PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 610 tys. ocen
8,2 10 1 610148
7,3 100 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Obejrzałem właśnie Incepcję, polecaną mi wiele razy i muszę powiedzieć, że szczerze się zawiodłem... Wyspę widziałem okrągły rok temu i jest to jeden z naprawdę najlepszych filmów jakie widziałem. Do stałem po tym filmie kopa w dupę, coś, co zmusiło mnie do myślenia. A w Incepcji... nic na kolana nie powala. Obejrzałem, zrozumiałem. Trochę temu interesowałem się świadomym śnieniem i ogólnie stanem snu, i coś co jest naprawdę ciekawe, ale i groźne, zostało w tym filmie pokazane, tak - o, niby naturalnie. Zakończenie w Incepcji było średnie, trochę dało zawahania, ale nic specjalnego. Po prostu nie rozumiem, jak można się fascynować Komercyjnym (nie powiem, wprawdzie dobrym) filmem, nie znając wyspy.
Skończyłem. ;)
A wy co myślicie o tych dwóch filmach? Zachęcam do dyskusji.
;)

ocenił(a) film na 9
pinkpowerdrummer

Ja najpierw obejrzałem "Incepcję", a dopiero potem "Wyspę Tajemnic". Oba filmy są świetne, ale ciężko je ze sobą porównywać. "Wyspa..." jest dla mnie filmem smutnym i odrobinę strasznym, a "Incepcja" stawia bardziej na efekty i wartką akcję. Jeden i drugi ma za to podobne zakończenie, które daje do myślenia oglądającemu. Dla mnie "Wyspa Tajemnic" jest odrobinę lepsza od "Incepcji". Ale polecam oba filmy.

ocenił(a) film na 9
Santjago

całkowicie zgadzam się z opinią Kolegi! Oba filmy ogląda się z wielkim zainteresowaniem i fascynacją - może przy Incepcji trzeba bardziej się skupić żeby wyłapać sens podświadomości i "śnienia" ale to genialny obraz! Wyspa tajemnic jak i Incepcja to filmy które koniecznie trzeba zobaczyć! Warto:)

ocenił(a) film na 8
pinkpowerdrummer

Moim zdaniem oba te filmy maja się nijak do siebie i nie powinno się ich porównywać. To dwa zupełnie różne światy. Wyspa to klasyczny, jednoznaczny dramat, wbrew pozorom bardzo silnie osadzony w świecie rzeczywistym. Incepcja to z kolei wieloznaczna, surrealistyczna, sensacyjna opowieść przedstawiona za pomocą spektakularnych środków, totalnie oderwana od rzeczywistości. Nie widzę tu żadnych wspólnych mianowników.

ocenił(a) film na 8
Andrzejkkk

Albo możenie nie tyle wieloznaczna co bardziej skomplikowana.

ocenił(a) film na 10
Andrzejkkk

Może i nijak, wg. mnie jednak są tym samym typem filmu. I nie chodzi mi tu o gatunek, ani fabułę, gdyż te są inne, ale o coś co za sobą niesie, a przynajmniej nieść powinien Dobry film. ;0 I pozdrawiam tych, którzy mnie rozumieją ;D

pinkpowerdrummer

totalnie się zgadzam
tak naprawdę to są dwa strasznie podobne filmy. głównie przez rys, motywacje itd. postaci granych przez di capria - no i właśnie, przez to, że on je gra:D
i dlatego wydaje mi się, że film obejrzany jako pierwszy może się wydawać lepszy
choć wątpię, żeby Incepcja (oglądana później - akurat oba w kinie) mogła mi się spodobać bardziej. było tam pełno scenariuszowych dziur i fabularnego szycia, a Wyspa z jej klimatem, wszystkimi smaczkami i wskazówkami, które można zrozumieć dopiero przy drugim seansie - mistrzostwo

ocenił(a) film na 7
pinkpowerdrummer

A czy wy nie widzicie podobieństw między tymi dwoma filmami? Przecież już pierwsza scena w wyspa tajemnic kiedy Teddy stoi przed lustrem to jest jak w Incepcji. Podobnie sprawa się ma z Dolores i Mal. Też występują ale oboje nie są prawdziwe. Nie mowiąc już o problemach psychicznych/traumach głównego bohatera