PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 164 tys. ocen
7,8 10 1 163625
7,4 85 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

"Wołyń" miałem zamiar obejrzeć dwa razy. Raz dla własnego zaspokojenia ciekawości, drugi raz, żeby nie zapomnieć o pierwszym. Po pierwszym zapamiętałem film aż do dziś. Fenomenalna Michalina Łabacz i wysokiej jak zwykle klasy Arek Jakubik. Kunszt Smarzola, karny ku*as dla Trzaski- taka "Róża" powaliła mnie względem muzyki. "Wołyń" był dobrze udźwiękowiony, lecz brakowało mi momentów mocniejszego dźwięku gniecionego gołymi rękami metalu. Kostiumy realne (pan Grabarczyk jak zwykle solidny). Twarze obite i blade. Umacnia mnie to tylko w tym, że pastelowe dobranie kolorów, to taka tradycja pana Wojtka. Montaż to jak zwykle cięte niczym siekierą drewka sceny, które od mocnych przechodzą błyskawicznie w nawet taką spokojną śpiącą Zosię. Sama historia opowiedziana dobrze, z lekkim zawirowaniem jeśli chodzi o niektóre wątki. Przy drugim podejściu do filmu, kto ma zobaczyć ukryte sensownie smaczki, to zobaczy. "Wołyń"- film już jak dla mnie kultowy mimo zaledwie kilku miesięcy od premiery. Panie Wojciech, jako młody gniewny, ale zawsze obecny fan pana działalności, dziękuję za ukazanie prawdy.

ocenił(a) film na 10
Ortodonta

Mocny film, ale chyba nie obejrzę drugi raz. Po obejrzeniu go nie mogłam zasnąć.