PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=298581}
5,1 197 tys. ocen
5,1 10 1 197214
6,1 63 krytyków
Wojna polsko-ruska
powrót do forum filmu Wojna polsko-ruska

to właśnie od zdezorientowanych widzów pochodziło tyle głosów krytyki co do filmu. kompletnie nie wiedzieli, czego się po tym filmie spodziewać, coś tam przeczytali, że szyc to drechol, że bohosiewicz gra ćpunkę, pomyśleli "no fajnie" i poszli do kina. otrzymali dosyć surrealistyczny obraz i niektórych ten surrealizm chyba przygniótł. gdyby przed seansem przeczytali książkę, wiedzieliby, że ta produkcja będzie zrealizowana dosyć nietypowo i nie mówiliby "głupi ten film", jak osoby które wychodziły z kina po seansie, na którym byłam.

czytałam wcześniej krytykę co do gry aktorskiej w tym filmie. jeśli nie jesteście na tyle spostrzegawczy, to chcę poinformować, że niektóre postaci - choćby andżela - specjalnie były zagrane w tak przerysowany sposób. co do rozmowy silnego z masłoską - wiem, że dialog postaci z autorem nie jest niczym nowym, ale mimo wszystko jest to ciekawy zabieg.

nie podobało mi się jednak, że scena na plaży była przeniesiona na koniec filmu, wg książki powinna być po pierwszej scenie w barze. nie wiem, co reżyserowi dało jej przeniesienie, może po prostu taki kaprys

kickyourdaddy

Najlepsze jest jednak to że największą krytyką obarczona jest sama Dorota Masłowska. Która wg mnie grała tak jak widziała samą siebie pisząc powieść. A jeżeli chodzi o przeniesienie sceny, myślę że chciało wzmocnić afabularność filmu. Którą reżyser "na siłę" chciał osiągnąć. A na koniec mojej wypowiedzi zgodzę się z tym że nawet krytycy filmowi nie czytając genialnej skąd inąd książki oceniali ten film jako kolejny film o dresiarzach. Żałuje że ludzie nie czytają już pożądnej literatury.

ocenił(a) film na 7
bodzio661

Cóż ja poszedłem do Kina nie czytając książki do której zbierałem się około półtora roku!:P ALE PRZECZYTAŁEM JĄ PO FILMIE ŻEBY NIE BYŁO:) Cóż tego mi brakowało w Polskim Kinie!!! FILMU KTÓRY NA POSTACICH KTÓRE TAM WYSTĘUJĄ POKAŻE STEREOTYPY czyli łysy dres - kretyn ,wariat ,ćpun i geberalnie ten zły. Metalówo-Gotka - wieczie zdołowana miejąca chore ideologie itp. rzeczy. Natasza Blokus czyl ćpunka która nawet barscz wciągnie by coś po prostu przyćpać No i Magda Panna typ lalunia która kocha swego chłopaka a i tak się puscza! WIĘC żeby zaraz nie było MAM NA MYŚLI STEREOTYPY! I takie właśnie stereotypy pokazuje ''wojna polsko ruska'' Dla mnie ten film jest świetnym filmem psychologicznym a z drugiej strony jest filmem pokazujący jak wygląda świat do okoła!!! A co do tego ,że scena na plaży jest na końcu myśle ,że reżyser chiał pokazać jakby śmierć kliniczną Silnego i jego wizje jakie miał! Ale to tylko mój domysł!!!