PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 610 tys. ocen
8,2 10 1 610148
7,3 100 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Kiedy zorientowaliście się że coś jest nie tak?, jest taka scena kiedy Teddy przesłuchuje tą starszą kobietę (nie pamiętam imienia) wraz z Chuckiem, Ted pyta się o Leddisa, ta prosi Chucka żeby jej przyniósł wody, wtedy kobieta pisze coś szybko w notesiku Teda, Chuck przynosi jej szklankę wody, a ta co robi? podnosi rękę, przykłada do ust, ale nie trzyma w niej szklanki !!!, na początku pomyślałem że to błąd w realizacji, choć z drugiej strony nie chciało mi się w to wierzyć, nie w przypadku Scorsese, już wtedy pomyślałem że to omam Teddy'ego, nevermind. Di Caprio mi imponuje, gra bezbłędnie.

Oglądając ten film przychodzą mi do głowy inne tytuły z podobnym motywem np. Memento czy Kpax, gdzie główni bohaterowie też ześwirowali w wyniku tragicznej śmierci najbliższych, poza tym Fight Club na pewno, pojawia się nawet taki sam motyw jak w Incepcji (sen we śnie), tak czy owak film miazga, jeden z nielicznych naprawdę dobrych jakie oglądałem

ocenił(a) film na 10
soulfight

Moim zdaniem to błąd w realizacji bo z tego co dobrze pamiętam to kobieta 'pijąc' wodę nie miała szklanki, ale jak już ją 'wypiła' to odłożyła szklankę. Coś im się musiało pomerdać.

ocenił(a) film na 8
pojazdowiczxD

Nie, to nie był błąd w realizacji tylko celowy zabieg, wydawało mi się nawet że Chuck podał jej pustą szklankę, a ta udawała tylko że pije, czaisz?
Chodzi raczej o to żeby naprowadzić widza na pewien trop, żeby zdał sobie sprawę że w tym filmie nic nie jest takie jak się wydaje, a to co oglądasz jest jedynie przywidzeniem głównego bohatera, będącego stale pod wpływem halucynogenów

ocenił(a) film na 9
soulfight

chyba trochę nadinterpretujesz

ocenił(a) film na 8
ZlyStati

Ktoś dosypał mi drugów do kawy

ocenił(a) film na 9
soulfight

moze twoje alter ego, hehe