PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=298581}
5,1 197 tys. ocen
5,1 10 1 197214
6,1 63 krytyków
Wojna polsko-ruska
powrót do forum filmu Wojna polsko-ruska

nalezy leczyc i tych ,ktorzy ja promuja-Krytyka polityczna zdemaskowała sie co jej zdaniem jest godne ekranizacjii-sodomia,antykatolicyzm i antypolskosc.
Pani Masłowska razem z pnai Nieznalska wyladuja szybciej na smietniku historii niz sie to wszystkim oswieconym postepowca wydaje.
0/10

zozo1975

Co takiego? Przecież zarówno powieść, jak i film piętnuje zły antykatolicyzm (chodzi o nietolerancję), brak poszanowania dla tradycji, ciemnotę. Jest tu wiele odwołań do polskiej historii, do Cudu nad Wisłą itp. Więc pytam się jaka antypolskość?
Samo zaś przesłanie jest można by powiedzieć na czasie, tzn. "wszyscy żyjemy nadal w komunizmie" a wolności nie ma, wszyscy jesteśmy jedynie wykreowani, sterowani przez zbrodniczy system w jakim żyjemy, system posiadający swoje reguły, a jednak będący dżunglą.
O tym mówi ten film, to bardzo proste, oczywiste wręcz, każda scena jest tu życiem w systemie, bądź zmaganiem się z tym systemem. Wszystko jest maską jak u Witkacego. Film jest tylko dobry, ale książka jest dziełem ocierającym się o geniusz Witkacego.
Masłowska to wielki talent, może na miarę Witkacego, Gombrowicza, czy nawet Mrożka.
Pozdrawiam:)

_mosquito_

Film oceniam na 7/10, co oznacza że jest to jeden z najlepszych filmów całej dekady. W końcu. Może polskie kino wreszcie ruszy i zamiast komedii romantycznych, filmów o Księdzu agencie CIA Popiełuszce itp. mało-ambitnych produkcji, zacznie się kręcić coś niezależnego, a z przesłaniem, będzie mniej komercji, a więcej intelektualnych wartości, choć na poziom Sanatorium pod Klepsydrą nie liczę, w ogóle na poziom kina polskiego z lat 50-80.

_mosquito_

http://www.filmweb.pl/topic/1227257/PZPN+i+ten+film+w+kosnos!!!.html#3467083

_mosquito_

bo sie jeszcze zachlysniesz nad tym filmem i nabawisz sie ARDS-wtedy zrozumiem ze przez niedotlenienie mozgu piejesz z zachwytu nad kiczem nagradzanym przez GW.

zozo1975

heh już się boję:D odezwał się narodowiec czytaj zwykły NAZISTA
może byś jeszcze spalił ten film i książkę, proponuje ci byś zrobił odrazu listę arcydzieł do spalenia:
Ferdydurke - za liberalizm
Dziady - za nasz słowiański ale pogański tradycyjny obrządek
Szewcy - za tematy tabu, za mądrość, którą przekazuje przez karykaturalne wyolbrzymienia nieprzyzwoitości

Co ty na to?? człowieku z POLSKĄ SWASTYKĄ na avatarze??

zozo1975

Powiedz mi coś, odrazu musiałeś wyjść z tą Gazetą Wyborczą???????

Powiem ci coś wszystkie pozostałości po tzw. Solidarności i PRL powinno się spalić, zniszczyć, a ludzi tych nie dopuszczać do władzy
WSZYSCY POLITYCY Z LEWICY I PRAWICY powinni odejść, dlaczego?
bo ludzie przesiąknięci nienawiścią nie mogą rządzić, co wiecej nawet ludzie pamiętający PRL

Mojżesz czekał aż ostatni Izraelita pamiętający niewolę umrze, zanim Izraelici wejdą do Ziemi Obiecanej i to było jedyne racjonalne posunięcie.

