W końcu w dzisiejszych czasach można nakręcić filmy o żołnierzach wyklętych, tematyce jeszcze niedawno zakazanej. Mam nadzieję że ten film okaże się świetny i z pewnością pójdę na niego za rok do kina.
Czy ja wiem czy aż tak zakazanej. http://www.youtube.com/watch?v=YKUokSY8Pm8 z filmu http://www.filmweb.pl/film/%C5%BBycie+raz+jeszcze-1964-12127 . Nieoceniony Janusz Morgenstern i trochę odwilży.
To raczej drobnica niż jakiś stały trend. Częściej jednak robiono z tych ludzi zwykłych bandytów. Mimo nadzieję, że film czeka inny los niż "Historię Roja".
To ja informuję, że p. Marcin Kwaśny zagra rtm. Witolda Pileckiego :) http://projektpilecki.pl/index.php/175-marcin-kwasny-zagra-witolda-pileckiego
Polskie kino to już tylko wyklęci, powstanie warszawskie i plucie na komunę. Nikt na świecie nie chce oglądać tych bredni.
brednie to te polskie głupkawe seriale i filmy o niczym, Żołnierze wyklęcie to ludzie z których powinniśmy czerpać wzorce, takich ludzi nam dzisiaj brakuje, zgineli tragiczna śmiercią, a ty sobie teraz żyjesz, nie wiedząc że to życie zawdzięczasz im....
Życie zawdzięczasz temu , że całe szczęście wygrali alianci łącznie ze Stalinem, bo w przeciwnym wypadku wujek Hitler wygazowałby wszystkich Polaków w Auschwitz i na Majdanku. A żołnierze wyklęci nic nie wygrali, niczego nie uratowali, nawet zachód się z nimi nie liczył, siedzieli w lasach i nie umieli się pogodzić , że swoją Polskę taka jaka im się marzyła przegrali już we wrześniu 1939 roku, nie umiejąc obronić ojczyzny przed wrogiem. Przestań żyć mrzonkami. Armia krajowa rzuciła dzieci w piekło powstania, NSZ dogadywał się z hitlerowskim wrogiem, a wszystkim im łącznie marzyła się 3 wojna światowa, jakby Polsce było nie dość zniszczeń.
wojna została wygrana dzięki Polakom to raz, dwa Polacy zawsze ratowali dupę europie, walczyli na każdym kontynencie, tylko że potem nas zdradzili twoi alianci... wujek Hitler liczył się bardziej z Polakami niż z kimkolwiek innym, gdyby nie sowieci to wojna potoczylaby się całkowicie inaczej, a żołnierze wyklęci to nieugięci mężowie i ojcowie dla których Bóg, honor,ojczyzna, znaczyło wszystko, i nigdy sie nie ugieli niemcom czy czerwonym. " nigdy się nie poddamy"
Imaginacja Cię ponosi, tworzysz fantazmaty.
"wujek Hitler liczył się bardziej z Polakami niż z kimkolwiek innym". Czy Ty skończyłeś chociaż szkołę podstawową? Jak możesz tak bredzić? Polacy w wielu hitlerowskich obozach zagłady byli gorzej traktowani jak Żydzi, STALI NAJNIŻEJ W HIERARCHII OBOZOWEJ. Wiesz ile milionów Polaków wymordował prawicowy totalitaryzm Hitlera? Na ilu dokonywano bestialskich eksperymentów? To jest to liczenie się? Dokształć się w zakresie wiedzy podstawowej zanim zaczniesz wypisywać brednie.
Przegrana Sowietów z hitlerowcami oznaczałaby kres Europy jaką znamy, alianci bez dwóch frontów i siły Stalina nie daliby rady pokonać Niemców przez długie lata, jeśli nie dekady.
ORGANIZACJA TOMA MÓWI CI COŚ?
MASZ NA MYŚLI SZAJKĘ PEDOFILÓW BREDZĄC O BOGU?
CZY ŚMIERĆ NIEWINNYCH CYWILÓW KTÓRZY NIE CHCIELI POWSTANIA WARSZAWSKIEGO WPISUJE SIĘ W TWOJĄ DEFINICJĘ HONORU?
