PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=841602}

Wiking

The Northman
2022
6,7 55 tys. ocen
6,7 10 1 55403
6,8 72 krytyków
Wiking
powrót do forum filmu Wiking

1. Kiedy napadali na wioskę, słychać było jakiś język słowiański- to na plus, ale następnie uciekająca kobieta krzyczy "NOOO", więc coś już tu nie gra.
2. W stodole w wiosce cudownie ocalał posążek słowiańskiego bożka. Pojawiająca się tam wiedźma mówi "zabiłeś mój lud"- wnioskować po tym można, że to osada pogańska. W dalszej części filmu ci sami ludzie nazywani są chrześcijanami :)
3. Kiedy główny bohater przybywa pomścić śmierć ojca, jest teoretycznie niewolnikiem z Rusi, a przedstawia się imieniem nie zbyt ruskim i nikogo to nie dziwi.
4. Scena w której pies warczy na głównego bohatera i nikt nie podchodzi sprawdzić, o co zwierzęciu chodzi, lekko śmieszna :D
5. Język filmu aż boli
6. Dialogi są jak dla mnie przerysowane, zbyt poetyckie jak na Wikinga, fabuła przewidywalna do bólu.
Duży plus za klimat, zdjęcia i oddanie rytuałów, efekty specjalne (szczególnie to drzewko trupów). Najlepiej zagrana postać jak dla mnie Fjolnir, a najciekawsza Olga.

blackwold02

w ogóle kolo robi jakieś podchody i planowania zemsty z grzybami inne wygibasy, żeby... potem się ujawnić jak idiota i dać się prawie zabić xD

ocenił(a) film na 5
maximus_

"Nie zabiję żadnej kobiety, nawet jej" potem ciach matkę i młodego przy okazji xD
A ta ucięta głowa miała mieć wyłupane oczy... jeśli ktoś ma wyłupione oczy to chyba zostają mu same oczodoły, a nie oczy bez źrenicy i tęczówki ;p

ocenił(a) film na 9
blackwold02

Tych dwóch chrześcijan chyba nie pochodziło akurat z tej wioski, tylko byli już tam wcześniej. Mi przeszkadzało imię Olga - co prawda popularne na Rusi, ale pochodzenia nordyckiego. Przydałoby się coś bardziej słowiańskiego