O filmie już się rozpisałam w innym wątku, ale, że uwielbiam tego rodzaju filmy mam pytanie jakie podobne pozycje byście polecili? Ja sama dodaję tu: K-PAX oraz MEMENTO.
jeśli 'tego rodzaju filmy' mają oznaczać strukturę postrzegania rzeczywistości to zdecydowanie polecam wszystko oparte na prozie Philipa K. Dicka, bo on właśnie takimi rozważaniami się zajmował w sposób mistrzowski:
http://www.philipkdick.com/films_intro.html
Shutter Island mi się słabo podobał za pierwszym razem, tj. dałem mu 8/10 ale miałem wrażenie już od połowy filmu, że wiem jak się skończy i faktycznie się sprawdziło. Jednakże po ponownym obejrzeniu podwyższyłem swą ocenę o 1, gdyż film jest dobry, fakt faktem trochę przewidywalny (szczególnie jak się drugi raz ogląda ;P), ale mimo to jest dobry, czasami dreszcz przechodzi, a czasami się widz wczuwa w rolę bohatera i czuje te same emocje - przynajmniej ja tak mam - i lubię to w tym "gatunku" filmów, chociaż jak już niektórzy zauważyli ciężko to dosłownie nazwać gatunkiem, bo jeden film to dramat, inny thriller a jeszcze inny - komedia, ale ogólnie chodzi o ten sam typ.
Co do prośby o tytuły filmów - padło już powyżej kilka dobrych, więc nie będę się powtarzał, bo można długo wymieniać. Dodam od siebie jeden tytuł: eXistenZ - był to chyba pierwszy film tego typu jaki oglądałem i od razu polubiłem ten typ, a ten film już naście razy oglądałem i za każdym razem podoba mi się tak samo, albo i bardziej - poza fabułą ma ciekawy montaż i przejścia między scenami.
Jakiś czas temu natrafiłem na nazwę, która dobrze definiuje ten typ filmów - mindf*ck. Na tej stronie www.classreal.com można znaleźć tytuły filmów wartych polecenia, co mogę sam potwierdzić, gdyż w momencie znalezienia tej listy miałem na koncie już wiele z nich obejrzanych. Zainteresowani mogą również przejrzeć moją listę ulubionych filmów (są tam też filmy innego typu, ale myślę, że jak ktoś ma podobny gust, to przejrzeć może).
A taki z typowum otwartym zakończeniem, które rzeczywiście każdy może rozumieć jak chce to "Basen":
http://www.filmweb.pl/Basen
"Sprawa z przeszłości" świetne zakończenie, gorąco polecam jak lubisz takie klimaty typu "wyspa ...."
Ja polecam "Drzwi" ( Die Tur) jak lubisz kino europejskie i koniecznie " Zostań" (Stay)
Samo pytanie o podobne filmy jest trochę z d*py, ale odpowiedzi w tym wątku to już w ogóle jakaś parodia, większość podawanych przez was tytułów ma się nijak do "Shutter Island". Ja osobiście oglądając ten film miałem wrażenie, że widziałem już wczesniej bardzo podobną fabułę, ale do dziś nie doszedłem do tego jaki to film przywodził mi seans Wyspy...
Żeby trzymać się tematu to wymienię dwa znakomite filmy z akcją osadzoną w psychiatryku, otóż wspomniany już "One Flow over the Cockoo Nest' oraz "Girl Interrupted"
Wiem, że odgrzebuję stary temat, ale uderzył mnie rozrzut tematyczny i brak wspólnych mianowników proponowanych tytułów...
A dlaczego "pytanie jest z d*py"? I dlaczego "rozrzut tematyczny" ma skreślać zaproponowane tytuły? Cieszę się, że zaproponowane zostały tak różne tematycznie tytuły, dlatego, że podobny może być klimat, temat (stawiamy pod znakiem zapytania zdrowie psychiczne głównego bohatera a akcja niekończnie musi być osadzona w "psychiatryku), rozwinięcie akcji a czasem nawet podobne zakończenie wystarcza, żebyśmy po seansie innego filmu odczuwali to samo co po seansie filmu o zupełnie innej tematyce. Nie odpowiadam Ci tu z przekory, ale niestety nie widzę podobieństwa "Girl Interrupted" i "One Flew over the Cockoo's Nest". Widziałam obydwie pozycje (świetne filmy zresztą), ale poza tym, że akcja dzieje się w psychiatryku poruszają one kompletnie inny problem. I klimat również jest kompletnie inny.
Moim zdaniem troche podobny i nieco przewidywalny film Hypnos (2004). Zgadzam się z LekkoRudą co do "Siły Strachu", natomiast "Nowe Życie dopiero planuje obejrzeć :)
Wstręt - Catherine Deneuve, Polański 1965
Dziecko Rosemary - Mia Farrow, Polański 1968
Mechanik, dwanaście małp,1408, jeden z moich ulubionych którego tytułu nie mogę sobie przypomnieć, ale dorzucam gifa ktoś rozpozna http://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2014/08/dd0cea52d8805841f545c4ee903069d3_gif.gif Obłęd(osobiście nie oglądałem)
ogólne uwielbiam wszystkie tego typu filmy(główny motyw; choroba psychiczna,rozdwojenie jaźni) tu oglądający musi się wysilić żeby skleić wszystkie wątki
Memento
Lot nad kukułczym gniazdem
Fight Club
Incepcja
Siedem
Zodiak
Lśnienie
Szósty zmysł
Inni
Zielona mila
Piękny umysł
Donnie Darko
Gangi Nowego Jorku
1408
Drabina Jakubowa
jeszcze dom snów jak dla mnie najbardziej podobne jest sekretne okno później dom snów ghotika na swój sposób bo tam jest na odwrót pozostałe są bardziej filmami akcji ale mają elementy podobna czyli nie wiesz co jest prawdą a co nie
"Pamięć absolutna" z 1990r. i remake z 2012r.
"Gothika" z 2003r.
"Numer 23" z 2007r.
"Kod nieśmiertelności" z 2011r.
Najbardziej podobny jest "Dom Snów", także " W sieci Zła", " Rebeka" i "Zawrót Głowy" Hitchcocka, "Widmo" Henri-Georges Cluzota, jeszcze " Inni", "sekretne Okno" i " Mechanik", ale na to juz wpadli inni filmwebowicze. Ciekawostka: Jak trzeba zagrać ciężkiego psychopata dają to grać Eliasowi Koteasowi.
"NAGLE, ZESZŁEGO LATA" Josepha Mankiewicza z Liz Taylor i Montgomery Cliftem,
"CHARLY" Ralpha Nelsona z Cliffem Robertsonem (Oscar!),
"EQUUS" Sidneya Lumeta z Richardem Burtonem i Jenny Agutter,
"LOKATOR" Romana Polańskiego z Isabelle Adjani ,
"OBRAZY" Roberta Altmana z Susanah York,
"WRZASK" Jerzego Skolimowskiego z Susanah York,
"WARIATKA" Martina Ritta z Barbarą Streisand,
"ZWOLNIENI Z ŻYCIA" Waldemara Krzystka z Krystyną Jandą i Janem Fryczem
"Wyspa tajemnic" to straszny kicz. Ta rozpadająca się Michelle Williams z popiołu - scena jak z teledysku Evanecense. Fuj!
Ale piosenka Diny Washington rozdziera serce.
https://www.youtube.com/watch?v=TzOFlCIY0H8