PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632382}

Wróg numer jeden

Zero Dark Thirty
2012
7,1 71 tys. ocen
7,1 10 1 71380
7,3 50 krytyków
Wróg numer jeden
powrót do forum filmu Wróg numer jeden

7/10

ocenił(a) film na 7

Zastanawia mnie tylko skąd u głównej bohaterki te 100% przekonanie że w tym domu był
Osama.Przecież dowody,zebrane informacje i poszlaki jednomyślnie nie wskazywały na to ze on tam
będzie,więc skąd u niej taka pewność. Mam wrażenie że miała więcej szczęścia niż
rozumu.Wszyscy analitycy,eksperci z dystansem podchodzili do tej sprawy.Było 60%,40% pewności
a ona 100. Moim zdaniem była zdesperowana i żądna zemsty co najwidoczniej przyćmiło racjonalne
myślenie. A może kobiecy instynkt:). W jednej ze scen żołnierz mówi że w 2007 roku zrobili podobną
akcję i bin ladena choc miał tam być-nie było.Wnioskuję ze mogli tam zginąć niewinni ludzie. A ta sie
bezczelnie uparła że w tym domu na pewno jest

ocenił(a) film na 7
Zodiak

Ale czy wszystkie decyzje podejmowane przez ludzi oparte są na racjonalnych założeniach? Moim zdaniem to po części była kobieca intuicja :) Fakt, nie wiedzieli w 100%, że to akurat Osama, ale wiedzieli, że jest tam ktoś komu zależy na tym, aby pozostawac w ukryciu - więc istaniało duże prawdopodobieństwo, że to akurat był on.

ocenił(a) film na 7
Zodiak

Mnie bardziej zastanawia po co do tej akcji zaciągnięto te prototypowe "ciche" śmigłowce, skoro gdy przelecieli nad samą chatą UBL to i tak postawili na nogi wszystkich. Gdyby lądowali kilometr od miejsca akcji, to rozumiem, ale skoro zaparkowali zaraz pod murem (a jednak na murze hehe) to i tak nie miało to sensu - nawet "wyciszony" śmigłowiec robi hałas jak jasna cholera.

ocenił(a) film na 7
New_World_Order

Ponieważ wlatywali na terytorium obcego kraju. Tak jakby nie można tego robić:)

ocenił(a) film na 7
Kosiwymiatacz

No chyba że bardziej chodziło o nie zwrócenie uwagi Pakistańczyków niż UBL, tu się zgodzę.

ocenił(a) film na 8
New_World_Order

Nie używali żadnych cichych śmigłowców, tylko zwykłe Black Hawki i Chinooki.

ocenił(a) film na 9
New_World_Order

Użyto ich właśnie po to, żeby Pakistańczycy się nie zorientowali. Ponadto, leciały bardzo nisko (100 m nad ziemią), żeby nie wykrył ich radar wojskowy. Czytałem, że popełniono w tym aspekcie błąd, bowiem błędnie uważano, że muszą lecieć nisko, okazało się potem, że mogły lecieć na wysokości 300 m.

ocenił(a) film na 7
Zodiak

Przekonanie nie przekonanie Maya(bądź grupa ludzi działająca pod takim kryptonimem)rozpracowywała ten temat od 2003,szmat czasu aby polączyć fakty z posiadana wyuczoną wiedza,a także aby ześwirować.Generalnie ciężko temu calemu gabinetowi bylo uwierzyć że to już że to on ,prawda wygląda tak że nie chcieli go lapać ,nie było by na kogo zwalać winy z a zamachy.Podejrzewam że takich nie udanych polowań na OBL było więcej ale nie wypały a tu nawet jakby go nie było to zlapali by rodzinę ktora jednak dzialała w Alkaidzie,a to krok do samego Osamy.Zastanawia mnie jedno miakl być chroniony jak nie wiem co a tam tylko jeden gostek odda strzały no i ta nieporadność komandosów-co to jest?wyważają drzwi a tam mur ,ludzie idą przyglądają sie z dachów no poszli na szybkiego jasner ale...Oceniam film nie akcję na 7 jak by były połówki to 7.5 .Dobry film szpiegowski bez zbędnego tratatata bum.