PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 610 tys. ocen
8,2 10 1 610148
7,3 100 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Jak oceniacie ksiazke "Wyspa Skazancow".Ja oceniam 10/10,a wy ????

Czy film mozne dorownac ksiazce?

Odpowiadajcie,piszcie

Scott4

10/10 mysle ze film bedzie rownie zajebisty:)

lempciapek

Premiera filu w zasadzie bez wyraźnego powodu przeniesiona na bardzo niekorzystny czas , a DiCaprio zostaje uznany przez biznesowy Forbes za przepłaconego aktora....
Widać, że są jeszcze w Polsce prawdziwi optymiści ..............

ocenił(a) film na 9
lempciapek

adaptacje książek maja to do siebie ze są gorsze niestety czekam jednak z niecierpliwością na film, zmusiłam większość znajomych by najpierw przeczytali książkę. książka jest rewelacyjna. A poprzednie dzieła duetu Scorsese i DiCaprio były bardzo dobre.

ocenił(a) film na 6
Scott4

wątpię, żeby film dorównał książce ;]
aczkolwiek....:P;d

ocenił(a) film na 9
Scott4

Każdy jeden film na podstawie bardzo dobrej książki nigdy nie jest w stanie dorównać oryginałowi. Myślę, że ci co nie czytali książki, będą zachwyceni, ale ci co czytali już mniej. Wszystko zależy też od tego jak w filmie przedstawią zakończenie, bo w książce było to niesamowicie skonstruowane!

ocenił(a) film na 8
voldi

nie prawda, adaptacja książki tegoż samego autora pt. "Rzeka tajemnic" była tak rewelacyjna jak książka.

nigganigga

czytam właśnie "Rzekę tajemnic" Dennisa Lehane, 5 lat temu oglądałem (rewelacyjny) film Clinta Eastwooda i książkę się czyta świetnie gdyż nie pamiętam dobrze filmu i tego "kto był mordercą" i zastanawiam się czy "Wyspę tajemnic" najpierw obejrzeć czy przeczytać(?) Mam raczej tendencje najpierw do oglądania filmu a potem do czytania książki na podstawie której nakręcono film. Jednak chyba tym razem postąpię odwrotnie. Liczę, że będzie to kolejna dobra produkcja Scorsese.

ocenił(a) film na 7
Scott4

książka rewelacyjna, na film czekam i zobaczymy jak wyjdzie:)

Scott4

Książka jest genialna, muszę dorwać inne dzieła Lehane. Po zwiastunie widzę, że film może być równie świetny - cieszy fakt, że gra DiCaprio, którego uważam za rewelacyjnego aktora. I Scorsese jako reżyser... Nic, tylko czekać, to może być najlepszy film przyszłego roku!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Carleone

Pierdol, pierdol, będzie wiosna.

ocenił(a) film na 8
Carleone

iDIOTĘ TO MASZ W MAJTKACH. OK. rEMEMBER THIS

ocenił(a) film na 8
Scott4

Książka jest genialna, a do tego, to najlepsza pozycja w dorobku Denisa Lehana, reszta już niestety nie powala na kolana. "Wyspa tajemnic" to jedna z najlepszych książek jakie czytałam, a uzbierałoby się ich spokojnie kilka setek.
Ekranizacja "Rzeki tajemnic" była rzeczywiście wierna pierwowzorowi książkowemu i nakręcona na naprawdę wysokim poziomie, z "Gdzie jesteś Amando" było już trochę gorzej, kreacja głównej bohaterki była delikatnie mówiąc skopana, natomiast jak już napisał jeden z przedmówców dla tych którzy nie czytali będzie to świetny film, a dla tych którzy czytali - wątpię. Mimo to czekam z niecierpliwością. W innym wypadku napisałabym, że czekam, aby zobaczyć jak bardzo reżyser spieprzył ekranizację, ale to Scorsese, więc czekam, aby zobaczyć, jak dobry kawałek kina mu z tego wyjdzie.
Pozdrawiam. czarrna

czarrna

podpisuję się pod powyższą wypowiedzią.

