PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632382}

Wróg numer jeden

Zero Dark Thirty
2012
7,1 71 tys. ocen
7,1 10 1 71379
7,3 50 krytyków
Wróg numer jeden
powrót do forum filmu Wróg numer jeden

nie mial nic wspolnego z atakami (prowokacja ) z 11 wrzesnia a go zabili . film mnie niekiedy bawil i tyle . hamerykanski patos i nic wiecej ale obejrzec mozna , daje 4

ocenił(a) film na 1
skalp_el

skalpel bez jaj,
spójrz na komentarze w 1 filmiku- oprócz agentów wpływu nikt w to nie wierzy i jest w miarę merytoryczna dyskusja pod filmem- oczywiście na nie
2. fil kom. wyłączone ...dalej nie oglądałem
..zadaj pytanie..sobie...znajomym... rodzinie..sąsiadom
ile było wież?
no właśnie 3!
też nie wiedziałem, a poźniej zaczniji śledztwo ..swoje prywatne ..poza mainstream'em
to może czegoś się dowiesz, zdobądz warsztat albo kolegę z warsztatem może być kryminalistyka, historia albo od biedy logika
a później dopiero pouczaj -neofitio ;pozdr;)

tatraplan

Wystarczy, że zdobędziesz dowody na zamach. Nie będziesz musiał się rozpisywać.

ocenił(a) film na 1
skalp_el

hehe;)
już je mam, Ciebie przekonywać nie będę ...bo
mądrej głowie dość dwie słowie;)
nie obraż się;)ale tak jak Ty - i ja nie wiem kto po drugiej i 3 ciej str ekranu siedzi;)
a lista osób - swiadków( nie posiadających li dowodów- nad własne słowo)- które popożegnały sie z życiem do krótkich nie należy;)
a zakończny może pytaniem osoby związanej zawodowo z tematyką tegoż portalu- a oczernionej po jego publicznym zadaniu
znasz może tę osobę?, wiesz na co się naraziła ??i dlaczego - to nie wiedza tajemna - prosty związek przyczynowo skutkowy- jeśli go rozwiążesz możemy dalej dyskutować
http://www.youtube.com/watch?v=0AhPLfQvGr8
qui bono? jak mawiali twórcy podst. naszego- (ale nie anglosaskiego prawa)
pozdrawiam;

tatraplan

Czyli dowodów nie masz i jak wszyscy zwolennicy teorii spiskowych żonglujesz przypuszczeniami. Typowe.

skalp_el

ty masz za to dowody filmy z jutuba powtarzane przez telewizję do znudzenia!zamknij się w końcu bo jesteś nudny!!!!

schfyo

Nie musiałem ich w ogóle wrzucać, bo nikt nie przedstawił mi dowodów, które przemawiały by za teorią spiskową. Ty wręcz pogubiłeś się w swoich wywodach, napisałeś wiele głupstw i nie wytrzymałeś, czego skutkiem było wysłanie do mnie prywatnej, wyjątkowo wulgarnej i chamskiej wiadomości. Nie przyjąłeś do wiadomości, że nie masz argumentów i wyszedł z ciebie cham i prostak. Także panie "schfyp" z panem rozmawiać nie będę, bo nie lubię dyskusji z prymitywami.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
schfyo

Sęk w tym, że to nie ja mam ci udowodnić, że nie było spisku, tylko ty mi masz dać dowody na spisek. Takowych nie posiadasz, więc z braku argumentów wylewa się z ciebie chamstwo i nieuctwo.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
schfyo

nie nerwuj się schfyo, wrzuć na luz ;)to tyko życie-nic poważnego;)
na siłę oswiecić się nie da;)
na siłę -to ich metody-od spisków wojen i zastraszeń
nie nasze;)

ocenił(a) film na 1
skalp_el

"Sęk w tym, że to nie ja mam ci udowodnić tylko ty mi masz dać dowody na spisek" odwróćmy więc założenie -nikt nie musi -a może;) temat pracy np maturalnej np za 10lat;)- gdybyś mógł drogi skalp_el'u już teraz odp- lub ktoś inny chętny;)
a)na podstawie dostępnej w mediach oficjalnej wersji zamachu opisz i udowodnij że w/w dokonał usama i jego pastuchy;)
b)wykaż celowość i słuszność agresji na irak i afganistan.i ich terrorystyczno-bandyckie społeczeństwa jako akt pomsty za 3tysie ofiar z wtc nie umazane ropą z petrodolarów -zasilającą jak krew żyły zachodni złodziejsko-rotszildowski system bankowy
c)dla chętnych- nadprogramowe!! na tzw 6ke:
--opisz cele i charakter misji stabilizazyjnej w iraku na przykładzie oddz.marinss... wskaż podobieństwa i różnice w porównaniu do oddz.waffenss..na froncie wsch.WWII

