PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=841602}

Wiking

The Northman
2022
6,7 55 tys. ocen
6,7 10 1 55403
6,8 72 krytyków
Wiking
powrót do forum filmu Wiking

Cudowna odtrutka przy masowo produkowanym crapie a'la Disney czy Marvel. Mimo, że raczej dla fanów mitologii nordyckiej to wciąż przystępny dla szerszej widowni. Oczywiście jeśli tylko szersza zniesie brudny, krwawy i prymitywny realizm Wikingów. Czytelne nawiązania do Hamleta czy w samej formie do świata przedstawionego w Czasie Apokalipsy dają uniwersalny wydźwięk tej baśniowej historii. Mimo, że nie mam sentymentu do starych wierzeń czy mitologii (tym bardziej nordyckiej) to z przyjemnością dałem się ponieść opowieści.
I znowu tylko żal, że jedne opowieści doczekały się tak imponującej ekranizacji a inne - jak nasz Wiedźmin - tak podłego substytutu.

ocenił(a) film na 9
rauf1

W pełni się zgadzam. Trzeba przyznać, że filmy tego reżysera (Eggers) mocno rezonują z klimatami wiedźmińskimi, i w ogóle z folklorem, legendami oraz baśniami rodem ze "starej Europy". Choć nie spodziewałem się tego wcześniej, to jednak zasadniczo tak wyobrażałem sobie adaptację sagi i opowiadań, podanych właśnie w takim "eggersowskich", gęstym sosie.