PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1002}

Wywiad z wampirem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994
7,7 314 tys. ocen
7,7 10 1 313541
7,2 51 krytyków
Wywiad z wampirem
powrót do forum filmu Wywiad z wampirem

8/10

ocenił(a) film na 7

Dobre kino, stylowy horror. Tego mi było trzeba gdy zasiadałem przed telewizorem i oczekiwałem dobrego filmu o wampirach, co jest w dzisiejszych czasach rzadkością. Imponujący pojedynek aktorstwa: młoda Dunst, Cruise, który dobrym aktorem jest, i Brad Pitt, który aktorem jest jeszcze lepszym, choć w tym pojedynku, co ciekawe, górą był raczej Cruise. Z drugiej strony, miał znacznie ciekawszą rolę i postać do odtworzenia. Największe zaciekawienie wzbudziła we mnie Dunst. Bardzo dojrzały występ jak na te 12 lat - istna rewelacja! Co dziwne, dzisiaj nie jawi mi się ona jako aktorka wybitna, ale za mało filmów z nią widziałem, aby wydawać takie osądy. Całą historię można nawet uznać za poruszającą, a głównych bohaterów jako straceńców związanych tragicznym losem i strasznym, wampirzym przekleństwem. Prawdziwy dramat. Świetny scenariusz i zapadające w pamięć patetyczne kwestie, świetna historia i świetny, mroczny, trochę kameralny klimat grozy. Scena zemsty Louisa jest majestatyczna, do tego spadło kilka głów, kliku spłonęło w żywym ogniu - mrok, zło i zniszczenie, i like it! ;) Forma raczej bez zarzutu, ani rewelacji, muzyki jakoś nie pamiętam, zdjęcia dobre. Cała siła tkwi w dialogach. Ponadto to całkiem niegłupi film o...w sumie o wampirach, ale nie tylko. To film o ludzkiej namiętności, którą tak łatwo zapomnieć, utracić, przez co można stać się martwym za życia, jak wampir, martwym w środku, co chciał uzmysłowić w swoim wywiadzie dla Malloya, Louis de Pointe du Lac - być może jedyny wampir, w którym wciąż tli się ludzka namiętność. Minusy? Zbyt luźne, takie zawadiackie, nie pasujące do reszty obrazu zakończenie. Więcej grzechów nie pamiętam.
8/10

_Pablos_

Podoba mi sie Twoj opis, dosyc zblizony do moich wrazen :) Dziwi mnie jedynie, ze nie zwrociles uwagi na muzyke - jest fantastyczna, jedna z najlepszych sciezek dzwiekowych jakie znam. Perfekcyjnie ilustruje akcje, sluchajac jej wiem co dzialo sie na ekranie :) Jako, ze to najlepszy film o wampirach, i jeden z moich ulubionych filmow w ogole, ode mnie ma oczywiscie 10/10

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

10/10 Jeden z moich ulubionych filmów o wampirach po "Draculi" Coppoli. Klimat, muzyka, aktorstwo, wszystko! Więcej w nim dramatu, niż horroru, ale dzięki temu tak mi się podoba. Film na poziomie, a nie tylko prosta w odbiorze rozrywka...