Pewnie dlatego bo film jest zbyt trudny do zinterpretowania i zbyt trudny w ogóle dla niektórych (bardzo) prostych ludzi.
Moim zdaniem jeden z najoryginalniejszych obrazów w polskim kinie. Brawo za wykonanie i odwagę.
"Pewnie dlatego bo film jest zbyt trudny do zinterpretowania i zbyt trudny w ogóle dla niektórych (bardzo) prostych ludzi."
Lomza666
Wybitny intelektualisto oraz agatha103 , jak wiec wy interpretujecie ten " jeden z najoryginalniejszych obrazów w polskim kinie " ?
Bo ja , wyzej nazwany bardzo prostym czlowiekiem nie jestem w stanie powiazac i zrozumiec nawet 15 minut tego filmu .
Widze kilka opini jak to film jest zajebisty , ale tylko dla inteligentnych ludzi .
Sa filmy skomplikowane , nad ktorymi trzeba sie zatrzymac , zastanowic , zrozumiec . Na tym polega ich trudnosc .
Ten jest poprostu GŁUPI !
Czekam goraca na wasze interpretacje , no chyba ze sa tak skomplikowane , ze nie jestescie w stanie wyrazic ich w jezyku polskim .
Wiadomo , elita intelektualna ...
Myślisz, że ktoś podejmie polemikę z osobą, która wartościuje dzieła filmowe na zasadzie mądre/głupie?
Źle się wyraziłem .
Faktycznie są filmy które mają sens , a inne nie mają .
Ten film nie ma .
Nie wiem co ma do tego moja ocena Maczety ? Wolę genialną mieszankę kiczu - świetnej muzyki - gry aktorskiej i pokrecenia w wersji Rodrigeza niż to coś zwane filmem , który ma podobno fabułę ?
Niestety nic nie poradzę na to, że nie potrafisz powiązać 15 minut tego filmu. Każdy interpretuje film na własny sposób. Mnie się podobał film i oceniłam go za CAŁKOSZTAŁT . Już napisałam wyżej , że jednym się film podoba, a innym nie, wiec po co dalej ciągniesz ten temat skoro wiadomym jest , że i tak nie dojdzie do porozumienia. Skoro dla Ciebie wojna polsko-ruska jest filmem GŁUPIM i oceniasz go 1/10 , to gratuluję Ci oceny jakże MĄDREGO filmu "Maczeta"( 9/10 ) ;)
Tyle od "elity intelektualnej" ;) i polecam przeczytanie recenzji bo są ciekawe.
Mimo wszystko ja też chętnie przeczytam Twoją interpretację, bo jak na razie owej nie zaprezentowałaś ;> mimo prośby pana powyżej :)
Zgadzam się z Lomza666. Jeden z lepszych polskich filmów jakie oglądałem...
Ci którzy dają 1/10 najwyraźniej go nie zrozumieli.
Film ma swoją "fazę". Zauważyłem (w realu - tutaj widzę potwierdzenie) że ludzie go kochają bądź nienawidzą, za to dla nikogo, kto go widział nie był obojętny. Myślę że nie chodzi o to by rozumieć przekaz tylko żeby wczuć się właśnie tę "fazę". Jedni to potrafią, inni nie (błagam - nie wnikajmy dlaczego). Film wg. mnie nie jest ani "mądry" ani "głupi". W konkretny i rzeczowy sposób pokazuje myślenie i działanie odurzonego umysłu...więc tak jak same narkotyki musi wywoływać kontrowersję. To u nas temat Tabu - dlatego wg. mnie - tak ciężko go publicznie zinterpretować.
Zgadzam po części się z Tobą.Film ostro popieprzony ale pozytywnie.Uważam że jego zrozumienie zależy od sposobu podejścia i tego co się przeżyło w życiu.Ludziom którzy ostro się bawili w swoim życiu,przyjdzie łatwo zrozumienie go.Ja byłem w połowie tego.Przyznam się że nie do końca ogarnąłem ten film ale główne jego przesłanie zrozumiałem...tak myślę.Sądzę że chodzi o zrycie bani jak sie przesadzi z pewnymi rzeczami:)A tak na marginesie to oskar dla Soni Bohosiewicz za:Gdzie masz fete:):):)Moja ocena 7 a za grę Szyca 8/10
Słusznie zwróciłeś uwagę na grę aktorską. Nawet jeżeli ktoś zupełnie deprecjonuje treść filmu, to i tak wysokiego poziomu aktorstwa odmówić nie sposób. Chociażby z tego względu oceny 1/10 racjonalnie uargumentować się NIE DA.
Pytasz dlaczego tak niska ocena, a z tego co widzę, sama żadnej nie wystawiłaś... o.O
Sprawa filmu jest bardzo prosta, wszystkie postacie grajace w filmie te ktore silny spotyka poprostu juz nie zyja tak samo silny, znacie powiedzenie ze tworzymy sobie raj po smierci taki jaki znalismy za zycia, kazda z postaci opowiada po czesci swoja historie smierci, sprobujcie powiazac na co kazda postac zmarla jedna sie utopila dlatego obraz wymiotow kamieniami jedna przedawkowala lecz nadal szuka prochow koles na imprezie rowniez kolega silnego jako kibic zostal zabity, niektorzy tak jak i silny nie zdaja sobie sprawy dlatego scena przesluchania silnego i podpowiedz ze moze on robic i kreowac otoczenie jak chce, koncowa scena kiedy silny tworzy sobie obraz spokoju w wspanialej willi u boku ukochanej, pokazanie jego smierci i tego ze rodzina zyje lecz on juz nie moze nawiazac kontaktu.J nie rozumiem dlaczego tak trudno znalezc przekaz!!