Jakie znacie inne filmy, w których na samym końcu film wywraca się do góry nogami? Wszystko już jest praktycznie wyjaśnione a tu nagle okazuje się, że jest zupełnie na odwrót.. oglądałem już sporo takich filmów, w których zakończenie jest zupełnie nieoczekiwane, ale może ktoś podrzuci jakiś ciekawy tytuł :)
Waw22, nie wiem czy oglądałeś "Uprowadzona" z Liamem Neeson w roli głównej, może nie wywraca do góry nogami, ale warto go obejrzeć, akcja do końca trzyma odbiorcę w napięciu. Polecam.
Oglądałem i bardzo mi się podobał ten film :) Ale właśnie poszukuję trochę w innym typie :) ale dzięki za chęci :)
Filmy z zaskakującym finiszem
np: Zagubiona autostrada, Mullohound drive,
miniserial Miasteczko twin peaks, Zawrót głowy 1958, detektyw 1972
Memento, Podejrzani, Lek pierwotny, Podziemny krąg, Siedem itp.
"Mechanik"
"Szósty zmysł"
rodzime "Palimpsest"
"Śledząc"
"Memento"
"Zostań"
W czego to przedostatnie NAJLEPSZE.
Jak dla mnie do filmu tego typu zaliczyłabym film pt. "Nieproszeni goście" (The Uninvited), przez cały film wydaje Ci się, że wszystko wiesz a koniec jest zaskakujący.
Dobrze zrobiony film. Początkowo wydaje się dość przewidywalny ale końcówke oglądałam z otwartą szczęką i pytaniem "jakto?"
Wszystkie filmy Shyamalana, on uwielbia robić zaskakujące zakończenia :)
Możesz obejrzeć Donnie Darko, film daje wiele możliwości interpretacji.
Zgodzę się z wcześniejszą opinią co do Memento. Jak oglądałem dziś to skojarzyłem z 6. zmysłem, Pięknym umysłem oraz z filmem Inni, to ostatnie to od razu mi przyszło na myśl ;]
Jak nie razi Cię kino nieme to Gabinet doktora Caligari, który jest dziwnie podobny do Wyspy, Numer 23 a z polskich może Dla ciebie i ognia.
"NAGLE, ZESZŁEGO LATA" Josepha Mankiewicza z Liz Taylor i Montgomery Cliftem,
"CHARLY" Ralpha Nelsona z Cliffem Robertsonem (Oscar!),
"EQUUS" Sidneya Lumeta z Richardem Burtonem i Jenny Agutter,
"LOKATOR" Romana Polańskiego z Isabelle Adjani ,
"OBRAZY" Roberta Altmana z Susanah York,
"WRZASK" Jerzego Skolimowskiego z Susanah York,
"WARIATKA" Martina Ritta z Barbarą Streisand,
"ZWOLNIENI Z ŻYCIA" Waldemara Krzystka z Krystyną Jandą i Janem Fryczem
"STOKER" Park Chan Wooka z Matthew Goodem, Mią Wasikowską i Nicole Kidman
Ale piosenka Diny Washington rozdziera serce.
https://www.youtube.com/watch?v=TzOFlCIY0H8