PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=298581}
5,1 197 tys. ocen
5,1 10 1 197217
6,1 63 krytyków
Wojna polsko-ruska
powrót do forum filmu Wojna polsko-ruska

powinny być napisy w momencie, gdy się wypowiada. szeleszczący feflun.

ButtermadeRose

A co zabrakło inteligencji, żeby się domyślić co ona mówi. Staropolskie porzekadło mówi "Mądrej głowie dość dwie słowie". W twoim przypadku pasuje idealnie. :(

alpagaSatana

Lubiąc mieć niezakłócony przekaz, wybieram właśnie się nie domyślać. Co zabrakło inteligencji, by mieć większe apiracje niż mycie nóg Kwaśniewskiej? W sumie znasz siebie lepiej i wiesz do czego tylko się nadajesz...i na ty nie jesteśmy.
Przysłowie kiepskim przykładem, nie ma nic wspólnego z niesłyszeniem niezrozumiale wypowiadanych słów. Poczytasz, może zrozumiesz.
Bez odbioru.

ocenił(a) film na 6
ButtermadeRose

Paradoksalnie to autorka ksiazki na ktorej bazuje scenariusz filmu byla najslabszym jego elementem. Sceny w ktorej owa Dorotka pojawiala sie na ekranie sa najgorszymi w filmie, dziewczyna nie ma za grosz dykcji i nie pasowala kompletnie do obrazu.

aPosing

O.. matko jacy wy jesteście przeciętnie nudni, aż do bólu głowy. Czy w filmie nie może być tak jak w życiu, przecież ludzie są tacy i śmacy. W filmotece są całe kilometry filmów z aktorami ulizanymi, z piękną dykcją, wypudrowanymi, o nienagannych rysach twarzy, świetnych figurach itd. Zajadając się samymi łakociami można się wreszcie wyrzygać,a od czasu do czasu warto zjeść też trochę kapusty kiszonej i popić szklanką soku z cytryny. Zycie nie może być monotonne, bo przestaje być ciekawe. Masłowska do swojego surrealistycznego filmu pasuje idealnie, według mnie oczywiście, swoją wadą intryguje i nadaję niepowtarzalny klimat scenie. Rozejrzyjmy się dokoła siebie, zobaczymy pełno ludzi z rozmaitymi wadami, dlaczego w filmach mają występować tylko ludzie idealni pod każdym względem. Takie myślenie, to jest po prostu anachronizm i ciemnota. Ja Masłowskiej nie wróżę kariery aktorskiej z zupełnie innej przyczyny, a mianowicie takie, że prawdopodobie ona sama jej nie planuje i wcale nie chce!

ocenił(a) film na 1
alpagaSatana

albagaSatana: Owszem - ludzie są "tacy i śmacy", ale czym innym jest świadomy zabieg reżysera, a czym innym po prostu fatalna dykcja. Masłowska - jak już miała takie parcie, by się pojawić w tym filmie - mogła przecież to zrobić w jakimś epizodzie, niekoniecznie się odzywając lub wypowiadając góra jedno/dwa zdania.
Notabene - jak dla mnie - poziom jej gry wpisuje się w poziom Jej twórczości, zaskoczenia więc wielkiego nie ma.

meelo

Straszne parcie na szkło, aż raz wystąpiła w filmie przez parę minut! Notabene, to fajnie było zobaczyć Masłowską bezpośrednio w filmie, który był zrobiony zresztą na podstawie jej własnej książki.
Nie znoszę ludzi pokazujących innym gdzie jest ich miejsce, w dodatku często na podstawie wyglądu, czy innych wad wrodzonych. To takie niskie, obleśne, buraczane, świadczące o małości i ciemnocie takich ludzi.

ocenił(a) film na 1
alpagaSatana

Te parę minut wystarczy, a brak dykcji, czy talentu aktorskiego nie jest żadnym odniesieniem się do "wad wrodzonych", czy szydzeniem z człowieka.
Moja (i innych) ocena Masłowskiej ogranicza się tylko do jej działalności artystycznej. Tak więc, jak nie masz kontrargumentów - daruj sobie te "buraczane" i tym podobne epitety, bo wystawiasz świdectwo przede wszystkim samej sobie.

meelo

Jasne Ona jest bardzo kiepska artystycznie, za to ty jesteś Alfa i Omega w tej dziedzinie. Tylko czy ktokolwiek słyszał o tobie, czy coś stworzyłeś, bo widać, że umiesz tylko naśmiewać się z innych !

Sam sobie przeczysz. Napisałeś na początku, że przeszkadza ci jej wada wymowy i ktoś z taką przypadłością nie powinien występować przed kamerą, brać udział w filmie. To jawna próba dyskryminacji osób z wadą wymowy, przecież Masłowska nie myli tekstu, wypowiada swoją kwestie tak jak to było w scenariuszu, w dodatku jest to zabieg na pewno zamierzony przez reżysera. Następnie próbujesz odkręcić kota ogonem, że ty wcale nie masz nic przeciwko wadom wymowy, tylko Masłowskiej brak talentu aktorskiego. Ona tam zagrała nie z powodu talentu, tylko dlatego, że Masłowska jest tylko jedna i najlepiej tam pasowała.
Widać więc sporą nie konsekwencję i brak logiki w tym co napisałeś.