ALIANCI NIE ZDRADZILI, TYLKO UZNALI , ŻE ZE SŁABYMI NIE TRZEBA SIĘ LICZYĆ.
Po pierwsze nie było nigdy hitlerowskich obozów, były niemieckie, po drugie jeżeli uważasz Rosję sowiecką za obrońcę cywilizacji europejskiej to naprawdę tylko pogratulować ci inteligencji, a po trzecie mówi ci coś pakt Ribbentrop-Mołotow, bez którego nie byłoby II Wojny Światowej. po czwarte mówi ci coś współpraca PPR-u z gestapo? Masz cytat z posiedzenia KC Komunistycznej Partii Białorusi: ,,Wszystkimi sposobami wystawiać ich pod uderzenie niemieckiemu okupantowi. Niemcy bez skrupułów rozstrzelają ich jeśli dowiedzą się, że są to organizatorzy polskich ugrupowań partyzanckich lub innych wojskowych organizacji."
masz następny cytat z Józefa Światły po jego ucieczce na zachód ,,Wiem z dostępnych mi aktów i dochodzeń, które prowadziłem, że zrzucony przez Moskwę do Polski Marceli Nowotko przywiózł ze sobą wyraźne sowieckie instrukcje nawiązania i rozbudowania współpracy z Gestapo. Głównym i jedynym zadaniem tej współpracy było rozpracowanie polskiej niepodległościowej sieci podziemnej i zlikwidowanie jej rękami Gestapo." Jest wielce prawdopodobne także gen. Grota Roweckiego wydali gestapo komuniści. Ty komunistyczny pomiocie nie masz wiedzy historycznej, wymiękasz przy każdej dyskusji na argumenty, wylewasz morze jadu i nienawiści na polskich patriotów. Kiedy Żołnierze Niezłomni walczyli o Polskę twój dziadek całował Stalina po d.... .
Po pierwsze matołku były obozy hitlerowskie, a nie niemieckie, z tej racji , że zakładała je III Rzesza Hitlera, w której skład wchodziły poza Niemcami także Austriacy , którzy często wiedli czołowe role w eksterminacji Polaków tak jak Amon Goth , komendant obozu w Płaszowie . Określenie "hitlerowcy", "hitlerowskie" podkreśla winę ideologii którą wcielali nie tylko Niemcy ale także inne narody. Znów jesteś zbyt ograniczony , żeby to zrozumieć?
Żaden historyk nie traktuje bredni Józefa Światło na poważnie. Był sługusem wywiadu amerykańskiego , który wykorzystał go do walki z systemem. Nawet prawicowi działacze w latach 50ych to dostrzegali. Profesora Wieczorkiewicza poczytaj sobie na ten temat.
Ludwig Kalkstein, żołnierz AK, wydał Grota hitlerowcom. Przestań tworzyć wymysły , które nie mają oparcia w żadnych faktach , w niczym co można historycznie zweryfikować w kilku żródłach.
Nie nudzą Cię te stalinowskie metody w wymyślaniu bredni na moich dziadków? Jak pchła skaczesz po ludziach i wywołujesz obrzydzenie.
Wnuk stalinowca nie ma moralnego prawa mnie pouczac. Od kiedy to prof. Wieczorkiewicz jest autorytetem dla czerwonego durnia. Ty oprócz plucia na polskich bohaterów nie masz żadnego argumentu. A obozy były niemieckie zakładali je Niemcy a nie ufoludki.
Kolejny raz to Ty nie masz argumentów, pozostają Ci jedynie wyzwiska.
Obozy zakładali obywatele III Rzeszy , Niemcy i Austriacy.
Argumentów nieposiadasz ty Obozy były niemieckie, przez takich jak ty to dziś słyszymy o polskich obozach. Nazisci to w znacznej mierze Niemcy. Nie odniosles się do współpracy komunistów z gestapo w sposób merytoryczny
Mam się odnieść do braku dowodów z Twojej strony? Światło nie jest traktowany na poważnie przez polskich historyków. Daj dowody to się odniosę.
nie posiadasz pisze się oddzielnie Matołku.
