PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=530950}

Wszystkie odloty Cheyenne'a

This Must Be the Place
2011
7,1 44 tys. ocen
7,1 10 1 43630
6,7 40 krytyków
Wszystkie odloty Cheyenne'a
powrót do forum filmu Wszystkie odloty Cheyenne'a

Przed obejrzeniem filmu tak naprawdę nie spojrzałam nawet, o czym on jest, a teraz już po seansie patrzę na plakat promujący, gdzie bombardują mnie hasła takie jak "najzabawniejszy film Seana Penna", "świetnie się bawiłem" i wzmianka o odjechanych komediach i moje pytanie brzmi... GDZIE BYŁY TE KOMEDIOWE MOMENTY, bo w mojej wersji chyba ktoś je wyciął... Mam dziwne poczucie humoru i czasem wręcz bawią mnie rzeczy, które nie powinny, ale tutaj nie dostrzegłam żadnej zabawnej rzeczy... Chyba że miał mnie bawić prawie stuletni były nazista nago przed swoim domem, wtedy sorry, ale trochę inaczej tę scenę odebrałam... Zdumiona jestem, że takie hasła są na plakacie i że film uznawany jest za komedię, nawet nie czarną, chociaż to też by tu nie pasowało. Plus to "spolszczenie" tytułu :/ Który swoją drogą, również może sugerować jakieś zabawne momenty. Film jest dobry, ma ciekawe ujęcia, ładne kadry, bardzo podoba mi się OST, świetnie komponuje się w poszczególnymi scenami, ale absolutnie frapuje mnie opis tego filmu jako po części komedii... Plus, świetna jak zwykle rola Penna, straaaaaaasznie irytującego bohatera, ale zagrana bardzo dobrze ;)

ocenił(a) film na 7
Hydeist

Ironia? Oczywiście, ale ona nie sprawia, że reklamując film piszemy "najzabawniejszy" w czyimś dorobku. Ironia jest gorzka, prześmiewcza, czasem i bolesna a nie zabawna. Dla mnie ten film był gorzki, kino drogi, odkrywanie, poznawanie innych i siebie, dojrzewanie, zrozumienie, ale zabawa? Kurcze, chyba jednak przeceniałam swoje poczucie humoru...

ocenił(a) film na 7
Hydeist

zgadzam się w zupełności..to film drogi a nie komedia jak jakieś młotki uważają, jeżeli już śmieszne to być może właśnie to irytujące zachowanie głównego bohatera z początków filmu. Faktycznie gorzkie kino, o dojrzewaniu, szukaniu siebie, o próbach wyjścia z szamba do którego spuściło życie,a które z zewnątrz wydaje sie być perfumerią( cytując klasyka:) o tym że chowanie sie we mgle przeszłośći może zatruć duszę i zatrzymać rozwój człowieka. Nie jest to może mój ulubiony film z gatunku drogi, jest trochę przegadany brakuje mu dynamiki jaką ma chociażby "into the wild" ale trzyma klimat- zwłaszcza że film ratuję jak zwykle wspaniały Penn, fajna music i zdjęcia( ale to już standard tego gatunku) oraz mądrość życiowa. A ta irytującą postać( karykaturalna, z makijażem itd.) to tylko skorupka mająca go bronić przed światem, bo kryję mądrego, dobrego i wrażliwego człowieka, którego życie zbyt mocno przygniotło i postanowił tak tkwić w tym stanie do czasu;)

ocenił(a) film na 8
Hydeist

To wina dość idiotycznego plakatu. Zdecydowanie lepszy to http://www.filmweb.pl/film/Wszystkie+odloty+Cheyenne%27a-2011-530950#next ("spaskowana twarz drogą" i zapewne opis powstał na bazie "wnikliwej" obserwacji tegoż plakatu i prostych skojarzeń myślowych, skoro twarz umalowanego faceta to zapewne klown, a jak cyrk to na pewno śmiesznie - i git :). Szkoda, że takie perełki filmowe tracą przez bezrozumne opisy.