Jak oceniacie ksiazke "Wyspa Skazancow".Ja oceniam 10/10,a wy ????
Czy film mozne dorownac ksiazce?
Odpowiadajcie,piszcie
Premiera filu w zasadzie bez wyraźnego powodu przeniesiona na bardzo niekorzystny czas , a DiCaprio zostaje uznany przez biznesowy Forbes za przepłaconego aktora....
Widać, że są jeszcze w Polsce prawdziwi optymiści ..............
adaptacje książek maja to do siebie ze są gorsze niestety czekam jednak z niecierpliwością na film, zmusiłam większość znajomych by najpierw przeczytali książkę. książka jest rewelacyjna. A poprzednie dzieła duetu Scorsese i DiCaprio były bardzo dobre.
Każdy jeden film na podstawie bardzo dobrej książki nigdy nie jest w stanie dorównać oryginałowi. Myślę, że ci co nie czytali książki, będą zachwyceni, ale ci co czytali już mniej. Wszystko zależy też od tego jak w filmie przedstawią zakończenie, bo w książce było to niesamowicie skonstruowane!
nie prawda, adaptacja książki tegoż samego autora pt. "Rzeka tajemnic" była tak rewelacyjna jak książka.
czytam właśnie "Rzekę tajemnic" Dennisa Lehane, 5 lat temu oglądałem (rewelacyjny) film Clinta Eastwooda i książkę się czyta świetnie gdyż nie pamiętam dobrze filmu i tego "kto był mordercą" i zastanawiam się czy "Wyspę tajemnic" najpierw obejrzeć czy przeczytać(?) Mam raczej tendencje najpierw do oglądania filmu a potem do czytania książki na podstawie której nakręcono film. Jednak chyba tym razem postąpię odwrotnie. Liczę, że będzie to kolejna dobra produkcja Scorsese.
Książka jest genialna, muszę dorwać inne dzieła Lehane. Po zwiastunie widzę, że film może być równie świetny - cieszy fakt, że gra DiCaprio, którego uważam za rewelacyjnego aktora. I Scorsese jako reżyser... Nic, tylko czekać, to może być najlepszy film przyszłego roku!
Książka jest genialna, a do tego, to najlepsza pozycja w dorobku Denisa Lehana, reszta już niestety nie powala na kolana. "Wyspa tajemnic" to jedna z najlepszych książek jakie czytałam, a uzbierałoby się ich spokojnie kilka setek.
Ekranizacja "Rzeki tajemnic" była rzeczywiście wierna pierwowzorowi książkowemu i nakręcona na naprawdę wysokim poziomie, z "Gdzie jesteś Amando" było już trochę gorzej, kreacja głównej bohaterki była delikatnie mówiąc skopana, natomiast jak już napisał jeden z przedmówców dla tych którzy nie czytali będzie to świetny film, a dla tych którzy czytali - wątpię. Mimo to czekam z niecierpliwością. W innym wypadku napisałabym, że czekam, aby zobaczyć jak bardzo reżyser spieprzył ekranizację, ale to Scorsese, więc czekam, aby zobaczyć, jak dobry kawałek kina mu z tego wyjdzie.
Pozdrawiam. czarrna
podpisuję się pod powyższą wypowiedzią.
a zakończenia książki nie pamiętam na szczęście więc napięcie będzie (oby).
nika 87 jak patrzałem w empiku jej nie ma w tym problem,że chciałbym ją kupić gdziekolwiek :) kiedy ją kupiłaś?
muszę przyznać, książka rewelacyjna. Film zapowiada sie naprawde bardzo ciekawie, żałuję tylko, że znam zakończenie ;P
Juz o tym mowiliscie, ale powtorze: Zaden film nie dorowna nigdy ksiazce. Chociazby nie wiem jak zajebisty byl, to ksiazka i tak zawsze pozostanie lepsza. "Wyspa skazancow" to najlepsza ksiazka jaka przeczytalem. Film z pewnoscia jej nie dorowna, ale i tak go obejrze. Ocena ksiazki: 10/10
czytam wasze komentaze na temat książki i wszyscy sobie chwalicie, aż mam ochotę sam ją łyknąć, ale mam problem bo w waszych komentazach padają 2 tutyły "wyspa skazańców" i "wyspa tajemnic" domyślam się że to chodzi o jedną książkę ale ma 2 tytuły ? Czy może sie mylę, może sie czymś różnią ?
za pomoc dziękuję, zamierzam iść na film do kina ale najpierw chciałbym przeczytać książkę
i film i ksiazka poi ang to "shutter island". po polsku ksiazke przetlumaczono jako "wyspe skazancow", ale ktos genialny postanowil utrudnic sprawe i film przetlumaczyl inaczej niz ksiazke, czyli jako
"wyspe tajemnic"
jak doświadczywszy tego nie raz film niezwykle rzadko dorównuje książce; ale należy wierzyć, że to się zmieni :-) mimo wszytko "czytający" będą dawać trochę fałszywe oceny ponieważ po 1. znają całą fabułę i w przypadku tego filmu końcówka nas nie zaskoczy, nie wbije tak w fotel jakby się to stało po samym obejrzeniu, będziemy pewnie też podwyższać ocenę ponieważ książka nam się podobała :-)
Co można napisać o jednym z najbardziej oczekiwanych filmów roku 2009.
Ano na pewno to że jeśli czytaliście książkę na podstawie której jest zrobiony to film nie dla was. No może odrobinę przesadziłem. Ale chodzi mi o to ( bo sam jakieś 1,5 roku temu przeczytałem książkę ) że nie będziecie się tak dobrze bawić jak ci co nie czytali książki. Dlaczego ?
Ano dla tego że jest to bardzo wierna adaptacja książki i Scorsese nie kwapi się tu na marginalność tylko na dobre przedstawienie książki.
Już od samego początku można się domyśleć o co chodzi ( ukradkowe spojrzenia) i nie pozostaje już nic do odkrycia.
Ale mimo to film ogląda się dobrze, jest ciekawy i wciągający tak jak książka. Zresztą jest to 4 film duetu Scorsese - DiCaprio i na razie najlepszy ( tendencja wzrostowa ). Sam DiCaprio gra poprawnie choć bez rewelacji. Nie pasował mi zbytnio aktor grający Chucka ale da się zjeść.
Film jednak nie powala , brak oryginalności i większych ambicji reżysera ale polecam zwłaszcza tym co nie czytali książki.
Ocena w skali od 1 do 6
- Książka 4-
- Film 3,8
P.S. No i poniekąd inne zakończenie...