PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=841602}

Wiking

The Northman
2022
6,7 55 tys. ocen
6,7 10 1 55403
6,8 72 krytyków
Wiking
powrót do forum filmu Wiking

Eggers poszedł po całości - przedstawił okres wikingów z barbarzyńskim orężem. Mordują, zarzynają się, aż ziemia zostaje nasączona przez złe duchy, a dzielni wojownicy bardziej pragną chwalebnej Valhalli niż pokoju. Dosyć jednostajny rytm opowieści - w połowie seansu zaczynamy rozumieć, że nie ma co oczekiwać na zmianę tonu. Neopogańskie praktyki, szaleni prorocy, którzy wróżą z ludzkich kości czy głów.

Reżyser nie patyczkuje się z wrażliwością widza - wrzuca w sam środek baletu przemocy, gdzie zemsta wydaje się jedyną, słuszną ścieżką dla panów z futrem. Mitologia nordycka dosyć jasno określona - w sennych wizjach pojawiają się zmory i czarownice. Ślepa furia przesłania zdrowy rozsądek. Jakbym odpalił grę wideo - połączenie ,,God od War'' z ,,Vinland Saga''. Sieczka na ekranie z nordyckich przypowieści. Liczne ujęcia z biodra niemalże kopiują poetykę gier komputerowych.

Tylko czy taki dwugodzinny maraton rzeźni i cierpienia ma uzasadnienie? W pewnym momencie miałem wrażenie, że przechodzi w niezdrowy, turpistyczny oddech. Zabijanie dla zabijania, gdzieś po drodze gubi ducha przygody, a szerokie panoramy służą jedynie do starć brodatych mężczyzn. Jeśli ktoś lubi odcinanie członków - nie ma sprawy - będziesz zachwycony, ale dla pozostałych pozostanie jakimś odrażającym kinem, które niczym psychol - znęca się nad tobą.

ocenił(a) film na 6
chris3z8

Żebym ja to wiedziała wcześniej, obie z panią obok odetchnęłyśmy z ulgą, jak się film skończył:).

ocenił(a) film na 5
Monik79

W zasadzie opis filmu zdradza cały przebieg fabularny - trudno doszukiwać się skomplikowanych opisów psychologicznych czy większych niuansów w dialogach. To proste, chwilami aż tonące w bólu kino o wojach ze Skandynawii. Ciężko przejąć się rolami aktorów, skoro ich jedynym zadaniem jest zaszlachtowanie wszystkich w kadrze :)

ocenił(a) film na 6
chris3z8

Wiem, chyba po prostu spodziewałam się czegoś w stylu "Braveheart".

ocenił(a) film na 8
Monik79

Czyli czegoś co ma niewiele wspólnego z czasami o jakich opowiada i ma do tego masę błedów kostiumowych? Już ostatni film The King na podstawie kronik Szekspira, który szczerze polecam, jest o wiele bardziej akuratny niż ten nieszczęsny Braveheart.

ocenił(a) film na 6
Tymon_P_

Zdaję sobie sprawę z nieścisłości historycznych, które występują, w "Braveheart", ale po prostu bardzo lubię ten film, obejrzę "The King".