tatraplan

Powiem tak: idziesz na łatwiznę, a ja nie będę ci udowadniał "oczywistej oczywistości", że to nie był spisek.
A co do interwencji w Iraku to miała kosztować miliard dolarów, a kosztowała na razie 1,7 biliona. Razem z odsetkami z pożyczek, które USA wzięło na prowadzenie tej wojny koszt interwencji dojdzie do prawie 5 bilionów dolarów. Administracja Bucha była kompletnie nieprzygotowana na tą interwencję. Bush nie wiedział nawet kto to są sunnici.

ocenił(a) film na 4
skalp_el

no a skad ty akurat wiesz ze to jest bzdura to co napisalem?bo czytasz to co ci oficjalnie napisano i tv powiedziala?nie bylo by go stac na taka akcje , jak mial to niby zrobic bedac nie zauwazonym?wzial fona do reki i kazal swoim ludziom szkolic sie na pilotow a nast porwac dwa samoloty i przypierniczyc w dwa wielkie budynki!?. watpie i tyle --chyba mam prawo?

tebor_2

Wykazujesz się straszną ignorancją. Nie masz pojęcia jak w tamtych czasach działała Al-Kaida, jak była finansowana, jakie miała zaplecze finansowe.
Zaprzeczysz też, że Al-Kaida zorganizowała zamachy na Bali, w Madrycie, Londynie, na amerykańskie ambasady i lotniskowiec? Skoro była zdolna do tego typu akcji, to dlaczego nie do porwania samolotów? Terroryści nie mogli wyszkolić się na pilotów? Nie rozśmieszaj mnie. Może nie na asów lotnictwa, ale w czasach, gdy w Internecie możesz znaleźć instrukcję wykonania bomby, wyszkolenie się na pilota samolotu, który za cel ma rozbicie się, nie jest niewykonalne, zwłaszcza dla fanatyków.
Możesz wątpić, ale podaj twarde dowody na zamach, a nie swoje przypuszczenia.
Polecam tą stronkę: http://www.debunking911.com/

ocenił(a) film na 4
skalp_el

sam powyzej napisalem ze mam mozliwosci atakow na te wszystkie cele ktore tu wymieniles ,wiec czytaj co napisalem . nadal poddaje w watpliwosc aby miala az takie mozliwosci by zniszczyc dwa najslynniejsze budynki nowego jorku -pozdro

aha i nie lotniskowiec tylko niszczyciel -nie pamietam nazwy ale byl to niszczyciel

ocenił(a) film na 4
tebor_2

sam powyzej napisalem ze ma mozliwosci atakow na te cele ktore napisales ale nie na wtc

tebor_2

USS Cole.

tebor_2

"Sam powyzej napisalem ze mam mozliwosci atakow na te wszystkie cele ktore tu wymieniles". Wybacz, ale nie rozumiem tego zdania. Kto ma możliwości, ty, Al-Kaida?
W naszej historii były już setki porwań samolotów, więc najwyraźniej nie jest to aż tak trudne. Nauczenie się podstaw pilotażu też jest możliwe, zwłaszcza jeśli nie ma się zamiaru wylądować.

ocenił(a) film na 4
skalp_el

nie nie mialo byc ma mozliwosci a nie mam mozliwosci -ponizej dodalem sprostowanie -- moj bład --nogdy nie bede kwestionowal ze porwania byly sa i beda tym bardziej jest jak najbardziej mozliwa nauka pilotowania duzego samolotu -sluchaj nie ma sensu tu sie licytowac , ja w dalszym ciagu poddaje w watpliwosc to iz za tym stala al kaida - noz kurde az taka to ona mysle mocna nie jest .dosc rozpisywania sie na ten temat ja nie przekonam ciebie a ty mnie .dobrze popisac i poznac zdanie innych ludzi .

