PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 610 tys. ocen
8,2 10 1 610148
7,3 100 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Po pierwszym obejrzeniu filmu byłem w 90% przekonany, ze główny bohater był policjantem, którego faszerowano narkotykami. Jednak podczas oglądania filmu po raz drugi dokładnie zwracałem uwagę na wszystkie szczegóły i teraz jestem w 95% pewny, ze Di Caprio był pacjentem. Szczególnie potwierdza to zachowanie personelu np. strach i zaniepokojenie kiedy "Teddy" dość agresywnie zadaje pytania jednej z pielęgniarek lub podczas szarpaniny szeryfa z pacjentem z przesłuchania - kamera pokazuje po raz kolejny pielęgniarkę która wystraszona patrzy na tackę z strzykawką (zapewne z środkiem uspokajającym).
Jednak jest kilka rzeczy, które mnie nurtują.
1. Co znaczyła scena gdy główny bohater wraz z partnerem wchodzili do ośrodka jedna z pacjentek na trawniku położyła palec na ustach i znacząca patrzyła się na Di Caprio?
2. Obudzenie w jaskini niby przez zjawę? Ktoś podstawiony tam na niego czekał?
3. Dlaczego w opisie filmu jest: "Szeryf federalny Daniels stara się...", a nie np. coś o eksperymentalnej terapii ? Tak samo obsada: Di Caprio jako Teddy i Ruffalo jako Chuck, a nie lekarz. Nawet nie ma czegoś w stylu: Di Caprio jako Teddy / Andrew