Przestań bredzić watykański zdrajco.
Sam czerwony durniu bredzisz o inwektywach a sam ublizasz ludziom. Wnusiu stalinowskiego pomiota
Zostaw moich dziadków w spokoju, to jest niesmaczne. Obaj walczyli za Polskę we wrześniu 1939 r. Jeden walczył w Twojej ukochanej wojnie polsko-bolszewickiej po polskiej stronie, całe życie był piłsudczykiem, wiedz więc , że plujesz na polskich oficerów.
Po raz ostatni Ci odpisałem .
Bo nie masz czerwony durniu augmentów, sam pisałeś że twój dziadek walczył w 3 Armii "WP" więc służył pod dowództwem zbrodniarza.
Walczył w 3 Armii Wojska Polskiego w wojnie z bolszewikami. Jeśli do tej pory się nie domyśliłeś , to była polska armia, armia II RP.
Pełna zgoda kolego Żołnierze Niezłomni to bohaterowie dla nas prawdziwych Polaków.
nie ma co rozmawiać z tymi pachołkami, nasi dziadkowie,żołnierze przewracają się teraz w grobie, o ile mają... słysząc te brednie. WYmordowali naszych bohaterów, takich ludzi nam dzisiaj brakuje, rządzą nami sługusy i czerwoni, a Polacy są od lat truci tą propagandą i nieprawdą. My mówimy Bóg,Honor, Ojczyzna, oni mówią ch** dupa i kamieni kupa...
Niestety film będzie zapewne nieobiektywny, bo ostatnio panuje w Polsce trend na wybielanie zbrodni niektórych "żołnierzy wyklętych", zrównywanie ich z bohaterami. Nie można obojętnie przechodzić obok faktu zrównywania zbrodniarza "Łupaszki" z bohaterem "Nilem", czy Świętokrzyskiej Brygady NSZ, która współpracowała z Gestapo, SS i Organizacją Toma. Tego w filmie nie zobaczymy.....
Nie ma zrównywania wyklętych z bohaterami, zwyczajnie przywraca im się tę, w pełni zasłużoną bohaterskość. Tak jak Łupaszce, który w świadomości widocznego wyżej komentatora zarażonego ideologią komunistyczną, funkcjonuje jeszcze jako zbrodniarz.
Tak samo jak czynienie zarzutu Brygadzie Świętokrzyskiej o współpracę z organizacjami niemieckimi. Takie zarzuty to już przejaw wyższego kretynizmu.
Przejawem kretynizmu jest zamykanie oczu na historyczne fakty potwierdzone nawet przez IPN, który lansuje lukrowaną wersję historii naszego kraju, w której to Polak był zawsze bity i ciemiężony, ale nigdy nie bił i nie ciemiężył.... to byłby ewenement na skalę światową.
Skoro ja jestem zarażony ideologią komunistyczną, to ty jesteś zarażony ideologią nazistowską.
Dziękuję, że potwierdziłeś definicję kretynizmu.
Natomiast za bardzo nie wiem, co ma wspólnego ideologia nazistowska z moim wpisem, ale przyzwyczaiłem się już do alogiki internetowych trolli.
Odkłamywanie propagandy komunistycznej potrwa jeszcze długo. Niektóre komentarze powyżej to potwierdzają i dowodzą, że takie filmy są konieczne.
NSZ jako chyba jedyna formacja podziemna łoił skórę Niemcom i Sowietom po równo. Nawet uwielbiane przeze mnie AK blednie przy niektórych akcjach.
A Brygada Świętokrzyska ze swoją udaną ewakuacją przed Armią Czerwoną i wyzwoleniem niemieckiego obozu w Holisovie została doceniona przez Amerykanów z gen. Pattonem na czele. Nie bez przyczyny ci żołnierze stacjonowali jako Kompanie Wartownicze w amerykańskiej strefie okupacyjnej Niemiec. Oczywiście nie twierdzę, że to byli jacyś święci, ale z pewnością zostali potraktowani niesprawiedliwie, a należy się im szacunek. Gdyby nie postkomuna, już od dwudziestu lat mielibyśmy na ten temat filmy.