a zakończenia książki nie pamiętam na szczęście więc napięcie będzie (oby).

ocenił(a) film na 10
Scott4

Pomocy- wie ktoś może czy gdzieś na internecie można nabyć książkę?

ocenił(a) film na 8
Zly_Los_2

ksiazka w empiku mnie kosztowala 11 zl, nie badz sknera

ocenił(a) film na 10
nika87

nika 87 jak patrzałem w empiku jej nie ma w tym problem,że chciałbym ją kupić gdziekolwiek :) kiedy ją kupiłaś?

ocenił(a) film na 10
Scott4

muszę przyznać, książka rewelacyjna. Film zapowiada sie naprawde bardzo ciekawie, żałuję tylko, że znam zakończenie ;P

ocenił(a) film na 10
Scott4

Juz o tym mowiliscie, ale powtorze: Zaden film nie dorowna nigdy ksiazce. Chociazby nie wiem jak zajebisty byl, to ksiazka i tak zawsze pozostanie lepsza. "Wyspa skazancow" to najlepsza ksiazka jaka przeczytalem. Film z pewnoscia jej nie dorowna, ale i tak go obejrze. Ocena ksiazki: 10/10

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Scott4

czytam wasze komentaze na temat książki i wszyscy sobie chwalicie, aż mam ochotę sam ją łyknąć, ale mam problem bo w waszych komentazach padają 2 tutyły "wyspa skazańców" i "wyspa tajemnic" domyślam się że to chodzi o jedną książkę ale ma 2 tytuły ? Czy może sie mylę, może sie czymś różnią ?

ocenił(a) film na 10
fludi

za pomoc dziękuję, zamierzam iść na film do kina ale najpierw chciałbym przeczytać książkę

ocenił(a) film na 8
fludi

i film i ksiazka poi ang to "shutter island". po polsku ksiazke przetlumaczono jako "wyspe skazancow", ale ktos genialny postanowil utrudnic sprawe i film przetlumaczyl inaczej niz ksiazke, czyli jako
"wyspe tajemnic"

nika87

jak doświadczywszy tego nie raz film niezwykle rzadko dorównuje książce; ale należy wierzyć, że to się zmieni :-) mimo wszytko "czytający" będą dawać trochę fałszywe oceny ponieważ po 1. znają całą fabułę i w przypadku tego filmu końcówka nas nie zaskoczy, nie wbije tak w fotel jakby się to stało po samym obejrzeniu, będziemy pewnie też podwyższać ocenę ponieważ książka nam się podobała :-)

ocenił(a) film na 10
Scott4

Co można napisać o jednym z najbardziej oczekiwanych filmów roku 2009.
Ano na pewno to że jeśli czytaliście książkę na podstawie której jest zrobiony to film nie dla was. No może odrobinę przesadziłem. Ale chodzi mi o to ( bo sam jakieś 1,5 roku temu przeczytałem książkę ) że nie będziecie się tak dobrze bawić jak ci co nie czytali książki. Dlaczego ?
Ano dla tego że jest to bardzo wierna adaptacja książki i Scorsese nie kwapi się tu na marginalność tylko na dobre przedstawienie książki.
Już od samego początku można się domyśleć o co chodzi ( ukradkowe spojrzenia) i nie pozostaje już nic do odkrycia.

Ale mimo to film ogląda się dobrze, jest ciekawy i wciągający tak jak książka. Zresztą jest to 4 film duetu Scorsese - DiCaprio i na razie najlepszy ( tendencja wzrostowa ). Sam DiCaprio gra poprawnie choć bez rewelacji. Nie pasował mi zbytnio aktor grający Chucka ale da się zjeść.

Film jednak nie powala , brak oryginalności i większych ambicji reżysera ale polecam zwłaszcza tym co nie czytali książki.

Ocena w skali od 1 do 6

- Książka 4-
- Film 3,8

P.S. No i poniekąd inne zakończenie...

ocenił(a) film na 10
Scott4

książkę przeczytałam pobija wszystko!!!!!!! ale czekam tez i na fil...być może dorowna powieści:)