syf i porażka polskiej kultury
dla mniej ogarniających tak literackiej, filmowej jak i obyczajowej
no dobrze skoro to porazka to znajdź i podaj mi tu jakieś w miarę świeże polskie dokonanie filmowe warte uwagi ? i żeby to nie był bułgarski pościkk
Ej, patrioto i obrońco kultury - najpierw naucz się poprawnie pisać w języku ojczystym, a potem nauczaj.
Co prawda nie do końca zrozumiałam ten film ale nie uważam, żeby był czymś najgorszym. Film opiera się na polskiej rzeczywistości i ukazuje prawdy, które my staramy się nie zauważać bo jest tak wygodniej, nie trzeba martwić się o innych.
Dzieci-film ukazuje myślenie młodej dziewczyny o sensie zycia, wyimaginowanym świecie, wspomnienia o subkulturze "dresiarskiej"- film z przesłaniem, aby nie robić sobie z życia "gówna" jak zrobił "silny", bo przyjdzie dzień, w którym mózg wysiądzie. Pokazanie różnych skrajnych postaci które odpowiadają stereotypowi przedstawicieli pewnych kultur.Zderzenie rzeczywistości z głupota bezmózgich Yeti. Wszystko to okraszone genialnymi tekstami.Tych, którzy uważają ten film za głupi-odsyłam do "Jonas Brothers" tam z pewnością znajdziecie lepsze przesłania oraz fabułę.
Przede wszystkim to, że narkomania jest bardzo powszechna wśród młodych ludzi i są oni w stanie zrobić więcej dla narkotyków niż dla ukochanej osoby. Wielu ludzi nie ma innego celu w życiu jak tylko dostać następną "działkę" i potrafią zmarnować swoje życie i życie najbliższych.
Moim zdaniem wpierw nalezy zapoznać się z samą książką, przynajmniej w połowie, zanim zobaczy się film... Odnoszę wrażenie ze wiele osób, które ksiązki nie czytały, uważają film za wielkei bagno i syf, gdy tym czasem to właśnie bagno pokazuje wnętrze głownego bohatera i świat widziany jego oczami.
Właśnie! Zgadzam się z boufee. Jeżeli ktoś nie czytał książki, to wogóle nie wiem czy się jakoś połapie w tym filmie :p Moim zdaniem całkiem niezły, chociaż totalnie zakręcony (podobnie jak i książka) , ale to akurat mi nie przeszkadza, wręcz odwrotnie! W porównaniu z większością polskich filmów, nakręconych w ostatnich latach zdecydowanie się wybija :)