Próby opisania tych faktów po latach przemilczania to nie jest więc żaden "trend", ale początek normalnego stosunku do własnej historii (już bez skrzywienia komunistycznego). Mocno kibicuję twórcom, którzy nie oglądają się na główny nurt i robią swoje.
Historia Polski powinna być doskonałą inspiracją dla rozmaitych filmów, nie tylko historycznych, ale także przygodowych, thrillerów i komedii. Im więcej czytam opracowań historycznych, tym bardziej się zdumiewam, że polskie kino jest pod tym względem zupełnie jałowe, skupiając się na nieudolnych ekranizacjach lektur albo komediach poniżej poziomu.
Niestety, od czasów znakomitego Hubala B. Poręby nie powstało tylko jeszcze jeden dobry film o tematyce II Wojny Światowej była to znakomita Akcja pod Arsenałem z 1977 czyli już prawie 40 lat nie powstał żaden film godny polecenia o tej tematyce.
Jak widzimy są jeszcze ludzie, którzy nadal wierzą w propagandę komunistyczną. Przykładem niech będzie wypowiedź skalp_el obrazująca jak szkodliwym może być powszechne w tych czasach nieczytanie książek. To tylko pokazuje jak ciężko wyplenić zaszczepianą propagandę komunistycznego socjalizmu i narodowego socjalizmu. Ewidentny przykład na to jak szkodliwa dla społeczeństwa jest niechęć do czytania książek i podtrzymywanie propagandy przez niektóre media. Winni nie są ludzie pokroju skalp_el tylko cały system. Dlatego właśnie ten film powinien powstać, wstydem jest że tak późno.
Haha. To właśnie dzięki książkom mam tę wiedzę, której tobie braknie, m.in. dzięki książkom wydanym przez IPN. Przykre, że udajesz, iż Polacy to święty naród, bez grzechu. Pewnie KAŻDY "żołnierz wyklęty" to dla ciebie bohater bez skazy...?
każdy żołnierz wyklęty jest bohaterem, jakiego brakuje nam w dzisiejszym świecie, jak czytam te brednie który piszesz chce mi sie płakać, czytaj dalej ksiażki ipnowskie które z prawdziwą Polską nie mają nic wspólnego, byly kontrlowane przez komunistów i w dalszym ciągu są, idź być czerwonym gdzie indziej i nie obrażaj dobrego imienia naszych bohaterów!!!!! brakuje Ci wiedzy mówiąc takie brednie o Łupaszcze czy brygadzie swiętokrzyskiej...
"Każdy żołnierz wyklęty jest bohaterem" - co za naiwne myślenie, ale wiem, że w to nie wierzysz, bo nawet statystycznie jest to niemożliwe.
IPN yo instytucja, która stara się zakłamywać polską historię ,ale czasem po prostu nie da się zakłamać faktów.
Niezaprzeczalnym faktem jest współpraca Brygady Świętokrzyskiej NSZ z SS i Gestapo, co przecież po wojnie potwierdzali członkowie tej brygady i uzasadniali to walką z komunistami. Uzasadniają to dziś tak samo prawicowi historycy, więc przestań proszę błaznować.
Proszę, twój "bohater" - http://ipn.gov.pl/wydzial-prasowy/komunikaty/informacja-o-ustaleniach-koncowych- sledztwa-s-2802zi-w-sprawie-pozbawienia-zyc
Nie rozumiem jak można czcić zbrodniarzy. Może zrozumiem, że nie masz dostatecznej wiedzy i dlatego paplasz głupoty, ale nie rozumiem postępowania naszego państwa, które stawia pomniki zbrodniarzom. Rozgrzeszanie się ze swoich błędów to właśnie patriotyzm.
brednie to pleciesz Ty, nie okłamuj ludzi, nie żyłeś wtedy nie wiesz co sie działo, a brednie IPNowskie sa dobrze znane, tak się składa że moja rodzina jest dość spora i w tamtym okresie wielu członków tej rodziny było w lesie i walczyli o wolność pierw z niemcami potem z czerwonymi, więc wybacz ale znam prawdę z prawdziwych źródeł a nie zakłamanych...
