Ja nie jestem w temacie niestety. A film mnie bardzo zaintrygował i nie daje spokoju. Z tego co wiem Banksy to prawdziwa postac ( wczesniej nic o nim nie wiedzialem). Ale czy główna postać Thierry Guetta to jest prawdziwa? czy wymyślona do filmu przez Banksyego. Film jest tak zrobiony że nie wiem czy to film dokumentalizowany czy dokument. Świetny pomysł no i to przesłanie całego filmu. Musze zobaczyć jeszcze raz koniecznie.
Thierry istnieje na prawdę, sprzedaje nawet swoje 'dzieła' za grubą kasę. Pytaniem jest czy historia jest prawdziwa. Otóż pewne zdarzenia miały miejsce (wszyscy artyści są prawdziwi, przeprowadzali te akcje na prawdę) jednak samo to, że Guetta ich wszędzie śledził itd. najprawdopodobniej wymyślone. Z resztą nikt (oprócz twórców filmu) do końca nie wie co jest prawdą, a co fikcją. Film jest jednak dokumentalizowany, nie jest raczej dokumentem. Mockumentary :P
Wielkie dzięki. Banksy zawstydził wszystkich bezmyślnych "koneserów sztuki" haha. Oraz większość twórców filmowych ponieważ zrobił film wyjątkowy.
Z tego co mi się wydaje to MBW jest postacią wykreowaną przez Banksy`ego na potrzeby filmu. Dzieła MBW za bardzo przypominają stylem Banksy`ego, który moim zdaniem jest nie do podrobienia.
dla przykładu: http://27.media.tumblr.com/tumblr_lnh0a0h3AC1qcjmjho1_500.jpg
A Banksy po wypuszczeniu tego filmu i stworzeniu MBW ma zapewne niezły ubaw. Lecz czy to prawda - ręki sobie uciąć nie dam.