A z tym Popiełuszką, czy też innymi typu Kukliński, to jawni zdrajcy i tyle!!! CIA czy KGB to jedno i to samo gówno i tyle, wstydze się za komuszków i za narodowców, oj wstydzę, cóż tylko ciemni ludzie, albo naprawde źli ludzie mogą być komunistami, albo narodowcami, reszta co najwyżej patriotami, wolnomyślicielami itp. nienarzucającymi nikomu swojej wiary czy też poglądów tak jak ty!!!!

Od razu wypaliłeś z GW ale cóż klops pomyliłeś się trafiłeś na kogoś kto leje gorącym moczem zarówno na lewicę jak i na prawicę, na komuchów i narodowców, na liberałów i konserwatystów, bo są mali, nienawistni, śmieszni, głupi, albo źli.
Ale ja na to leje i nikt nie wciągnie mnie w żadną partię bo musiałbym założyć swoją, bo pluje tak samo na lewice, centrum i prawice i co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?????

_mosquito_

Popieluszko agentem CIA-to czyim agentem byl i jest Wałęsa skoro do tej pory żyje?
Czyimi agentami byli ludzie z KOR-u,ktorym nic sie nie stalo w czasie stanu wojennego i po?
Dlaczego po roku 1988 zabijano jeszcze ksieży-Zych ,Niedzielak?
wiec mi nie pierdol nad obecna sytuacja literatury i filmu(zdarzaja sie perełki) peanow bo sie zżygam!!!

zozo1975

Człowieku pierdol politykę i każdy system, a nie piej mi tu nad kolejnym zniewoleniem, bo ludzie mieli już kapitalizm, komunizm, teraz znów kapitalizm, rzygać się chce jednym i drugim, pieniądze powinno się spalić, jeśli wierzysz w Boga, a zapewne tak jest powiedz po co nam one?

przypomnij sobie kaZanie Chrystusa, <nawet zwierzęta nie sieją, nie orzą, a Pan Bóg daje im wszystko czego potrzebują, bo czyż wszystko co ludziom potrzebne do przeżycia to nie czysta woda i jedzenie, które już rośnie na drzewach?>??????
pomyśl o życiu a nie zajmuj się tym co nikogo tu nie obchodzi, my żyjemy tu i teraz i musimy mieć coś do gęby włożyć, by nie umrzeć z głodu!!!!

I co mnie obchodzi człowieku czyim agentem był Wałęsa, skoro czarni i czerwoni, komuchy i nacjonaliści to jedna banda zasrańców!!!!

Mnie obchodzi tylko to bym przeżył do pierwszego człowieku, a nie kim był Wałęsa!!!! czy co piszą pismaki z Wyborczej, Trybuny, czy co mówi Radio Maryja, jeden gnój człowieku, prawica i lewica, to jedeno szambo, które powinno się zniszczyć, zaorać, razem z tym ich całym IPN!!!!

Lepiej przeznaczyć z tego pieniądze na głodne dzieci, a zdaje się że 60 procent Polaków żyje w skrajnej nędzy!!!!
Nad tym się zasrtanów a nie pierdol!!!

A książka jest niemal arcydziełem, dorównuje prawie Szewcom wielkiego Witkacego!!!!
Film jest tylko dobry, ale to i tak najmądrzejsza pozycja ostatnich lat w polskim kinie!!!

ocenił(a) film na 9
zozo1975

Film jest bezkompromisowy!!! Mówisz pokazuje anty katolicyzm? A jaki dziś mamy Kościół? W dużej mierze przesiąknięty grzechem obłudy! Antypolskość ? Szara rzeczywistość blokowisk i ludzie, którzy w dupie mają ten kraj z całym dobrodziejstwem. Ale dobrze, że z tymi ruskimi wygraliśmy i dziś można w kinie pokazywać co się chce :) 9/10

macialdostuff

ktos najpierw stworzył taka rzeczywistość jaka mamy dzis w Polsce-liberałowie,modernisci,postepowcy,ekumenisci,ci,ktorzy dzis nagradzaja Masłowska z kregu lewicy laickiej.

