PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 610 tys. ocen
8,2 10 1 610148
7,3 100 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Andrew był pacjentem a eksperymentalna terapia przyniosła skutki tj odzyskał on
pamięć. Nie mógł jednak znieść świadomości śmierci dzieci i zabójstwa żony -wolał
więc udawać niepoczytalnego
Wiedział, że czeka go wówczas zabieg, po którym - najprawdopodobniej- zostanie
warzywem. Wolał jednak to niż życie ze świadomością bolesnej przeszłości. - mi pasuje ta wersja, jednak jedno nie daje mi spokoju po co na końcu pokazywali latarnie ? Przecież tam było pusto więc jak mogli przeprowadzić tam zabieg lobotomi ? Czyżby główny bohater został wrobiony. Mogło tak być że jego "partner" uprzedził że Ted idzie do latarni i mogli wszystko uprzątnąć, albo było jakieś przejście do piwnicy itp. gdzie były wykonywane eksperymenty/zabiegi. Sama już nie wiem...

ocenił(a) film na 9
juliadudzik

Latarnia mogła być pokazana jako symbol tego co czeka Andrew czyli lobotomii, bo jak niby inaczej w sposób symboliczny pokazać widzowi, że główny bohater skończył w ten a nie inny sposób?

ocenił(a) film na 9
juliadudzik

Lobotomia transorbitalna, a taką miał mieć zrobioną Andrew sądząc po scenie, w której sanitariusz niesie zawinięte w scierkę narzędzia, nie wymaga szczególnych warunków. Może być wykonana praktycznie w każdym miejscu, nawet w latarni morskiej. Prawdopodobnie właśnie tam dokonywano takich zabiegów, ze względu na to, że czasem zabieg ten się nie udaje, a pozostali pacjenci nigdy nie ujrzą wynoszonego ciała.