PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=298581}
5,1 197 tys. ocen
5,1 10 1 197217
6,1 63 krytyków
Wojna polsko-ruska
powrót do forum filmu Wojna polsko-ruska

Wojna polsko-ruska była filmem zdecydowanie głośnym, o którym sporo się mówiło, a opinie były naprawdę rozmaite. Jako że premiera kinowa mnie omineła i w końcu udało mi się obejrzeć ten film, przedstawie moje zdanie. Według mnie jest totalnie SŁABO. Rozumiem przesłanie: chaos, krzyk, oraz zagubienie w dzisiejszym świecie. Wiem że jest w tym filmie ukryty sens. Ale ani on nie uderza, ani do refleksji nei zmusza, a jedynie nudzi. Nie czytałem książki i nie mam zamiaru, ale komercyjna ekranizacja powinna trafiać do każdego, a nie tylko tych którzy książke czytali. Młodzieńczy chaos, wyobraźnie i problemy można pokazać na wiele innych sposobów, przy których połowa osób nie będzie opuszczać sali. Przekaz jak dla mnie jest zbyt płytki by trzeba film interpretować.

Poza tym na filmwebie da się zauważyć 2 grupy, 1/10 i 10/10. Ta druga widać stanowi elite FW, każdego pojeżdżając typowym komentarzem "nie zrozumiałeś, dlatego oceniasz tak nisko". Ja mimo to że film zrozumiałem uważam go za zdecydowany przerost formy nad treścią, świetna operatorka, oraz gra Szyca wcale go nie ratują. Nuda, i(zamierzony co prawda) ale męczący chaos. Jako całość jestem zmuszony wstawić niską ocene.

barin10

film musial zarobic na siebie dlatego np Pan Mossakowski z wyborczej opisal go jako mega komedie surealistyczna...ludzie szli aby sie rozerwac a otrzymali zupelnie co innego .. gniota.
JEsli film by nie byl tak reklamowany ..byc moze dostalby bardzie wywazone oceny ..np takie jak ksiazka Maslowskiej

barin10

Zgadzam sie z Toba. To byly najciezsze dwie godziny mojego filmowego doswiadczenia, kolejny polski shit ktory ukazuje oklepany temat a mianowicie "realia dzisiejszego swiata". Oczywiscie tylko film polskiej produkcji potrafi zamienic dramat w mala zabawna komedyjke. jedyne co im sie udalo to dopasoana muzyka i niektore dobrze zagrane role.
I prawda, ludzie czasem na sile szukaja puenty. moim zdaniem rezyserowie za wszelka cene chcieli ukryc ten glowny moral co im kompletnie nie wyszlo, bo widac czarno na bialym w czym lezy "problem".