PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=298581}
5,1 197 tys. ocen
5,1 10 1 197217
6,1 63 krytyków
Wojna polsko-ruska
powrót do forum filmu Wojna polsko-ruska

Jeżeli posiadasz zdolność pojmowania na poziomie co najmniej ślimaka i odrobinę autoironii film Ci się spodoba. Pełen zwalających z nóg tekstów i żartów sytuacyjnych film o rozstaniu dwojga młodych ludzi z przewijającą się przez cały film wszech obecną pogardą do ruskich i krajów zachodnich taki nasz narodowy pseudo auto portret. Film na pewno godny uwagi.

ocenił(a) film na 3
luk211

Myślę, że posiadam te dwie cechy o których piszesz, a film dla mnie to totalny gniot i gdyby nie rola Szyca dostałby 1/10 - a tak ma to naciągane 3.

luk211

A nie prawda. Nie może być to narodowy autoportret ponieważ oznaczałoby to że zdecydowana większość ludzi to postacie jaką gra Szyc i tu jest błąd. Film zapewne miał być adresowany do ogółu, ale to się reżyserowi NIE udało. Mi ten film się nie podobał, wnerwiał mnie reżyser, jawnie uznał, że jestem pokroju postaci Szyca, a to już naprawdę wnerwia i nie udało mu się to przez ani moment zmienić. Po za tym mimo aluzji i jakiś tam powiedzmy znośnych udziwnień jest niezrozumiały. Film robiony na siłę bez pomysłu i polotu.

Bontone

Nie znasz się, film jest dobry.
Jeżeliby uznać, że większość społeczeństwa może jednoznacznie determinować ogół tegoż społeczeństwa, to właśnie Wp-r jest autoportretem narodowym. Jednakże, jeśli weźmiemy każdą pojedynczą jednostkę pod uwagę, to stworzenie jakiegokolwiek autoportretu narodowego będzie tu niemożliwe. Zawsze znajdzie się ktoś o odmiennych zapatrywaniu i postępowaniu.
"Wojna polsko-ruska" jest odzwierciedleniem postaw dużej grupy społeczeństwa polskiego, jako taka świetnie oddaje styl, zachowanie i klimat panujący w niej.