PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1103}

Wstręt

Repulsion
1965
7,7 30 tys. ocen
7,7 10 1 29657
7,9 53 krytyków
Wstręt
powrót do forum filmu Wstręt

Do tego warto zobaczyć obraz ze względu na Catherine Deneuve - aktorkę obdarzoną niemalże
perfekcyjną urodą. Idealne rysy, kształtny nos, duże oczy, piękne usta, długie włosy, kremowa cera... Jest się
czemu przyglądać.Tym bardziej, że Polański bardzo lubi ukazywać ją w zbliżeniu. Bo też zresztą
tego wymaga temat i konwencja "Wstrętu". 10/10.

ocenił(a) film na 8
dejwid_filmweb

Film warto obejrzeć, ale najpierw trzeba wytrzymać początek.
Deneuve jest trochę podobna do Tess (również Polańskiego). Takie zamknięte w sobie, obojętne na to co się wokół dzieje, zimne, milczące. Ale w przeciwieństwie do Kinski , Deneuve jest ładna i przekonująca w swojej roli. Jednak nie wiem czemu jakikolwiek mężczyzna miałby sie zainteresować Carol, jest tak obojętna, że aż irytuje i zniechęca do siebie.

ocenił(a) film na 9
dejwid_filmweb

Ten film wywarł na mnie ogromne wrażenie, choć byłam małolatą jak go widziałam. Wkrótce do niego wrócę i zapewne ocenię go jeszcze lepiej po kilku latach( tak jak np "Ojca Chrzestnego" ).

ocenił(a) film na 6
dejwid_filmweb

Trochę się przyczepię ... " bez wątpienia" - jakie to obiektywne powody o tym miałyby świadczyć ? Ktoś lubi Polańskiego i tego typu kino, będzie piał z zachwytu, kto inny lubi go umiarkowanie da ocenę pośrednią, a inny nie lubi i da ocenę bardzo niską. Skąd to "bez wątpienia " ?