PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=127272}

Wyspa

The Island
2005
7,1 177 tys. ocen
7,1 10 1 177248
5,9 39 krytyków
Wyspa
powrót do forum filmu Wyspa

Czepiacie sie podobienstw do filmow takich jak Matrix albo Seksmisja. Mi osobiscie nie szczegolnie one przeszkadzaly bo az tak wielkiej odtworzczosci znowu w tym filmie nie bylo, a naprawde trudno jest w dzisiejszych czasach stworzyc film, ktory nie bedzie choc troche bazowal na tym co juz bylo. Filmy takie jak "Matrix" czy "Blade Runner" staly sie juz kanonami science-fiction i wiekszosc nowych produkcji w tym gatunku cos w sobie z nich ma. Poza tym nie podejrzewacie chyba ze tworcy "Wyspy" ogladali polski film "Seksmisja" i skopiowali z niego pomysl? ;) Mowiac krotko: jezeli nawet sa pewne podobienstwa to mi one nie przeszkadzaja i nie odbieraja przyjemnosci z ogladania tego calkiem dobrego filmu. Nie twierdze ze film jest wybitny. To po prostu film rozrywkowy, ktory dobrze spelnia swoje zadanie - dostarcza rozrywki. Mamy ciekawy pomysl, troche ladnych scen akcji (ktorych tez sie czepiacie, ale nie wiem czego sie w takim razie spodziewaliscie w filmie akcji), dobra muzyke i ciekawy montaz. Film nie jest tez pozbawiony przeslania. Poruszenie tematyki zwiazanej z etycznym aspektem klonowania ludzi dodaje filmowi glebi. Jest jeszcze jedno bardzo proste przeslanie, ktore mi osobiscie sie podobalo: "Wyspa istnieje. My nią jestesmy". Zdecydowanie polecam "Wyspe" jako kawal niezlego kina akcji i niezlego sf.

ocenił(a) film na 8
____16

p.s. uwazajcie przy czytaniu opisow bo tradycyjnie sa pelne spoilerow. Nie wiem naprawde kto to dodaje i kto akceptuje :/