem a tu już jestem zaciekawiony na jego kolejne dzieła Lighthouse i The Witch. Szedłem na ten film jakimiś oczekiwaniami bo wcześniej jakoś mnie nie interesował ale po jednym z zwiastunów i było to przed obejrzeniem Belfastu w kinie. No byłem ciekawy filmu gdyż żadnego z poprzednich filmów Eggers'a nie widziałem do tej pory więc z chęcią poznam z czym to się je. I trochę o tym się dowiedziałem że klapa pięnieżna i to że film nie dla każdego więc spoko wchodzę na salę widzę 6 osób więc niedziwię się czemu klapa także będzie się działo więc oglądam i po obejrzeniu mówię ,,O cholera!" Film bardzo mi się podobał w skrócie i to jak. Dziwny, Brutalny, Mistyczny, Epicki Mit o Wikingu. I trzeba przyznać umią drzeć Mordę jak mało kto że aż Leonidas z 300 i jego ,,https://www.youtube.com/watch?v=-qR0Uke2XNI" mogą pozazdrościć.

Plusy:
+Oklepana ale dobrze opowiedziana Historia Zemsty z dodatkiem dziwnych mistycznych rzeczy.
+Aktorsko generalnie każdy pokazał klasę zarówno krótkie występy jak te oczywiście główne: Kidman bardzo dobra może nie najlepsza rola ale trzyma poziom, Dafoe krótka ale dziwne genialna rola, Hawke nie poznałem że to on przez brodę a dopiero co oglądałem ostatnio Dzień próby i tu wypada super choć krótko, Claes Bang ten który gra Fjolnira super rola i miejscami współczuje mu, Anya Taylor-Joy i Alexander Skarsgard najlepsi ta pierwsza Słowiańskie korzenie, dziwne rzeczy mistyczne, Piękna i tak dalej super no i ten drugi Kompletny Badass, Furia zemsty no prawdziwy Wiking co tu mogę powiedzieć to byłby idealny przeciwnik dla Kratosa.
+Reżyseria
+Zdjęcia i lokacje piękne
+Klimat ciężki i jakże Nordycki
+Walki choć za dużo ich nie ma ale jak są to po prostu świetne na przykład Atak na wioskę czy końcówka
+Muzyka
+Momenty super
+Bardzo mitologicznie trzeba przyznać

Minusy:
-Niektórzy aktorzy mogli być dłużej na ekranie jak: Dafoe czy Hawke
-Lekkie błędy w stylu: Walkirii z aparatem na zębach
-Trochę film się dłuży

Podsumowanie:
Film bardzo mi się podobał zaskoczył mnie pozytywnie. Zacieram Rączki na The Witch i Lighthouse oraz czekam na kolejne filmy Eggers'a. Ale film zdecydowanie nie dla wszystkich co może świadczyć kiepski wynik Boxoffice ale polecam obejrzeć by sprawdzić sobie samemu. U mnie to (na razie) drugi najlepszy film 2022 obok Batmana.

Moja ocena 9/10 i szczerze byłem skłonny dać 10 ale jednak wole obejrzeć film drugi raz by potwierdzić czy na pewno dać wyżej.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
PrimalElf1512

No gdyby Walkiria miała aparat na zębach to ciężko to nazwać "lekkim" błędem. Masz to:
https://www.filmweb.pl/film/Wiking-2022-841602/discussion/Zmarnowany+potencjał,3 294380

Konto_na_filmw

Lekki bo pojawia się tylko raz.