Jak nic masz ciągoty do uczenia innych jak powinni postępować i co robić, nie podoba ci się Masłowska, ok,ale to nie znaczy że masz monopol na rację. Wielu osobom wstawka z Masłowską w filmie bardzo się podobała, idealnie podkreśliła szalony klimat Wojny polsko-ruskiej.

ocenił(a) film na 1
alpagaSatana

Umiesz czytać ze zrozumieniem? I po co odwracasz kota ogonem kontynuując wycieczki osobiste.
Wada wymowy może w ogóle kogoś na wejściu z kariery aktorskiej, podobnież jak np. wada wzroku z kariery kierowcy zawodowego.
Idąc Twoją logiką zaproponowanie np. roli Bonapartego tylko białym aktorom będzie przejawem dyskryminacji rasowej.
I wyzwól się z kompleksów - nikogo nie pouczam - tylko jak większość wyrażam swoją opinię.
Notabene ciężar Twoich argumentów jest porażający: "Masłowska jest tylko jedna i najlepiej tam pasowała".

meelo

A kto jak nie Masłowska mógł zagrać najlepiej Masłowską. Poza tym aktor to nie lotnik, ani kierowca zawodowy, coś ci się pod kopułką poprzekręcało.
Aktor to artysta, może wyrażać emocje i tworzyć przekaz nie tylko po przez idealną dykcję, jest wiele innych sposobów na to. Jak komuś się nie podoba jej dykcja to może jej nie słuchać, może wyjść, wyłączyć telewizor itp. Nawiązując do lotnika i kierowcy, tutaj rzeczywiście wzrok musi być dobry, bo zależy od nich życie i zdrowie. Pasażerowie samolotu czy autobusu nie wysiądą w trakcie podróży, gdy okaże się na 5 s. przed wypadkiem, że kierujący ma problem ze wzrokiem, ale co ma z tym wspólnego aktorka :0. Widzę, że pokutuje u ciebie staroświeckie przekonania, gdzie wszystko w sztuce musi być piękne, gładki i wyraziste, takie coś nazywa się obecnie kiczem !
Jeżeli jednak nadal razi cię dykcja u aktorów, to zawsze pozostaje ci telewizja, wiadomości w radio itp, tam z racji potrzeb zatrudnia się osoby z dobrą dykcją. Ponieważ informacja jest tylko prostym przekazem, nie jest dziełem sztuki, jest sprawą czysto techniczną.
Bonaparte jeżeli by seplenił, to naturalne byłoby obsadzenie w jego roli kogoś również sepleniącego. Jeżeli nadal tego nie rozumiesz, to jaj już ci tego jaśniej nie wytłumaczę, bo mi już ręce opadają.

ocenił(a) film na 1
alpagaSatana

No widzę że dekiel to Ty masz nieźle zaimpregnowany, bo w ogóle nie zrozumiałaś tego co napisałem. Trudno, nic nie poradzę - możesz sobie bredzic, że aktor to zawód, gdzie nie są wymagane pewne predyspozycje fizyczne. Twoją tajemnicą również pewnie zostanie skąd wydumałaś, że uważam iż w sztuce wszystko musi byc piękne i gładkie.
A swoje łopatologiczne "rozrysowanki" prezentuj w miejscach mniej publicznych - mniejsze prawdopodobieństwo, że się ośmieszysz.

meelo

Usmiałam się jak norka gdy czytałam ten wasz dialog. Inna rzecz,że się zgadzam z opinią że film jest o... no własnie. O czym? Jakos wychowałam się w PRLu i za nic nie kumam o co w tej produkcji goni.
A co do wątku Szyca? Czy pokazanie się nago swiadczy o wielosci aktora? No to Kryszak też jest wielki. (Inna rzecz, że rzeczywiscie bardziej go lubię niż Szyca). Poczekajmy z tym ocenianiem Szyca jeszcze parę lat. Bo jak tak dalej pójdzie to najwięksi aktorzy to będą ci, ktorzy dostaną się do szkoły aktorskiej. Cynizm nie czyni z człowieka geniusza.
Wracając do wątku filmu - poszłam obejrzeć na szczęscie sama. Jakbym namówiła mojego męża na obejrzenie go w kinie, to chyba by się ze mną rozwiódł za wyrzucanie pieniędzy w błoto.

ButtermadeRose

Zapewne wielkanocny zwyczaj obmywania przez papieża stóp biedaków, też jest podyktowany tym, że nie ma on większych aspiracji.

ButtermadeRose

Ja na przykład też nie do końca rozumiałam co ona mówi...Może jestem ciemna,pusta i w ogóle niedorobiona,bo zapewne to zaraz usłyszę, ale chyba przyznacie mi rację,że Masłowska mówiła dosyć niewyraźnie?

smalldysia

No i co z tego. Kiedyś były filmy nieme, a jedynym dźwiękiem była gra na fortepianie i jakieś dziwne odgłosy specjalne. Ludzie pomimo tego świetnie się bawili i wiedzieli o co w filmie chodzi.

ocenił(a) film na 7
alpagaSatana

Według mnie Dorota M. musiała się w tym filmie pojawić. To jej książka, to w jej głowie to wszystko się działo... Parcia nie miała bo była długo namawiana. To,ze sepleni, czy ma biedną dykcję jest według mnie in plus. Dodaje autentyzmu. Tak jak to,że Szyc ćwiczył i grał łysy... Poza tym w mojej opinii Masłowska wypadła świetnie...

alpagaSatana

Nie filozofuj już tak o.0 Niby skąd wiesz,że się tak świetnie bawili, byłaś tam? A niee, na pewno gdzieś przeczytałaś i teraz próbujesz na siłę pochwalić się głupią wiedzą pomimo tego, że nikogo ona nie interesuje...Wyluzuj, bo na razie na każdą napisaną wiadomość ty musisz mieć jakąś mądrą odpowiedź o.0 The End