Teraz jest tylko świetnym thrillerem. Scorsese jest kapitalnym reżyserem. Film ma świetny klimat. Niczym ostatnio tak klasowym filmem były Bękarty Wojny. Di Caprio rewelacyjny jak zawsze. Oskar za zdjęcia.Scenariusz adoptowany. MOże nominacje za film i rezyserię.
POLECAM
Ode mnie 10/10.
Naprawdę od bardzo dawna nie widziałem tak konkretnego filmu.
Słusznie zauważasz, że 15 lat temu film byłby arcydziełem - to fakt. Ale dziś też jest formą niesamowitą, a te 15 lat (lub więcej) o których piszesz, to tylko efekt tego jak tradycyjnie został film zrealizowany. Akurat w jego przypadku można smiało założyć, że i 15 i 30 lat temu możnaby śmiało go nakręcić i byłby bardzo podobny. Jedyna kwestia to oczywiście efekty komuterowe, których był w filmie trochę, ale przecież i bez nich twórcy sobie radzili (można powiedzieć, ze nawet lepiej niż dziś ;)
Wg mnie pewne nominacje do Oskarów i być może statuetki. Fantastyczny klimat, świetny scenariusz, muzyka, Di Caprio rzeczywiście jak zawsze swietny, inni też pozytywnie. Fajne zdjęcia, w starym stylu, jak wszystko w tym filmie.
Zdecydowanie polecam wszystkim ten film, moja ocena to 10/10, pierwsza taka od dłuższego czasu. Od rejestracji tutaj wystawiałem 10 tylko klasykom w rodzaju Godfather 1 czy Alien (które śmiało na nie zasługują) bądź własnym ulubieńcom jak Silent Hill, Final Fantasy: Sirit Within czy Piorun. Z produkcji nowych, widzianych tuż po swojej premierze 10 dałem tylko Avatarowi oraz właśnie daję Wyspie tajemnic. Wspaniały film który na pewno zapamiętam.
Muzyka nie była pisana do filmu. To składanka i nawet jest polska nuta it o chyba ta z pierwszej sceny jak statek pzrybija na wyspę.
The National Polish Radio Symphony & Antonio Wit - Symphony No.3 - Passacaglia - Allegro moderato
http://www.youtube.com/watch?v=ebeiX7HIsw8
No proszę!Dopiero o tym pisałam!W końcowych napisach muzyka jest wymieniona personalnie-ale napisy przy końcu są urwane i nie wiedziałam,czy był spis wykorzystanych w filmie utworów kompozytorów obcych!Dziękuję za info!Znakomity jest nasz Mistrz!!Może ludziom nie znającym Jego dorobku-uświadomi,jak bogata jest to muzyka!Pamiętne "Lśnienie":"Katyń"-a teraz to-i nie jestem pewna,czy lista jest pełna..Piękną była inscenizacja Jego dziełą"Siedem Bram Jerozolimy"-w "widzeniu"Tomka Bagińskiego..