ocenił(a) film na 9
zozo1975

Masz bardzo prawicowe poglądy, zupełnie odmienne od moich, ale nie ma żadnej teorii spisku! Winisz modernistów i liberałów? Świat idzie do przodu, należy pokazywać w kinie każdy jego aspekt. Filmy takie służą pewnej refleksji, a to że jest kontrowersyjny to inna historia. Kontrowersyjny chociażby dlatego,że nie idzie w parze z twoimi poglądami, ale to nie znaczy, że promuje "upadek polskości". Wręcz przeciwnie. Pokazuje po prostu prawdę "stan rzeczy w naszym kraju" Kto chce, ten wyciągnie wnioski. Co do prawdy, to fajne są sceny z dziewczętami. :) Kiedy wulgarny Silny stara się "odpowiednio" zachowywać w towarzystwie Ali, która zachowuje sie jak 13 latka i opowiada jakieś pierdoły. On w końcu luzuje się psychotropami i odlatuje w swój świat. Mało to razy takie sytuacje nas spotykają? Jak to mawia mój serdeczny kolega "życiowy" film. Pozdro

zozo1975

heh to się uśmiałem, ta książka ma tak liberalne przesłanie, że powinno się ją spalić, no nie?
wcale nie, ta książka to jedna z tych pozycji, które bronią polskiej tradycji, tylko że niektórym 'takim kretynom jak ty' nie pasuje to, że polskość, obrona polskości została tu pokazana w taki właśnie sposób, za pomocą kalki 'dresiarstwa' które spotykamy na każdym polskim blokowisku, a zachowania przedstawione w filmie są z życia wzięte, plus trochę fikcji dla ubarwienia fabuły, ale to jest tylko papierek, w który zawinięty jest cukierek, czyli przesłanie książki, a to przesłanie to walka z systemem w którym żyjemy:
a) walka z lewicą - z komunistami i kosmopolityzmem
b) walka z prawicą - z nazistami i narodowcami
c) walka z każdym zniewoleniem, nawet takim jakim jest kapitalizm

bardzo mądra książka i równie mądry film, szkoda, że osoby mało wrażliwe nie potrafią się skupić na przesłaniu i widzą tylko kalkę, czyli samo opakowanie

to tak jakbyś czytał Konrada Wallenroda i widział tylko zakon krzyżacki, a nie walkę o polską niepodległość, cóż ciemny lud niech lepiej nie oglada takich dzieł, których nie jest w stanie przyswoić, widać tu że byłeś i jesteś indoktrynowany, jak nie przez czerwonych to przez czarnych, a takie pozycje pokazują tylko jedno

lewica i prawica, komunizm i kapitalizm, biali, czarni i czerwoni to jedno i to samo gówno, które należy zniszczyć by być wolnym od systemu, ale tacy jak ty tego nie rozumieją, tylko jak nie wciskają ludziom żydowski czerwony kosmopolityzm, to narodowy czarny nazizm

trzeba to sobie uświadomić że
Hitler, Dmowski, czy też Bandera to ludzie jednego pokroju, chorzy nienawistni naziści

tak samo Stalin, czy obecne USA to kosmopolityzm i komunizm

i jedno i drugie gówno warte, bo ludzmi, a nie polityką trzeba się zajmować, proszę pana, wyjdź pan na ulice i oddaj coś biednym, zamiast uprawiać politykę, polityka to bagno i dopóki będą istnieć komuniści i narodowcy będzie taki syf jaki jest

jak pisał Mickiewicz, naród jest jak lawa
plujmy na narodowców i plujmy na komunistów bo to jeden kał!!!!!

ocenił(a) film na 7
_mosquito_

haha, obaj jesteście pierdolnięci! :D ale z jednym zdaniem się zgodzę: "polityka to bagno"

ocenił(a) film na 9
zozo1975

"tą masowską" ? dwa wyrazy, dwa błędy. "tę masłowską" !!!