tebor_2

Okej, podajesz w wątpliwość, a ja staram ci się wytłumaczyć, że wątpliwości są tu niepotrzebne. Nie licytuję się, tylko rozsądnie tłumaczę, ale jeśli moje tłumaczenia ci nie wystarczają, to tu jest link do fajnej strony, która wyjaśnia wszelkie wątpliwości. Tyle, że cała po angielsku.
http://www.debunking911.com/
Teraz zapewne nie byłoby możliwości przeprowadzenia takiego zamachu, bo drastycznie zwiększono środki bezpieczeństwa, a przy tym znacznie osłabiono Al-Kaidę. Jednak przed 11 września ugrupowanie to miało w zasięgu kilkadziesiąt krajów, a nawet wpływ na teologię islamską i politykę międzynarodową. Najlepszymi tego przykładami są Afganistan, Jemen i Somalia.

skalp_el

to TEOLOGIA miała wpływ na wzrost ugrupowań,a nie odwrotnie...Boże...

ocenił(a) film na 8
schfyo

Niektóre ugrupowania fundamentalistów muzułmańskich, a nie teologia islamu jako taka, miały wpływ na powstanie ugrupowań typu Al-Kaida.
Plus sytuacja w Palestynie, Afganistanie i całym Bliskim Wschodzie.

skalp_el

poza tym AlKaida(jak to piszesz,a to już coś mówi o twojej wiedzy na ten temat) jest silniejsza z tego powodu,że nie jest scentralizowana,a jej moc leży w tym że są to małe komórki (czasem grupki ludzi) zjednoczonych pod "szyldem" i mogących uderzać w zupełnie nieoczekiwane cele.Przestań tu indoktrynować,bo nie masz o tym pojęcia,a twoja "rozległa" wiedza (:))w tym temacie płynie z jutuba i tym podobnych.

schfyo

Czytaj ze zrozumieniem. Piszę, że w tej chwili AL-Kaida nie jest już tak silna jak kiedyś.
"Boże".... straszny z ciebie mądrala. Teologia to jest dyscyplina wiedzy, rozwiązywanie filozoficznych aspektów, wyjaśnianie relacji człowieka z Bogiem itp. Takie rozważanie pomaga w tworzeniu zasad Szariatu- islamskiego prawa. Celem Al-Kaidy było zradykalizowanie innych ugrupowań islamskich i chciano to osiągnąć poprzez zmianę tendencji teologicznych, co w dłuższej perspektywie skutkowałoby zradykalizowaniem się szariatu i pomogło w wojnie z USA.

skalp_el

no piszesz,że nie jest silna A JA ODPISUJĘ ŻE JEST I PODAJĘ POWODY,idź się napij kawy albo co...

schfyo

Przed 11 września też była zdecentralizowana, lecz była silniejsza niż dziś. Przecież teraz różne radykalne organizacje islamskie odcinają się od Al-Kaidy. Nie piszę tego ot tak z siebie, tylko z różnych relacji i artykułów. Ale zapewne były zmanipulowane. Ale mniejsza o to.

skalp_el

1.Miała szefa i zastępców.
2.Jakie organizacje terrorystyczne (islamskie) odcięły się od alkaidy??Alkaida to alkajdaXD

schfyo

1. Dalej nie wiem o co ci chodzi. Jaśniej proszę.
2. Na przykład organizacje irackiego ruchu oporu, po 2009 roku Unia Trybunałów Islamskich w Somalii, OWP i wielu szejków, czy innych bogatych muzułmanów, którzy finansowali Al-Kaidę (to akurat zostało ujawnione przez Wikileaks).
Literówka oznacza, że się nie znam.......

skalp_el

OWP???????????????

ocenił(a) film na 4
schfyo

rerty!!! pisze al kaida bo tak pisze wiekszosc pisze wroclaw a nie breslau londyn a nie london nowy york a nie new york - i niby co to ma o mnie mowic albo o mojej wiedzy?????hahahahahahahahahaha indoktrynuje? kogo ? wyrazam swoja opinie hahahahah no nie . swietne argumenty!!!!to jak napisalem al kaida no nie . you tube sluzy mi do sluchania muzy a o moja wiedze sie nie martw -al kaida i to juz o mnie wszystko tlumaczy haha . ok panie ktory ma pojecie .

tebor_2

ja do tego skalp_el-a piszę nie do ciebie,zobacz do kogo jest odpowiedź...