Zastanów się co mówisz i pomyśl co oni myśleli ginąc za nas, na pewno nie to w jaki sposób będziesz wypowiadał się o nich teraz.
Nie no, paranoja jakaś. IPN jest zakłamany, ale dlatego, że fałszuje historię rehabilitując zbrodniarzy. W niektórych przypadkach po prostu musiał przyznać, że jednak byli to zbrodniarze, bo ogrom dowodów był niepodważalny.
A ty naiwniaku dalej swoje, Polak- Sarmata, Chrystus Narodów. Pewnie w okresie międzywojennym nie było wg ciebie w Polsce żadnych pogromów i nie istniały obozy koncentracyjne (Bereza Kartuska).
Oj, dopiero zauważyłem ,że masz w awatarze MW, to wszystko tłumaczy. Jak tam wasze kontakty z nazistami z NPD i faszystami z Europy ? :) Fajnie, że wasi przyjaciele z ONR świętują powstanie faszystowskiej Słowacji, która razem z Niemcami napadła w 1939 roku na Polskę. Razem tworzycie wspaniały, patriotyczny Ruch, za przeproszeniem "Narodowy".
O ile mi wiadomo, to byli tam umieszczani ludzie z praktycznie każdej opcji politycznej, a nie tylko narodowcy. Ale ty pewnie widzisz tam tylko narodowców, tak samo jak polskie podziemie to dla ciebie tylko NSZ, czy WiN.
Widzę, że nawet nie odniesiesz się do tego co napisałem. Nie dziwi mnie to. Jesteście mocni tylko w grupie.
Pozdrów kolegów z NPD.
tak w berezie wsadzono narodowców z zbrodniarzami, ukraincami, żydami i innymi przestępcamii,nie mamy żadnych kontaktów z faszystami i nazistami, nie chcę tego słuchać, weź wyjdź i nie pisz takich bzdur bo czytają cie ludzi którzy dopeiro dowiadują się o takich rzeczach, chciałbym żeby czytali prawdę nie kłamstwa, Mw czy OnR to ruchy typowo nacionalistyczne, wiesz co to jest katolicki nacionalizm ?? no chyba nie bardzo, nie wiesz pewnie też tego że nacionalizm nie jest niczym złym, lecz umilowaniem do ojczyzny, takich ludzi trzeba, nie zawachają się oddać zycia za swój kraj. Czytając twoje odpowiedzi, przychodzi mi na myśl tylko jedno, tacy ludzie jak ty zdradzali, byli kapusiami, zrobia wszystko dla pieniedzy bo nie mają za grosz honoru, dalsza rozmowa nie ma z Tobą sensu, okłamujesz ludzi i samego siebie :j
Ty TCHÓRZu, przyznaj chociaż to, co wszyscy, którzy mają więcej niż dwie klepki w mózgu widzą. Macie kontakty z organizacjami i partiami faszystowskimi i nazistowskimi z Europy. Na stronach RN jest wiele artykułów chwalących NPD, opisujących tą partię, generalnie wiele informacji o niej. Po co o tym piszecie i ją reklamujecie, skoro jej nie popieracie? Pytanie retoryczne oczywiście.
Dalej, ONR ŚWIĘTOWAŁ NA SŁOWACJI POWSTANIE FASZYSTOWSKIEJ SŁOWACJI, KTÓRA W 1939 ROKU NAPADŁA RAZEM Z NIEMCAMI NA POLSKĘ, zaprzeczysz temu?
Nie wiem co jest bardziej żałosne, to, że być może nie masz pojęcia czym jest Ruch "Narodowy", czy to, że wspierasz antypolską organizację...
Jeszcze bardziej żałosne jest porównanie narodowości (Ukraińca, Żyda) do przestępców, zbrodniarzy. Rzygam takimi jak ty, tępymi ksenofobami.
W Berezie Kartuskiej siedzieli także członkowie PPS i innych partii OSZUŚCIE.