PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=706018}
6,9 11 tys. ocen
6,9 10 1 10949
2,9 12 krytyków
Wyklęty
powrót do forum filmu Wyklęty

Szkoda, że na takie filmy brakuje kasy a na filmy typu "Pokłosie" pieniądze się znajduje. Bardzo dobry film pokazujący losy naszych bohaterów. Doskonała rola Wojciecha Niemczyka oraz Marcina Kwaśnego. Świetna muzyka. Przydałoby się żeby obraz ten skupiał się w większości na akcjach bojowych, ale i tak jest bardzo dobrze. Film chwyta za serce i wywołuje skrajne emocje. Zachęcam do obejrzenia i mam nadzieję, że takich filmów powstanie więcej, bo historii podobnych do tej tu ukazanej z pewnością nie brakuje.

Ronin25

Dlaczego zatem poniósł klęskę frekwencyjna i finansową?

ocenił(a) film na 8
bazant57

Nie mam pojęcia. Ale czy ten film ma mi się nie podobać, bo poniósł finansową klapę? Ja wyraziłem swoją opinię, jako odbiorca i szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to ile ten film zarobił albo czy do niego dołożono.

Ronin25

Produkcja filmowa jest takim samym biznesem jak produkcja samochodów, czy hodowla drobiu. Nie może zakładać nierentowności, należy dążyć przynajmniej do zwrotu kosztów. Dotacje z PISF-u przyznawane są po kwalifikacji i często ma miejsce odmowa, gdy film nie rokuje powodzenia. Potem sposób wydatkowania pieniędzy jest kontrolowany i w przypadku podejrzenia nieprawidłowości zdarzają się żądania zwrotu dotacji. Miało to miejsce w przypadku "Pokłosia", ale też "Historii Roja" i w obu przypadkach zakończyło się wygraną filmowców w sądzie.

ocenił(a) film na 8
bazant57

To, co piszesz jest prawdą, ale prawdą jest też to, że są produkcje filmowe, które dofinansowuje albo finansuje Państwo. Nie robi tego z chęci zysku, ale w ramach szeroko pojętej polityki historycznej. Film "Wyklęty" właśnie w taką politykę się wpisuje (Pokłosie zresztą też - tylko o 360 stopni ta polityka miała inny przekaz niż w przypadku filmu "Wyklęty").

Ronin25

PISF jest agendą Ministerstwa Kultury i właśnie w taki sposób realizowane jest dofinansowywanie.

Ronin25

Polecam:
"WILCZE ECHA" Aleksandra Ścibora Rylskiego z Ireną Karel,
"OGNIOMISTRZ KALEŃ" z Wiesławem Gołasem,
"ŻYCIE RAZ JESZCZE" z Andrzejem Łapickim i Ewą Wiśniewską,
"PRAWO I PIĘŚĆ" Jerzego Hoffmana z Gustawem Holoubkiem i Ewą Wiśniewską,
"W ZAWIESZENIU" z Krystyną Jandą i Jerzym Radziwiłowiczem,
"MATKA KRÓLÓW" Janusza Zaorskiego,
"PRZESŁUCHANIE" Ryszarda Bugajskiego,
"SMIERĆ ROTMISTRZA PILECKIEGO" Ryszarda Bugajskiego,
"MIŚ KOLABO" Ryszarda Bugajskiego,
...