schfyo

Aha, filmy z youtube są specjalnie dla ciebie tu wklejone, bo większość teorii spiskowych tam powstaje, więc myślałem, że masz zaufanie do tego serwisu. Wysłałem ci też jednak link do strony, gdzie wszystko jest ładnie wytłumaczone, tyle,że po angielsku.
http://www.debunking911.com/

ocenił(a) film na 4
skalp_el

ja to juz skopiowalem lec ang znam podstawy i moj kumpel ktoremu juz to przeslalem obiecal mi ze mi szczegolowo opowie o co chodzi -chyba ze masz to w jez niemieckim lub wiesz gdzie sa niemieckie linki

tebor_2

Po niemiecku nie znalazłem. Poczytajcie. Wszystko jest fajnie wytłumaczone.

skalp_el

a co do Koranu to najpierw się z nim zapoznaj,a potem pleć androny,że chcieli go zmieniać.Został spisany "dawno temu" i jego wersety nijak się maja do współczesnych realiów,ale "brany dosłownie" usprawiedliwia wojnę przeciw "niewiernym" i nic nie trzeba zmieniać.
Nie chce mi się z tobą dyskutować,ani cię dokształacać,zrób to we własnym zakresie a nie wymagaj rozpisek na forum filmweb.

schfyo

Człowieku, czy ja gdziekolwiek napisałem o zmianie Koranu? Pisałem o szariacie, wiesz w ogóle co to jest szariat?
A ty mi tu o dokształcaniu i andronach.....

skalp_el

" Celem Al-Kaidy było zradykalizowanie innych ugrupowań islamskich i chciano to osiągnąć poprzez zmianę tendencji teologicznych"
to co napisałeś jest bzdurą.

schfyo

Wytłumacz dlaczego wg. ciebie jest bzdurą?

skalp_el

już tłumaczyłem.jaka zmiana "tendencji teologicznych"??XD

schfyo

Człowieku nic nie wytłumaczyłeś. Chyba w ogóle nie masz pojęcia co to jest teologia. Pytasz o jaką zmianę chodzi? Napisałem ci przecież, że chodziło o zradykalizowanie tendencji teologicznych. W islamie jest kilka szkół teologicznych, które zajmują się prawem islamskim, czyli szariatem. Al-Kaida chciała i po części miała wpływ na to prawo, na muftich (coś pomiędzy sędzią, a teologiem), na szkoły prawne, które zajmują się wykładnią szariatu. Tym samym organizacja ta mogłaby mieć wpływ na prawo państwowe, bo np. w Arabii Saudyjskiej i Iranie nie ma rozróżnienia na prawo świeckie i religijne, tak było też w Afganistanie i niektórych krajach afrykańskich.
Pojmujesz wreszcie? Czy dalej będziesz się kompromitował tym "buhahaha..."?

skalp_el

błehłehłhłe.

skalp_el

a zacząłeś tym,że AK miała wpływ na teologię islamską,buhaahahaha!!

ocenił(a) film na 8
skalp_el

Wtrącę się, ale trudno...
Są znane i rozpowszechniane wydania Koranu, w których dodano w nawiasie współczesne wtręty.
Nie zacytuję dosłownie, bo nie posiadam egzemplarza tego wydania, ale chodziło m.in. o to, ze po zdaniu typu "zwalczać niewiernych wszelkimi środkami" dodawano w nawiasie (samolotami, czołgami). To tak a propos zmiany Koranu... jak widać nawet Koran bywa "ofiarą" polityki.
Islam to wiele nurtów teologicznych, wiele ugrupowań i tradycji, radykalnych i mniej radykalnych.
Szyici, sunnici, sufi to tylko niektóre odłamy. Przekłada się to oczywiście na całkowicie odmienne podejście do Zachodu, chrześcijaństwa, państwa islamskiego.

Offi

Okej, nie stwierdziłem, że Koran nie był nigdy zmieniony, bo byłoby to bardzo naiwne twierdzenie. Biblia też była wielokrotnie zmieniana. Takie zmiany Koranu to często jest właśnie wynik działalności fundamentalistów.

ocenił(a) film na 8
skalp_el

To tylko w ramach ciekawostki właściwie.
I dodam tytułem refleksji, nie w Twoją stronę, proszę mnie źle nie zrozumieć :)
że wiele tu słów, a mało wiedzy...
Ale to dość powszechne zjawisko :)

ocenił(a) film na 7
tebor_2

Tyle, że sam się przyznał. Glupio zrobił, skoro był niewinny. Ot, następny mędrek.