PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1002}

Wywiad z wampirem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994
7,7 314 tys. ocen
7,7 10 1 313541
7,2 51 krytyków
Wywiad z wampirem
powrót do forum filmu Wywiad z wampirem

mroczny klimat, cholernie wciągający ale później coraz gorzej, mniej więcej po 'śmierci' Lestata jest coraz gorzej albo ta sieczka w siedzibie wampirów jak jednym ciosem kosy Louis przecinał wampiry na pół (O__O"), koniec całkiem zepsuty, pasowałby do horroru pokroju Wzgórza mają oczy a nie tutaj. za całokształt dałbym 6-7, ale ze względu na początek daje 8

ocenił(a) film na 7
rpd0

Taa, po śmierci Lestata rzeczywiście jest beznadziejnie. Właściwie ten film podobał mi się tylko w tych scenach, gdzie Cruise i Kirsten Dunst występowali razem. Taki świetny czarny humor. Cała reszta jest nazbyt dramatyczna i w ogóle ten nieszczęsny Louis ze swoimi wiecznymi dylematami... Ale końcówka jak dla mnie świetna :)

ocenił(a) film na 9
mrs_robinson

Przecież Louis ze swoimi dylematami jest esencją zarówno książki, jak i filmu. O czym niby miałaby to być opowieść, gdyby Louis zamiast przeżywać rozterki, tylko biegał po okolicy i wysysał?

Esseillt

Dla mnie zaś najlepsze są sceny, w których występuje Armand, zwłaszcza scena z ogniem.

ocenił(a) film na 7
Esseillt

Owszem. Esencją książki. Ale film pozbawia jego postać całej głębi i robi z niego wiecznie zadumanego nieszczęśnika, który sam już chyba nie wie, o o właściwie chodzi. Podobnie jest ze wszystkimi innymi postaciami oraz łączącymi je stosunkami. Za to zakończenie jest w filmie mistrzowskie, znacznie lepsze niż to powieściowe...

rpd0

Heh, ja przy czytaniu miałam takie samo wrażenie: że do czasu, kiedy akcja działa się w Nowym Orleanie, to nie mogłam się oderwać i nocki równo nad knigą zarywałam do białego rana :D A już część w Paryżu mnie jakoś nużyła trochę...

W filmie nie zwróciłam uwagi na taką znaczącą zmianę poziomu, ale już dłuższy czas go nie widziałam, więc słabo pamiętam.

ocenił(a) film na 8
rpd0

Mnie również dziwi taka opinia. Jak twoim zdaniem film powinien się skończyć? Uwolnienie się od Lestata, podróże w celu odnalezienia innych wampirów i poznania "prawdy" oraz tragiczny finał to moim zdaniem esencja historii. To właśnie w drugiej części bohaterowie podejmuje decyzje, działają. Pierwsza część służy dla mnie bardziej do nakreślenia postaci.

ocenił(a) film na 9
rpd0

Nie wiem czemu ci się nie podoba to jak Lestat kroi wampiry na pół? Co w tym dziwnego? Wampiry były dużo silniejsze od ludzi więć spokojnie mogły kroić ciało na pół :)